Bintang ‘Law & Order’ Jerry Orbach meninggal dunia

Jerry Orbach mempunyai hadiah untuk penonton yang menawan seluruh kerjayanya – pertama sebagai seorang lelaki dan tarian yang membintangi muzikal di dan di luar Broadway, kemudian selama 12 tahun sebagai polis yang tajam di TV “Undang-undang & Perintah.”

Sepanjang perjalanannya, dia membuat filem-filem yang berbeza-beza sebagai drama jenayah cemara “Prince of the City” dan percintaan smashing “Dirty Dancing.”

Orbach, yang meninggal dunia akibat kanser prostat pada Selasa di Manhattan, memulakan bab lain pada usia 69 tahun. Dia telah mengambil peranan tandatangannya sebagai Detektif Lennie Briscoe kepada spekulasi NBC yang akan datang “Undang-undang & Perintah: Percubaan Oleh Juri”.

Dengan kucingnya yang hangdog dan gaya berjalan lurus, Orbach tidak dapat ditandingi memainkan lelaki pintar jalan pintar. A New Yorker yang klasik, dia mempersonifikasikan kelebihannya tetapi tidak dapat dipakai oleh bandarnya, yang merangkumi Big Apple seperti beberapa pelakon lain.

Bekas Datuk Bandar Rudolph Giuliani memanggil Orbach “rakan kepada semua warga New York” dan “duta besar yang setia di bandar itu.”

Co-star lama “Law & Order” Orbach, S. Epatha Merkerson, mengenangnya sebagai “seorang lelaki yang baik yang tahu segala-galanya dan semua orang. Dia mempunyai nafsu sebenar untuk kehidupan dan kerja yang dilakukannya, dan ia meresap sepanjang set. “

Sudah tentu, dia mempersembahkan gambaran yang berbeza sebagai lelah dunia, memulihkan Briscoe alkohol. Tetapi walaupun Briscoe terkulai dari beban segala sesuatu yang dia hadapi, sama ada di dalam dan di luar pekerjaan, dia menyusun kehidupan dengan sindiran. Sebagai contoh, berdiri di atas sebuah badan yang baru di mana resit dari sebuah restoran mewah ditemui, dia bergumam: “Makan malam selama dua? Semoga dia menikmatinya. “

Orbach telah mengumumkan pada awal Disember bahawa dia mempunyai kanser prostat. Pengurusnya berkata pada masa itu bahawa dia telah menerima rawatan sejak musim bunga, namun enggan mendedahkan apa-apa butir mengenai keseriusan keadaannya.

Orbach dijangka hadir pada awal “Percubaan Dengan Juri” episod apabila pertunjukan perdana pada bulan Mac.

‘Kehilangannya tidak boleh ditukar’

“Saya amat sedih kerana tidak hanya rakan dan rakan sekerja, tetapi juga tokoh perniagaan legenda abad ke-20,” kata Dick Wolf, pencipta dan pengeluar eksekutif dari empat siri “Law & Order”. “Dia adalah salah seorang pelukis yang paling dihormati dalam generasinya. Kehilangannya tidak dapat ditukar. “

Orbach memulakan kerjayanya sebagai hoofer yang juga boleh membawa lagu. Bermula pada tahun 1960-an, beliau membintangi Broadway dalam muzikal-tontonan termasuk “Karnival,” “Janji, Janji” (yang mana dia memenangi Anugerah Tony), “42nd Street” dan “Chicago.”

“Dia adalah jangkar yang membawa gaya, keselamatan dan kecemerlangan kepada syarikat asal kami, Chicago,” kata Chita Rivera, bintang bersama Orbach pada tahun 1975. “Dia seorang lelaki yang membengkak.”

Pada tahun 1960, dia berada di pelakon asal Broadway yang melanda “The Fantasticks,” yang memainkan Narrator yang menyanyikan “Mencuba untuk Ingat”. Pertunjukan itu berlangsung selama lebih daripada 40 tahun.

