Ay, caramba! 25 tahun ‘Simpsons,’ 25 perkara yang anda tidak pernah tahu mengenai rancangan hit tersebut

Lama dahulu “The Simpsons” berhenti menjadi The Little Engine That Could. Pada ketika ini, ia adalah Enjin Gigantic yang Tidak Boleh Dimatikan. Hari ini, hampir separuh daripada musim ke-26, ia menyiarkan 561 episod asli dan memperoleh berbilion-bilion dolar untuk ramai orang – walaupun memaparkan watak dengan empat jari pada setiap tangan.

Tetapi penonton yang paling setia “Simpsons” tidak dapat mengetahui segala-galanya mengenai siri yang dikasihi, yang perdana 25 tahun yang lalu, pada 17 Disember 1989 – jadi di sini koleksi koleksi orang yang kurang dikenali. 

Lisa Simpson, Paul and Linda McCartney
Paul dan Linda McCartney membantu Lisa dengan momen yang menentukan untuk wataknya.Hari ini

Squishees Kehormat kepada semua yang mengiktiraf lebih daripada 20 orang!

1. Paul dan Linda McCartney bersetuju untuk memberi suara kepada episod 1995 “Lisa the Vegetarian” dengan syarat bahawa watak Lisa kekal sebagai vegetarian sepanjang siri ini. Dia masih ada.

2. Guru pengganti Encik Bergstrom, dari 1991 “Lisa’s Substitute”, disuarakan oleh Dustin Hoffman, tetapi pelakon lebih suka menggunakan alias jahat Sam Etic (a.k.a “semitic”) sebagai gantinya.

3. Groening sendiri menyediakan suara pengisap-mengisap untuk bayi Maggie.

Maggie Simpson
Bunyi khas Maggie Simpson berasal dari penciptanya.Hari ini

4. Nama Marge, Homer, Lisa, Maggie dan Patty semuanya diambil dari pencipta ibu bapa, saudara perempuan, dan ibu saudara Matt Groening. Tetapi Bart hanyalah sebuah anagram “Brat.” Adapun nama “Simpson,” Groening mendapati ia sesuai untuk menampilkan nama keluarga yang secara harfiah menggambarkan “anak simpang”.

Bart Simpson
Lawatan keluarga Simpson ke Big Apple tidak disiarkan semula untuk beberapa tahun selepas 9/11.Hari ini

5. The episod “The City of New York vs. Homer Simpson” (dari 1997) tidak disiarkan dalam sindikasi selama lima tahun selepas serangan 9/11 kerana tumpuannya kepada World Trade Center.

6. Mengapakah aksara Simpsons berwarna kuning? Kerana Groening memikirkan melihat kelipan kuning akan menghalang pelawa saluran di trek mereka.

Tuhan and Homer Simpson
Itu semua di tangan (dan kaki) di “The Simpsons.”Hari ini

7. Tuhan dan Yesus adalah satu-satunya “Simpsons” dengan lima jari. Yang lain semuanya mempunyai empat.

8. Conan O’Brien adalah pengarang penulis “The Simpsons” dari 1991-93.

9. Setiap daripada enam tokoh suara “Simpsons” – Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Hank Azaria, Yeardley Smith dan Harry Shearer – memperoleh $ 300,000 setiap episod, selepas mengambil potongan gaji dari $ 400,000 pada tahun 2011. Apabila persembahan dilancarkan 1989, mereka memperoleh $ 4,000 setiap satu episod.

10. Nama sebenar Principal Seymour Skinner ialah Armin Tamzarian. Dan nama Comic Book Guy ialah Jeff Albertson.

11. Siri ini mempunyai sebuah rumah kopi yang dipanggil Java the Hut, sebuah dapur sup yang dipanggil Helter Shelter, pastri yang dipanggil The Confection French dan kedai senjata Bloodbath dan Beyond. (Dan itu hanya menghilangkan nama kedai punny.)

12. Dan Castellaneta “D’oh!” Adalah penghormatan kepada “Doooh” Jimmy Finlayson dalam filem Laurel & Hardy. Ia ditulis dalam skrip semata-mata sebagai “keluhan yang mengganggu.”

13. Danny Elfman hanya memerlukan masa dua hari untuk menyusun lagu tema “Simpsons” sekarang pada tahun 1989.

14. Groening memanggil bandar Springfield kerana terdapat puluhan Springfields di seluruh negara, jadi siri ini akan dikenalpasti tanpa keadaan tunggal.

Krusty the Clown
Krusty hebat, tetapi dia bukan Homer.Hari ini

15. Krusty Klown pada asalnya dicipta untuk menjadi identiti rahsia Homer, seperti Homer tahu Bart menyembah Krusty, jika tidak dia. Tetapi Groening akhirnya menyangka gambit penyamar terlalu rumit, jadi ia dibatalkan.

16. Pada tahun 1998, majalah Time bernama Bart Simpson salah satu “orang” paling berpengaruh abad ini.

17. Pada tahun 1997, terdapat pertandingan untuk memenangi replika tepat di rumah “Simpsons” di Clark County, Nev. Pemenang boleh memilih sama ada tinggal di rumah atau menjualnya dengan harga $ 75,000. Pemenang mengambil wang itu. Rumah itu akhirnya dilucutkan dekorasi “Simpsons” sebelum dijual.

18. Pelakon suara yang memainkan Homer dan Marge dalam versi popular di Perancis, Phillipe Peythieu dan Veronique Augereau, telah berkahwin dalam kehidupan sebenar pada tahun 2001 setelah bertemu pada pameran itu pada tahun 1989.

Lionel Hutz on
Ah, Lionel Hutz kami hampir tidak tahu.Hari ini

19. Berikutan kematian Phil Hartman pada tahun 1998, persembahan itu telah bersara semua wataknya, termasuk jurucakap / jurubank abadi Troy McClure dan peguam Lionel Hutz. 

20. Episod 1992 “Stark Raving Dad” menampilkan suara Michael Jackson yang bercakap, tetapi tidak menyanyi. Adalah idea Jackson menggunakan sebaliknya Kipp Lennon yang sama.

21. Sebelum “The Simpsons,” siri animasi perdana masa terpanjang di televisyen rangkaian ialah “The Flintstones,” yang berlari selama enam musim antara 1960-66.

22. Rakan terbaik Bart, Milhouse Van Houten, mempunyai nama tengah yang luar biasa: Mussolini.

Sesuatu yang anda tidak akan dapat membeli di Iran.Hari ini

23. Mainan dan patung “Simpsons” adalah haram di Iran.

24. Sejak dilancarkan pada tahun 1989, siri ini telah menampilkan lebih daripada 600 bintang tetamu, dengan mudahnya kebanyakan siri skrip dalam sejarah televisyen.

25. Jika watak-watak “Simpsons” telah berusia dalam masa nyata, Homer akan berumur 62 tahun, Marge 61, Bart 36, Lisa 34 dan Maggie 26. Dan petua keluarga Santa’s Little Helper akan menjadi 196 tahun anjing.

Ray Richmond adalah pengarang compendium episod 1997 The Simpsons: Panduan Lengkap untuk Keluarga Kegemaran Kami (HarperCollins). Sekarang, sayangnya, kurang daripada satu pertiga “lengkap.”