‘Batman’ dengan angka: 25 tahun, 5 pelaku, 7 filem dan berbilion dolar

Gambar: Michael Keaton as Batman in 1989
Batman “Michael Keaton” sudah berusia 25 tahun!Hari ini

Dua puluh lima tahun yang lalu Isnin, “Batman” melambung ke teater dengan Michael Keaton sebagai Dark Knight dan melepaskan watak yang akan dikunjungi semula dan lagi di layar besar. 

Kami tidak boleh percaya ia telah menjadi satu perempat abad (jadi ia membawa kita sepanjang hari untuk membungkus kepala kita sekitar ulang tahun yang besar), tetapi di sini adalah beberapa nombor mengejutkan yang lain watak DC telah diserang sejak “Batman” tiba pada tahun 1989.

Bilangan filem: 7
Termasuk filem asal yang diarahkan oleh Tim Burton, telah ada tujuh filem ciri, dengan kelapan dalam perjalanan yang tidak hanya berpusat di sekitar Caped Crusader. Filem yang akan datang, bertajuk “Batman v Superman: Dawn of Justice,” akan melihat Ben Affleck mengambil peranannya. Ia dirancang untuk 2016, tetapi mengharapkan untuk melihat lebih banyak Batman mengikutinya. Warner Bros mengesahkan pada April bahawa filem mengenai Liga Keadilan DC akan datang selepas itu.

Daftar untuk Berita hiburan atas terus ke peti masuk anda

Lelaki yang telah memakai Batsuit: 5
Keaton melancarkan semula populariti wataknya (kita tidak akan pernah melupakan Adam West!), Tetapi memainkan Bruce Wayne hanya sekali lagi, pada tahun 1992 “Batman Returns.” Sejak itu, empat orang lain telah mengambil peranan ikonik untuk skrin besar: Val Kilmer (Batman Forever, 1995), George Clooney (Batman & Robin 1997), Christian Bale (“Batman Begins 2005” Knight “dan” The Dark Knight Rises “2012) dan Ben Affleck (” Batman v Superman “dan” Justice League “yang akan datang).

Orang jahat yang cuba menggagalkannya: 10
Mari kita mengabaikan henchmen kecil dan henchladies, dan menumpukan perhatian kepada kejahatan yang besar, kerana Batman pasti menghadapi bahagiannya dari musuh yang benar-benar hebat.

 • Joker: Jack Nicholson seolah-olah mentakrifkan watak berbulu ini dalam “Batman” … sehingga Heath Ledger menyampaikan versi menakutkan dalam “The Dark Knight.”
 • Penguin itu: Dimainkan oleh satu-satunya Danny DeVito dalam “Batman Returns.”
 • Catwoman: Kucing itu … meow! Michelle Pfeiffer mempersonakan peranan seperti tidak ada orang lain dalam “Batman Returns.” Anne Hathaway cuba meninggalkan tanda sendiri dalam “Dark Knight Rises,” tetapi tidak meninggalkan kesan yang sama. (Dan ya, Halle Berry menyelinap ke dalam katak yang ketat juga, tetapi dia tidak pernah menghadapi Batman dalam “Catwoman 2004”.
 • The Riddler: Dimainkan oleh Jim Carrey yang unik dalam “Batman Forever.”
 • Talam dua muka: Dimainkan oleh Tommy Lee Jones dalam “Batman Forever,” dan Aaron Eckhart dalam “Dark Knight.”
 • Poison Ivy: Uma Thurman menyalurkan beberapa keseksian yang sama seperti Pfeiffer, tetapi kali ini dalam saman hijau yang ketat untuk “Batman & Robin.”
 • Bane: Versi Jeep Swenson dari baddie ini cukup dilupakan dalam “Batman & Robin,” terutamanya apabila dibandingkan dengan Tom Hardy yang mengambil “Dark Knight Rises.”
 • Mr. Freeze: Watak Arnold Schwarzenegger sengit seperti gambarannya. Tetapi dia mempunyai alasan: Dia dibekukan!
 • Ra’s al Ghul: Pastinya mentor Liam Neeson kepada Bruce Wayne dalam “Batman Begins” akan berubah menjadi baddie!
 • Orang-orang kurang upaya: Topeng Cillian Murphy menyerupai ketakutan kerana gas ketakutannya dalam “Batman Begins.”

Jumlah kotak pejabat di seluruh dunia: $ 3.7 bilion
Ya, itu bilion dengan lemak besar B. Batman flicks selalu menghasilkan wang yang baik (OK, “Batman & Robin” tidak cukup dan semua yang lainnya, hanya “$ 238.2 juta di seluruh dunia”), tetapi kedua filem paling terkini yang dibuat oleh bank. “The Dark Knight,” yang menampilkan prestasi cemerlang Ledger, membawa $ 1,004 bilion, manakala “Dark Knight Returns” memperoleh $ 1.08 bilion dan kini merupakan filem terlaris tertinggi ke-10. Begini cara yang lain menonjol:

 • “Batman”: $ 411.3 juta
 • “Batman Returns”: $ 282.2 juta
 • “Batman Forever”: $ 336.5 juta
 • “Batman Begins”: $ 374.2 juta

Patung Oscar dimenangi: 3
“Batman” memenangi trofi pada tahun 1990 untuk arahan seni / set terbaik, manakala “Dark Knight” memperoleh Ledger sebagai Oscar selepas kematian untuk pelakon sokongan terbaik. “Dark Knight” juga menang untuk penyuntingan bunyi. Tujuh filem Batman telah memperoleh 12 pencalonan Anugerah Akademi lain.

Ikut Anna Chan di Twitter dan Google+.