Berikut adalah cara ‘Perkahwinan Sahabat Sahabatku’ hampir berakhir (tetapi khalayak membencinya)

Peminat “Perkahwinan Sahabat Sahabatku” mungkin terkejut mendengar bahawa di akhir filem asalnya, Julia Roberts mendapat lelaki itu.

Nah, tidak yang lelaki, tetapi a lelaki.

MY BEST FRIEND'S WEDDING, from left: Rupert Everett, Julia Roberts, 1997, (C) TriStar/courtesy Everett
Dermot Muloney (Michael) dan Julia Roberts (Julianne) bermain kawan-kawan terbaik dalam rom 1997 “Perkahwinan Sahabat Sahabatku”. Everett Collection / (C) TriStar Pictures / Courtesy Pernah

The rom-com 1997, anda akan ingat, menceritakan kisah Julianne (Roberts), seorang wanita 20-lelaki yang menyedari dia suka dengan sahabatnya, Michael (Dermot Mulroney), ketika dia bertunang dengan Kimmy (Cameron Diaz ).

Scheming Julianne cuba mensabotaj perkahwinan pasangan dan gagal.

Tetapi dalam filem asalnya, Julianne bertemu orang asing yang tampan (John Corbett) dan hidup bahagia selama-lamanya.

Satu-satunya masalah? Penutupan itu gagal dalam masa yang besar dengan penonton ujian, P.J. Hogan, pengarah filem itu, mendedahkan kepada Hiburan Mingguan.

“Mereka mahu dia mati,” kata Hogan, yang menulis komedi Aussie 2015 “The Dressmaker.” “Mereka tidak dapat memahami motifnya.”

BERKAITAN: Inilah caranya ‘Frozen’ pada mulanya akan berakhir – dan mengapa ia berubah

Oleh itu, Hogan mengubah naskahnya, memperluaskan peranan kepercayaan gay Julianne, George (Rupert Everett), yang bertindak sebagai “hati nuraninya” sepanjang filem.

“Setiap kali dia sangat licik saya akan mempunyai watak Rupert telefonnya dan dia akan memanggilnya,” jelasnya..

Julia Roberts with Bobbed Hair
Julia Roberts telah memotong rambut panjang keritingnya dan terpaksa memakai rambut palsu ketika dia kembali menamatkan filem itu. (Foto oleh Mitchell Gerber / Corbis / VCG melalui Getty Images)Mitchell Gerber / Corbis / VCG melalui Getty Images

Seterusnya, Roberts, dipanggil semula untuk menyiarkan semula adegan akhir filem itu. (Lihat dengan teliti dan anda akan melihat dia memakai rambut palsu yang panjang dan keriting untuk menutup potongan rambut pendek yang dia dapati apabila dia fikir penggambaran telah dibalut.)

Dalam satu adegan penting menjelang akhir, Julianne mengejar Michael kerana dia mengejar Kimmy. Dalam versi yang ditulis semula, Julianne berhenti untuk memanggil George, yang dengan terang-terangan bertanya kepadanya, “Siapa yang mengejar kamu?”

Pada masa itu, kata pengarah, membolehkan penonton berasa empati untuknya.

“Saya hanya bertanya kepada diri sendiri, ‘Apa yang perlu saya dengar seseorang berkata kepadanya pada ketika ini?'” Kata Hogan. “Ia tersirat di tempat kejadian, tetapi dia memerlukan George untuk menunjukkan kepadanya.”

MY BEST FRIEND'S WEDDING, front from left: Dermot Mulroney, Julia Roberts, 1997, (C) TriStar/courtesy
Rupert Everett (George) dan Julia Roberts (Julianne) menari bersama dalam adegan akhir “Perkahwinan Sahabat Sahabatku.”Everett Collection

Dalam peminat adegan terakhir tahu dan sayang, George menunjukkan kepada perkahwinan Michael dan tarian dengan Julianne yang pedih.

“Ia sememangnya tidak akan berakhir apabila George tidak menunjukkan,” kata Hogan.

Tetapi, setelah tarian rakan-rakan bersama berubah semuanya.

“Itu satu adegan entah bagaimana memberi kebenaran kepada penonton untuk memaafkan Julianne,” kata pengarah itu. “Lima minit yang lalu benar-benar membuat filem itu berfungsi.”