Buku Potter boleh tinggal di sekolah Georgia

Pengembaraan wizard budak Harry Potter boleh tinggal di perpustakaan sekolah Gwinnett County, walaupun ada bantahan ibu, hakim memutuskan hari Selasa.

Laura Mallory, yang berpendapat bahawa siri fiksyen popular adalah percubaan untuk mengindoktrinasi kanak-kanak dalam ilmu sihir, berkata dia masih mahu buku laris dikeluarkan dan boleh membawa kesnya ke mahkamah persekutuan.

“Saya mungkin memerlukan satu kes baru dari bawah,” kata Mallory. Wanita itu, yang berkata dua daripada empat anaknya menghadiri sekolah awam di daerah itu, tidak diwakili oleh seorang peguam di pendengaran itu.

Keputusan oleh Hakim Tinggi Ronnie Batchelor menegaskan keputusan oleh Lembaga Pendidikan Georgia, yang telah menyokong pegawai sekolah setempat.

Ahli lembaga sekolah di County mengatakan bahawa buku adalah alat yang baik untuk menggalakkan kanak-kanak membaca dan mencetuskan kreativiti dan imaginasi.

J.K. Buku Harry Potter Rowling, diterbitkan oleh Bloomsbury Publishing PLC yang berpangkalan di London, menceritakan kisah kanak-kanak dengan kuasa sihir. Mereka adalah teks yang paling dicabar pada abad ke-21, menurut Persatuan Perpustakaan Amerika.

Pada pendengaran Selasa, Mallory berhujah sebahagiannya bahawa ilmu sihir adalah agama yang diamalkan oleh sesetengah orang dan karenanya, buku-buku harus diharamkan kerana membacanya di sekolah melanggar pemisahan konstitusional gereja dan negara.

“Saya mempunyai mimpi bahawa Tuhan akan disambut kembali di sekolah kami lagi,” kata Mallory. “Saya fikir kita memerlukannya.”

Victoria Sweeny, seorang peguam mewakili pegawai sekolah daerah, berkata hakim harus menghormati kewenangan mereka untuk meninggalkan buku-buku di rak perpustakaan.

“Saya tidak berada di sini untuk membela Harry Potter,” kata Sweeny. “Saya di sini untuk mempertahankan hak Lembaga Pendidikan Gwinnett County untuk membuat keputusan yang sah.”

Loading...