Bounty hunter Duane ‘Dog’ Chapman ditangkap

Bintang realiti TV Duane “Dog” Chapman dan dua bintang bersama pada pamerannya ditangkap pada hari Khamis di Hawaii atas tuduhan penahanan dan konspirasi haram dalam penangkapan bounty pemburu tiga tahun lalu seorang ahli waris syarikat kosmetik.

Chapman, anak lelaki Leland Chapman dan sekutu Timothy Chapman ditahan dan tidak menahan penangkapan, kata Mark Hanohano, Marshal A.S. untuk daerah Hawaii. “Ia turun tanpa kejadian,” kata Hanohano.

Mona K. Wood, seorang penerbit untuk bintang siri kabel popular “Anjing The Bounty Hunter,” kata Chapman akan dibuktikan. “Dia menangkap orang jahat – dan dia pastinya bukan salah seorang daripada mereka,” katanya.

Tuduhan ini berasal dari penangkapan Chapman dari pewaris Max Factor Andrew Luster pada 18 Jun 2003, di Puerto Vallarta, Mexico, kata jurubicara Marshals Nikki Credic di Washington.

Chapman menangkap Luster, yang telah melarikan diri dari negara itu semasa menjalani perbicaraan atas tuduhan dia merogol tiga wanita, melontar pemburu hadiah berusia 53 tahun untuk kemasyhuran dan membawa kepada siri realiti di A & E.

Chapman, yang dibelenggu di pergelangan kaki dan memakai t-shirt otot biru di penampilan mahkamah pertamanya pada hari Khamis, berkata kerajaan cemburu kejayaannya memburu penjenayah.

“Anda lihat apa yang dilakukan oleh kerajaan Amerika kepada kami? Mereka membuang kami ke penjara, “kata Chapman di mahkamah persekutuan. “Saya sangat kecewa dengan ini.”

Ketiganya diadakan di Honolulu. Bail belum ditetapkan. Mereka akan menghadapi pendengaran ekstradisi ke Mexico di bawah syarat perjanjian antara A.S. dan Mexico, kata Credic.

Anak lelaki Chapman, Leland, 29, dan Timothy Chapman, 41, tidak mempunyai hubungan, membantu Chapman dalam eksploitasi yang dirakamkan untuk pertunjukan TV di sekitar Kepulauan Hawaii. Acara ini memberi tumpuan kepada keluarga Chapman seperti memburu karunia, yang secara amnya melibatkan menjejaki penerjun jaminan, sering membuat adegan emosi dengan tawanan yang bertaubat.

Caj telah tertunda terhadap ketiga-tiga polis sejak polis tempatan di Mexico menangkap mereka sejurus selepas mereka mengikat di Luster. Mereka membayar jaminan tetapi tidak pernah kembali ke Puerto Vallarta untuk perbicaraan mahkamah mereka pada 15 Julai 2003, kata Credic.

Pihak berkuasa Mexico menuntut agar orang-orang Chapmans memindahkan Luster ke polis Mexico. Keengganan mereka untuk berbuat demikian menyebabkan penangkapan awal mereka.

Waran A.S. untuk penangkapan mereka ditandatangani oleh hakim persekutuan di Honolulu pada hari Rabu.

Isteri Chapman, Beth, mengatakan dia tidak melakukan apa-apa yang salah.

“Sekiranya Duane kembali ke Mexico untuk menjaga apa-apa salah faham, itulah yang akan dilakukannya,” katanya di luar mahkamah.