Lampu di Broadway diperkirakan akan redup selama satu minit pada waktu tirai Rabu malam di memori Orbach.

Antara penampilan filemnya adalah bahagian dalam “Jenayah dan Kesalahan” Woody Allen, “” Dirty Dancing “(di mana dia bermain ayah pelindung Jennifer Grey) dan animasi” Kecantikan dan Binatang “, di mana beliau menyuarakan peranan Lumiere candlestick, menyanyi “Jadilah Tetamu Kami.”

Ia adalah peranannya dalam drama “Prince of the City” pada 1981 yang mengilhami watak “Hukum & Perintah “nya.

Dilahirkan di Bronx pada tahun 1935, Orbach adalah anak seorang bapa vaudeville-pelaku dan seorang ibu penyanyi radio. Dia bertindak dalam drama sekolah, kemudian menghadiri sekolah drama universiti di Northwestern yang terkenal di pinggir bandar Chicago, walaupun dia tidak dapat mengayunkan wang untuk menyelesaikannya. Pada tahun 1955, dia kembali ke New York untuk memukul pentas.

Dalam wawancara dengan The Associated Press pada tahun 2000, Orbach mengingati hari-hari itu dengan mesra. Wang adalah ketat, walaupun dengan kejayaan awalnya: Dia memperoleh pendapatan hanya $ 45 seminggu dalam “The Fantasticks,” tetapi “walaupun berkahwin, dengan seorang anak lelaki, kita hidup dengan baik.”

Billy Flynn yang asal

Beliau kemudiannya memulakan persatuan dengan pengeluar David Merrick, yang muncul dalam tiga kejayaan muzik terbesar di Merrick, bermula pada tahun 1961 dengan “Karnival,” di mana dia memainkan dalang yang dungu di sebalik Anna Lily Alberghetti yang menjijikkan Lili.

Dalam “Janji, Janji”, Neil Simon-Burt Bacharach-Hal David muzik berdasarkan filem “The Apartment,” dia memainkan Chuck Baxter, peranannya berasal dari filem oleh Jack Lemmon.

Kejayaan terbesarnya untuk Merrick adalah “42nd Street,” yang dibuka di Broadway pada tahun 1980 dan berlari lebih daripada 3,400 persembahan. Dalam pameran tersebut, berdasarkan filem latar belakang klasik, Orbach memainkan penerbit keras Julian Marsh, yang membawa penari muda keluar dari paduan suara untuk menggantikan bintang pertunjukan.

Di “Chicago,” Orbach memainkan pengacara wang yang mencintai wang Billy Flynn, peranan Richard Gere yang diwarisi dalam filem tahun 2002. Ia juga menunjukkan bahawa dia bertemu dengan penari Elaine Cancilla, yang dikahwinkan pada tahun 1979.

Dia bertahan hidup dia, serta anak lelaki Chris dan Tony dari perkahwinan pertamanya.

Pukulan pertama Orbach di televisyen siri adalah kekalahan. Dalam “Undang-undang dan Harry McGraw,” dia memainkan mata peribadi yang licik tetapi tidak dapat dilihat. Pertunjukan berlangsung hanya pada musim 1987-88. Tetapi empat tahun kemudian dia memukul emas, menggantikan Paul Sorvino di Precinct 27 di Manhattan sebagai “Law & Order” memasuki musim ketiga.

“Orang yang memuja dia,” kata Merkerson, yang memainkan Lt. Van Buren. Dia teringat berkongsi makan tengah hari satu hari bersama Orbach dan bintang Benjamin Bratt, ketika beberapa peminat mendekati meja. “Jerry berhenti makan untuk bercakap dengan mereka. Tetapi selepas beberapa ketika, saya berbisik kepadanya, ‘Makanan anda semakin sejuk.’

“Anak,” jawabnya dengan senyuman lebar, ‘inilah orang-orang yang membuat kami pergi! “‘