Biografi: Saya tahu siapa bapa sebenar Oprah

Biografi selebriti Kitty Kelley mendakwa dia mengetahui rahsia besar mengenai kehidupan Oprah Winfrey yang walaupun Queen of Talk tidak. Tetapi, walaupun menulis biografi yang tidak dibenarkan di mana dia menelefon rahsia keluarga Winfrey sekaligus, menjaga ibu yang paling penting dari Kelley – yang bapa biro Oprah adalah.

Bercakap dengan Natalie Morales pada hari Selasa, Kelley berkata antara 850 orang yang ditemubualnya untuk “Oprah: Biografi,” kata Oprah, Katharine Carr Esters (yang Oprah merujuk sebagai “Aunt Katharine,” walaupun Esters sebenarnya sepupunya) membuktikan untuk menjadi yang paling mendedahkan. Kelley berkata Esters memberitahunya bahawa ayah yang diakui Oprah, Vernon Winfrey bukanlah ayahnya yang sebenarnya, dan menumpahkan biji kepadanya tentang siapa sebenarnya.

Muncul terkejut dengan dakwaan Kelley, Morales berkata, “Jika anda mendedahkan semua rahsia lain, mengapa tidak berkata, ‘Oprah, ini ayah kamu?'”

Kelley menjawab, “Saya memberikan kata penghormatan saya, saya tidak akan melakukannya, kerana Ibu Esters mengatakan bahawa ibu Oprah, itu tempatnya untuk melakukannya. Dan oleh itu Puan Esters tidak memberitahu Oprah, walaupun Oprah telah meminta untuk mengetahui siapa bapanya. “

Gangguan seksual

Sesungguhnya misteri yang jelas mengenai siapa sebenarnya ayah Oprah mungkin satu-satunya batu yang tidak dibiarkan oleh Kelley, yang buku-buku terdahulu mengenai Frank Sinatra dan Nancy Reagan mencetuskan kebencian kontroversi.

Tetapi keluarga Winfrey sendiri tidak sepenuhnya memulangkan akaunnya. Kelley berkata Esters dengan tegas menafikan penyalahgunaan yang pernah berlaku, sementara bapanya Vernon telah bergurau mengenai isu itu.

Kelley memberitahu Morales bahawa bagi pihaknya, dia memilih untuk mempercayai Oprah. “Saya fikir keluarga Oprah adalah penafian tentang penderaan seksual,” kata penulis itu. “Bapanya dan Bibi Katharine sama seperti keluarga mangsa penderaan seksual yang lain; mereka sangat penafian. Tetapi saya percaya Oprah; Dia seorang wanita yang menunjukkan luka-luka penderaan seksual. “

Hubungan kompleks

Morales tertanya-tanya sama ada terdapat beberapa buah anggur masam yang terlibat dengan keluarga Oprah yang memberikan wawancara Kelley – pada masa lalu, Winfrey telah merungut fakta bahawa keluarganya kadang-kadang memperlakukannya sebagai mesin ATM manusia. Kelley berkata dia terpaksa menginjak garisan halus dalam buku itu, dan memastikan pembaca mengetahui di mana setiap ahli keluarga berdiri dengan saudara mereka yang kuat.

“Makciknya Katharine tidak mendapat wang dari Oprah sama sekali,” kata Kelley kepada Morales. “Dia berkata dia mahu memberitahu kebenaran, ‘labah-labah, ular dan semua’; itu petikannya. Vernon Winfrey tidak mendapat apa-apa daripada Oprah, tetapi dia masih mempunyai hubungan yang sangat rumit dengan anak perempuannya.

“Keluarganya merasakan mereka tidak diperlakukan begitu juga dengan keluarga selebriti yang dibuat Oprah untuk dirinya sendiri.”

Namun, Kelley berkata Oprah sering sangat murah hati dengan keluarganya. Dia memberitahu Morales Oprah tidak mempunyai hubungan dengan ibu biologinya, Vernita Lee – Oprah sendiri sering mengatakan bahawa dia lebih dekat dengan ibu tirinya yang lewat Zelma, bekas isteri bekas Vernon – tetapi masih memerlukan penjagaan yang teliti terhadapnya.

“[Oprah] tidak suka ibunya, dia tidak memberikan nombor telefonnya kepada ibunya, tetapi dia telah mengambil keputusan yang baik, baik dia,” kata Kelley.

Pemuda yang miskin

Mengenai masalah keluarga yang lain, Kelley mendakwa Oprah mungkin telah membesar-besarkan masa kecilnya. Dia memberitahu Morales bahawa dia diberitahu oleh ahli keluarga bahawa Winfrey telah meningkatkan drama tahun-tahun termuda untuk membuat cerita yang lebih baik untuk memberitahu penonton, tetapi ahli keluarganya sendiri menolaknya.

Morales mempersoalkan mengapa Kelley akan menghabiskan masa empat tahun menyelidik kehidupan Oprah dan bercakap dengan mereka yang dekat dengannya untuk mencungkil “rahsia kecil yang kotor,” ketika mungkin ada masalah subjek untuk menulis tentang.

Walaupun kelebihan Kelley telah mengambil masa yang lama, dia menegaskan bahawa dia adalah wartawan dan penulis yang berhati-hati.

“Saya tidak mahu merayu kepada selebriti,” kata Kelley. “Saya benar-benar cuba menulis kisah lurus, tepat dan jujur ​​tentang kehidupan seseorang.”