Bintang ‘Gilligan’ Bob Denver meninggal pada usia 70 tahun

Bob Denver, yang menggambarkan gilligan yang melontarkan Gilligan pada pameran TV 1960-an “Pulau Gilligan,” menjadikannya tokoh ikon untuk generasi penonton TV, telah meninggal dunia. Dia berusia 70 tahun.

Denver meninggal Jumaat di Wake Forest University Baptist Hospital di North Carolina mengenai komplikasi dari rawatan yang dia terima untuk kanser, ejennya, Mike Eisenstadt, kepada The Associated Press pada hari Selasa.

Denver, yang selama beberapa tahun telah tinggal di Princeton, W.Va., juga menjalani pembedahan pintasan jantung kuadrup awal tahun ini.

Isterinya, Dreama, dan anak-anak Patrick, Megan, Emily dan Colin bersamanya.

“Dia adalah segala-galanya dan saya akan mengasihinya selama-lamanya,” kata Dreama Denver dalam satu kenyataan.

Seorang pelawak yang kurang berat

Peranan tandatangan Denver adalah Gilligan, tetapi ketika dia memainkan peranannya pada tahun 1964, dia sudah banyak diketahui penonton TV untuk watak ikoniknya yang lain, Maynard G. Krebs, kawan beatler berjenggot Dobie Dobie Dobie dalam “The Many Loves of Dobie Gillis, “Yang disiarkan di CBS dari 1959 hingga 1963.

Krebs, yang satu-satunya keinginan untuk memainkan bongos dan berteduh di rumah-rumah kopi, akan berseru setiap kali perkataan “kerja” disebut di hadapannya.

Sebaliknya Gilligan adalah rajin tetapi tidak cekap. Dan wataknya adalah seperti yang dicintai kerana dia tidak cekap. Penonton memeluk kanak-kanak kurus dalam rambut potong Buster Brown dan topi kelasi putih. Begitu juga kapten, yang dimainkan oleh Alan Hale Jr. dan yang selalu merujuk kepada pasangan pertamanya sebagai “buddy kecil”.

“Saya rasa seperti sebahagian daripada saya juga hilang,” kata Hickman kepada The Associated Press. “Kami adalah pasukan komedi dan saya bangga menjadi lelaki lurusnya. Dia seorang pelawak yang indah. Di bawah, benar-benar. “

Sen negeri California, Sheila James Kuehl, yang memainkan pengejaran cinta Dobie, mengingat Denver sebagai mentor, baik dalam bertindak dan hidup.

“Apa yang dia ajarkan kepada saya tentang bertindak ialah apabila anda bekerja untuk membuat orang lain kelihatan baik, anda akhirnya kelihatan baik,” katanya. “Apa yang dia ajarkan kepada saya mengenai kehidupan adalah anda boleh mencintai pekerjaan anda, tetapi ia adalah lebih penting untuk mencintai rakan dan keluarga anda.”

“Sebagai bodoh kerana ia seolah-olah kita semua, ia telah membuat perbezaan dalam banyak kehidupan kanak-kanak,” kata Dawn Wells, yang bermain pelakon Mary Ann Summers, pernah berkata. “Gilligan adalah buffoon yang membuat kesilapan dan saya tidak dapat memberitahu anda berapa ramai kanak-kanak yang datang dan berkata, ‘Tetapi anda masih sayangkan dia.”‘

Pengkritik TV kurang baik, menolak rancangan tentang sekumpulan pelancong yang terkandas di pulau padang pasir yang belum diproses sebagai tidak senonoh. Tetapi selepas dibatalkan oleh CBS pada tahun 1967, ia menemui penonton baru berulang-ulang dalam filem reunun dan reunion bersindiket, termasuk “The Harlem Globetrotters di Pulau Gilligan” (1981). (Ia juga membawa kepada siri realiti TBS baru-baru ini “The Real Gilligan’s Island . “)

Salah satu filem yang paling baru-baru ini ialah “Pulau Gilligan yang Surviving: Kisah Paling Benar Pelancaran Tiga Jam Terpanjang dalam Sejarah,” di mana pelakon-pelakon lain menggambarkan pemain tujuh pemain asal manakala tiga daripada empat ahli yang masih hidup, termasuk Denver, meriwayatkan dan mengenangnya.

Dia akan sentiasa menjadi Gilligan

Selepas “Gilligan’s Island,” Denver menjadi bintang dalam siri TV lain, termasuk “The Guys Baik” dan “Dusty’s Trail,” serta membuat pelbagai penampilan dalam filem dan rancangan TV.

Tetapi dia tidak pernah melepaskan peranan Gilligan, sehingga dalam salah satu daripada 10 senarai teratasnya – “10 perkara teratas yang akan membuat anda berdiri dan menghibur” – “Late Show” host David Letterman sekali hanya menjerit nama Denver untuk tepukan gemuruh.

“Ia adalah pertengahan tahun 70-an ketika saya menyedari ia tidak akan melepaskan udara,” kata Denver kepada The Associated Press pada tahun 2001, sambil menyatakan bahawa dia menikmati memeriksa eBay laman web setiap hari untuk mengekalkan harga “Gilligan” memorabilia sedang diambil.

“Saya pastinya tidak berulang kali merangka siri, tetapi ia bukan satu pengalaman buruk sama sekali,” katanya.

Kejayaan menunjukkan, menurut penciptanya, Sherwood Schwartz, berakar pada fakta bahawa orang-orang latar belakang yang berbeza berbeza dibuang bersama-sama setiap minggu dalam suasana komedi.

“Saya tahu bahawa dengan memasang tujuh orang yang berbeza dan memaksa mereka untuk hidup bersama, persembahan itu akan mempunyai implikasi falsafah yang hebat,” kata Schwartz.

Selain daripada ketua pasukan Hale dan pelancong ladang-ladang Wells, anak-anak lelaki lain adalah Jim Backus dan Natalie Schafer, seperti Thurston dan Lovey Howell; Tina Louise, sebagai bintang filem Ginger Grant; dan Russell Johnson, sebagai profesor sains Roy Hinkley Jr.

Kematian Denver meninggalkan Wells, Johnson dan Louise sebagai anggota yang masih hidup.

Denver dilahirkan di New Rochelle, N.Y., pada 9 Januari 1935. Dia menemui pelakon semasa belajar undang-undang di Loyola University di Los Angeles pada tahun 1950-an. Semasa bergelut untuk menjadikannya sebagai pelakon, dia mengajar sekolah swasta dan bekerja untuk sementara waktu di pejabat pos.

Selepas mendaratkan peranan kecil dalam filem “A Private Affair”, filem Sal Mineo pada tahun 1959, dia ditugaskan sebagai Krebs dalam “Dobie Gillis” dan kariernya berlepas.

Denver terselamat oleh isteri dan anak-anaknya dan cucunya, Elana. Keluarga itu berkata tiada perkhidmatan peringatan dirancang.