Baru Pixar pendek ‘Masa Permulaan’ adalah luar biasa … dan bukan untuk kanak-kanak

Kami biasanya memikirkan Woody dari “Toy Story” jika kita berfikir tentang koboi Pixar: seorang pahlawan yang cerah dengan pandangan moral yang kuat dan bakat untuk menyelamatkan hari. Tetapi Pixar yang pendek, “Masa yang Dipinjam,” mempunyai sheriff Old West yang pengembaraan yang menyayat hati pasti bukan untuk kanak-kanak kecil.

Walau bagaimanapun, Pixar klasik yang bermaksud ia adalah pendek berkualiti tinggi yang harus ditonton oleh penonton yang disediakan untuk beberapa perkara yang sukar.

Dipinjam Time trailer
Adegan dari “Masa Permintaan”Masa yang dipinjam / vimeo

LEBIH: Meningkatkan filem pendek menunjukkan ikatan menyentuh antara budak lelaki dan anaknya

Filem itu, yang berlangsung di Vimeo minggu lepas dan sejak itu dilihat lebih dari 5.7 juta kali, menampilkan seorang ahli hukum di negara koboi yang mencerminkan pada masa yang mengubah hidupnya sebagai seorang lelaki – dan memberi tumpuan kepada sama ada dia boleh melewati hampir rasa bersalah yang melampau.

Ketika kisahnya berputar, ada tindakan dan pemandangan yang indah – tetapi juga kematian dan jumlah darah yang tidak dapat dipertimbangkan, yang mungkin mengejutkan penonton. Tetapi Pixar tidak menjauhkan diri dari darah sebelum ini: “Guntingan berdarah kecil dalam” Up “menyebabkan sedikit pecah apabila filem itu dibebaskan pada tahun 2009, dan Dory mendapat nafas dalam” Finding Nemo “pada tahun 2003.

Dipinjam Time trailer
Ayah dan anak dalam “Masa yang Dipinjam”Masa yang dipinjam / vimeo

“Satu matlamat untuk kami adalah untuk membuat sesuatu yang sememangnya dipertikaikan bahawa animasi menjadi genre, dan satu untuk kanak-kanak khusus,” animator Hamou-Lhadj (yang mengarahkannya dengan Andrew Coats) kepada The Independent. “Kami benar-benar mahu membuat sesuatu yang sedikit lebih dewasa dalam pilihan tematik, dan menunjukkan bahawa animasi boleh menjadi medium untuk memberitahu apa-apa cerita.”

LEBIH: Akan lagu baru ‘Frozen’ dari pendek animasi menjadi hit?

Walau bagaimanapun, menyedari bahawa kesenian Pixar boleh menjadi lebih banyak kerja dewasa, terutamanya sejak pendek juga bijak dan penebusan dan patut dilihat. Jangan ketinggalan!

(Kemaskini: Seperti yang telah kita ketahui, ini sebenarnya tidak menghasilkan Pixar yang pendek, walaupun pembuat filem bekerja untuk Pixar. Sebagai wakil memberitahu kami, yang pendek dihasilkan sepenuhnya pada masa mereka sendiri sebagai sebahagian daripada program co-op khas di studio.)

Ikut Randee Dawn di Twitter.