Biografi: Oprah menggelarkan ‘pelacur’

Dalam kerjayanya selama 23 tahun sebagai tuan rumah pertunjukan kebangsaan yang paling berpengaruh di Amerika, ada yang kelihatannya sedikit bahawa Oprah Winfrey tidak berkongsi dengan penontonnya yang setia. Dari pertarungan berat dan upacara romantis dan kekurangan masa kanak-kanak, Winfrey berusia 56 tahun telah memperoleh reputasi untuk terus terang tentang kehidupannya sendiri.

Tetapi Kitty Kelley, seorang penulis biografi selebriti yang membangun reputasi sebagai tongkat petir untuk kontroversi dengan pernyataannya mengenai Nancy Reagan dan Frank Sinatra, mengatakan bahawa kehidupan Oprah tetap “tercekik dengan rahsia,” dan dia menggali mereka dalam buku barunya , “Oprah: Biografi.”

Bercakap dengan Matt Lauer pada hari Isnin, Kelley berkata dalam penyelidikan buku beliau, beliau diberi peluang membaca autobiografi Winfrey sendiri 1993, buku Oprah akhirnya memutuskan untuk tidak melepaskan – dan di dalamnya, dia menyebut dirinya sebagai “pelacur “Semasa remaja yang bermasalah, liar.

“Terdapat banyak rahsia dalam hidupnya, rahsia mengenai hubungannya, rahsia dalam keluarganya,” kata Kelley kepada Lauer. “Walaupun dia menulis autobiografi sendiri, dan akhirnya dia akan datang ke hadapan, dia menggambarkan dirinya sebagai ‘pelacur,’ yang merupakan penerangan yang agak kasar, saya fikir.

“Dia telah bercakap mengenai pergaulan remaja beliau, yang benar-benar semacam tumbukan semulajadi yang mengerikan, seksual yang mengerikan yang dia alami.”

Berhati-hati dengan tindak balasKelly juga mengatakan bahawa Winfrey menggunakan pengaruh media yang menggerunkan bahawa syarikat-buku buku menjauhkan diri daripada menandatangani Kelley untuk perjanjian untuk menulis buku Oprah – dan sekarang bahawa dia mempunyai, banyak penemuduga TV yang enggan untuk membicarakannya.

Kelley, yang menyifatkan Lauer sebagai “sangat berani” untuk membawanya ke HARI INI, menandakan orang yang tidak akan memilikinya. “Barbara Walters tidak akan menyertainya kerana dia tidak mahu menyinggung perasaan Oprah,” katanya. “Larry King? ‘Saya tidak mahu melihat Kitty Kelley!’ Dan Rachael Ray, yang agak mudah difahami kerana dia adalah seorang Oprah acolyte. Charlie Rose, walaupun David Letterman, yang mempunyai perselisihan 16 tahun dengannya, berkata, ‘Saya tidak mahu mengganggu hubungan yang ada sekarang dengannya.’ “

Walaupun Kelley telah mengambil banyak tekanan selama bertahun-tahun kerana gaya pelaporan dan pembakarannya, dia memberitahu Lauer bahawa dia meneliti penyelidikan menyeluruh dalam “Oprah: A Biography.” Dia berkata dia menemubual kira-kira 850 orang, termasuk bapa Oprah, Vernon Winfrey , dan sepupu Oprah Katharine Carr Esters, yang pergi dengan nama panggilan “Mak Cik” Katharine.

Web rahsia
Antara laporan baru Kelley dalam biografi ialah hubungan cinta Winfrey dengan bekas “Hiburan Malam” jangkamasa John Tesh beberapa dekad lalu. Menurut kisah New York Daily News mengenai buku Kelley, pasangan itu memunculkan hubungan ketika bekerja bersama pada tahun 1970-an di WTVF-TV di Nashville, Tenn..

Seorang bekas teman wanita Tesh memberitahu Kelley bahawa Tesh akhirnya meninggalkan Oprah kerana tekanan sosial mengenai hubungan antara kaum. “Dia berkata pada suatu malam dia memandang ke bawah dan melihat badannya putih di sebelah badan hitamnya dan tidak dapat mengambilnya lagi,” kata bekas teman wanita itu kepada Kelley. “Dia berjalan keluar tengah malam … Dia memberitahu saya kemudian dia merasa bersalah mengenainya.”

Antara tajuk-tajuk lain yang sensitif di dalam buku Kelley ialah hubungan Winfrey yang sering rumit dengan teman lelaki Stedman Graham; dakwaan penggunaan ubat-ubatan awal dalam kerjayanya; hubungan yang bertentangan dengan ahli keluarga; perjuangan berat badannya; gaya hidup mewahnya, dan cintanya untuk melimpahkan hadiah mahal kepada orang tersayangnya.

Kelley memberitahu Lauer bahawa dia sendiri mendapati dirinya ditarik ke dalam rahsia. Dia bercakap tentang wawancara dengan Bibi Katharine, yang mendakwa bahawa Vernon Winfrey bukan bapa biologi Oprah.

“Saya menghabiskan masa tiga hari dengannya, dan pada masa itu dia memberitahu saya siapa bapa sebenar Oprah itu dan bersumpah saya untuk kerahsiaan,” kata Kelley. “Jadi di sini saya menulis sebuah buku tentang penjaga rahsia dan saya mendapat ditarik dan saya menyimpan rahsia saya sendiri.”

Oprah dalam kata-katanya sendiri
Kelley memberitahu Lauer dia bangga bahawa dia mendapat sebahagian besar sumbernya untuk pergi ke rekod – pengecualian yang berlaku semasa dan pekerja masa lalu, yang menandatangani perjanjian kerahasiaan dengan Oprah.

Tetapi sumber yang paling penting, Kelley memberitahu Lauer, adalah Oprah sendiri, walaupun dia menolak permintaan yang berulang untuk diwawancara untuk buku itu.

“Saya mengumpulkan setiap wawancara tunggal yang pernah diberikan dalam bahasa Inggeris selama 25 tahun yang lalu,” kata Kelley. “Saya mengambil masa setahun untuk melakukannya, tetapi apabila mereka dikelaskan mengikut subjek dan tarikh dan nama, maka saya mempunyai Oprah dalam kata-kata sendiri.”

37 foto
Tayangan slaid

Oprah Winfrey

Dari bintang filem hingga mogul media, Oprah Winfrey telah membina empayar dan memperoleh legion peminat setia.

Walaupun buku itu, seperti cerita sebelumnya Kelley, mengandungi cerita-cerita dalam cahaya yang kurang menonjol, Kelley menjelaskan bahawa dia adalah peminat Oprah. Kelley bercakap tentang menyoal Vernon dan menafikannya tentang sebab kejayaan anak perempuannya yang luar biasa dan kekayaan peribadi yang datang dengannya.

“Dia merasakan ia adalah masalah masa; dia muncul atas gerakan gerakan hak sivil, “kata Kelley kepada Lauer. “Saya berkata, ‘En. Winfrey, dia membawa bakat besar ke meja. “Dia berkata, ‘Ya, dia lakukan.’

“Dia lebih fokus dan memandu daripada sesiapa yang pernah saya tulis,” tambah Kelley. “Wanita ini dipandu.”

“Oprah: Biografi” mencecah kedai buku pada hari Selasa, dan sudah kelihatan seperti penjual terbaik. Ia menduduki tempat ke-19 di senarai penjual terbaik Amazon.com, berdasarkan preorder sahaja.