Bintang ‘Hukum & Perintah’ Dennis Farina meninggal pada usia 69 tahun

GAMBAR: Dennis Farina
Dennis Farina telah meninggal pada umur 69 tahun.Paul Drinkwater / Hari ini

Pelakon Dennis Farina, polis Chicago berpaling pelakon yang bermain Det. Joe Fontana di “Undang-undang & Perintah TV” dan juga membintangi pelbagai filem, meninggal hari Isnin pada umur 69 tahun, publisitinya memberitahu NBC News. Penyebab kematian adalah bekuan darah di paru-paru, katanya.

“Kami sangat sedih kerana kehilangan seorang pelakon yang hebat dan seorang lelaki yang hebat,” kata publisiti Lori De Waal dalam satu kenyataan. “Dennis Farina sentiasa hangat dan profesional, dengan rasa humor dan semangat yang tinggi untuk profesinya. Dia akan sangat terlewat oleh keluarganya, rakan-rakan dan rakan-rakannya. Kami berharap bahawa dia mendapat kehidupan baru di mana banyak peranan yang besar dan Cubs sentiasa memenangi panji itu. “

Farina meninggal di Scottsdale, Ariz., Dan kekasihnya 35 tahun, Marianne Cahill, bersama dengannya, kata publisitinya.

Sebelum menjadi seorang pelakon, Farina bekerja sebagai pegawai polis Chicago selama hampir 20 tahun. Beliau berkhidmat sebagai perunding polis kepada pengarah filem Michael Mann pada filem “Pencuri” pada tahun 1981 apabila Mann memberinya peranan yang kecil, yang membawa kepada kerjaya bertindak yang kaya di mana dia kebanyakannya bermain polis atau samseng.

Pada tahun 2004 apabila Farina menyertai drama jenayah “Undang-undang & Perintah yang berjaya”, katanya kepada KATEGORI Katie Couric bahawa dia menikmati detektif yang bergaya yang dimainkannya. “Saya harap dia tidak pernah didefinisikan, sebenarnya, untuk memberitahu anda kebenaran,” kata Farina kepada Couric. “Senang mencari tahu apa yang akan dia lakukan seterusnya atau apakah ciri-ciri yang dia ada.”

Baru-baru ini, dia membintangi siri lumba kuda HBO “Luck,” dan menghasilkan dan membintangi “The Last Rites of Joe May,” sebuah filem bebas. Farina juga mempunyai peranan yang berulang pada “Gadis Baru” Fox. Dia juga membintangi miniseries pemenang Golden Globe, “Empire Falls,” dan diingati dengan mesra untuk peranannya dalam “Crime Story” yang berpanjangan.

Resume filemnya termasuk “Get Shorty,” “Menyimpan Private Ryan,” “Snatch” dan “Midnight Run.” Beliau memenangi Anugerah Komedi Amerika untuk “Get Shorty” beliau.

Cintanya untuk kampung halamannya di Chicago tidak pernah meninggalkannya, dan dia tetap menghadapi kerumitan di teater Chicago. Apabila dia mendarat peranan “Undang-Undang & Perintah “nya, dia retak,” Satu-satunya kelemahan adalah saya tidak akan dapat melihat permainan Cubs and Bears yang cukup. “

Dan dalam temubual 1998 dengan Chicago Sun-Times, Farina berkata bahawa Chicago lebih setia kepada kampung halaman mereka daripada New Yorkers.

“Anda tahu perkara pertama yang Chicago memberitahu anda adalah, ‘Saya dari Chicago!'” Katanya. “Dan kemudian soalan-soalan datang jika mereka mengetahui bahawa anda juga satu sama lain.” “Apa yang kamu orang dari paroki?

Peminat teringat Farina di Twitter, dan dengan cepat mengakui bahawa kerjaya pra-lakonannya menarik perhatiannya kepada mereka. “Berita Dennis Farina menafikan saya,” tulis Zack Stentz. “Dia adalah satu kemunculan yang indah kepada pelakon generasi terdahulu yang hidup nyata sebelum mereka bertindak.”

“Pelakonnya yang menyeronokkan, berwarna-warni, bagus,” tulis penulis kritikan filem Scott Weinberg. “Saya rasa ‘Midnight Run’ adalah yang terbaik.” RIP Dennis Farina. “

Dan pengeluar filem Brian Udovich berkata Farina mempunyai “aksen Chicago terbesar dalam sejarah pawagam.”

Sebagai tambahan kepada teman wanitanya, Farina terselamat oleh tiga anak dan enam cucu.