Apakah kru ‘Jaws’ nama jerung mekanikal?

Penulis skrip jaw Carl Gottlieb, yang juga memainkan editor akhbar Harry Meadows dalam filem itu, berkongsi kekeliruan tentang pembuatan filem – bangunan jerung mekanikal dan mengangkut jerung mati melalui jet peribadi, antara lain – dalam buku terlarisnya “The Jaws Log. “Petikan.

“Bruce, Shark.”
(17 Mei-1 Jun 1974)

Walau apa pun bakat mereka yang lain, kru pengeluaran tidak diperhatikan kerana rasa satira mereka atau humor yang canggih; di bawah tekanan yang teruk, mereka akan datang dengan permata, tetapi diberi masa untuk memikirkannya, jenaka mereka berjalan dengan jelas. Klasik yang dihormati dalam industri (sangat pintar kali pertama, kira-kira lima puluh tahun yang lalu) adalah memanggil kepada anggota kru saudara yang berdiri di dalam rangkaian kamera apabila mengambil kira roll, “Lick your lips!” (peringatan untuk kelihatan lembap dan penuh semangat untuk kamera, ia adalah sesuatu model dan pelakon, dan genggaman rambut dan juruelektrik tidak). Ho ho dan ho lagi.

Oleh itu, tidak dapat dielakkan bahawa semua nama di dunia untuk jerung raksasa, kanak-kanak lelaki akan suka “Bruce.” Malah, beliau dinamakan sempena peguam Steven [Spielberg]. (Bruce Ramer, masih merupakan peguam Los Angeles yang berpengaruh dan berpengaruh dalam undang-undang hiburan.)

Kepada semua orang, sebaik sahaja kami dalam pengeluaran, jerung itu lebih sering dirujuk sebagai rig “sonofabitchin ‘itu,” atau sesuatu yang sama langsung. Seperti yang saya katakan kepada anda tentang Bruce sehingga kini boleh mendapat teguran yang teruk dan mungkin pemecatan semasa penggambaran. Satu-satunya sebab yang sedang ditulis sekarang adalah kerana buku itu akan dibebaskan sedikit demi sedikit selepas filem itu, dan ramai di antara kamu akan melihat apa yang kita sedang bercakap supaya misteri itu tidak akan dimusnahkan untuk anda jika kita memberitahu anda sedikit tentang bagaimana ia dilakukan. (Ini adalah truism bahawa semua orang mempunyai dua profesion: sendiri, dan menunjukkan perniagaan.Dalam subjek hiburan popular, tidak pernah banyak yang diketahui begitu banyak tentang begitu sedikit Pada tahun 1975, tiada siapa yang dapat meramalkan era aksesibiliti moden, di mana butiran setiap aspek industri hiburan disebarkan secara meluas. Apa yang pernah menjadi wilayah eksklusif akhbar perdagangan industri dan kewartawanan tabloid voyeuristik telah merangkak berita arus utama. Garis box-office akhir pekan, overruns anggaran, dan tuntutan gaji pelaku adalah seperti yang dijangkakan sebagai skandal penyalahgunaan seks atau bahan terkini, dan dengan integrasi menegak, berita hiburan televisyen menumpukan sejumlah masa pengaturcaraan yang mencurigakan kepada siaran filem dan televisyen daripada ibu bapa atau studio sekutu mereka.Jika program-program ini bersandar ke diri sendiri -promosi dan keyakinan yang cerah, dan gagal memasukkan sebarang laporan penyiasatan serius, ingat bahawa Disney memiliki rangkaian televisyen ABC, Paramount memiliki nd mengedarkan Hiburan Malam ini, dan bahagian CBS News mempunyai minat keluarga untuk melihat Survivor berjaya. Usaha-usaha untuk melindungi “rahsia” jerung itu kelihatan seperti zaman penjelmaan yang aneh, apabila kesan khas dan visual akan dipaparkan dalam jam bahan promosi dan “Pembuatan” pseudo-dokumentari.)

Steven, dan pengeluar Richard Zanuck dan David Brown semuanya bersetuju dengan sekurang-kurangnya satu perkara – jerung itu tetap menjadi misteri. Tidak ada akhbar mengenai model-model mekanikal yang rumit yang akan digunakan, dan tidak ada gambar binatang-binatang besar ketika mereka digantung di tempat tidur mereka, atau ditarik dengan sabar ke laut dalam tongkang khas mereka. Pengawal telah melepaskan tembakan ketika seorang wartawan yang berani untuk Monitor Sains Kristian masuk ke dalam perahu bot di mana jerung disimpan dan mengambil gambar. Kita semua percaya bahawa keseronokan penonton gambar akan sangat berkurangan jika mereka telah membaca selama berbulan-bulan lebih awal tentang bagaimana jerung hanyalah alat mekanikal. Para penonton adalah apa yang mereka ada, kami yakin mereka akan beribu-ribu orang bijak menunjuk ke skrin, sambil berkata, “Lihat, anda dapat melihatnya tidak benar-ada jentera, ada pengendali, bersembunyi di dalam. Lihat bagaimana ia keluar dari air? Tidak ada jerung sebenar yang akan melakukannya, “dengan itu dengan benar memusnahkan ilusi untuk majoriti gembira yang dengan rela menggantung ketidakpercayaannya untuk menikmati cerita pada masa ini. Setengah kali mereka menjadi salah, menunjuk seperti yahoos kepada jerung sebenar yang difilemkan dengan risiko yang besar, berseru, “Dengar, itu palsu!”

Apabila gambar itu akhirnya diedit, digelar, dan dijaringkan, ia ditunjukkan kepada Ron dan Valerie Taylor, pakar-pakar terkemuka di dunia dalam mengambil gambar jerung putih yang hebat, dan, sememangnya, camerapersons yang telah merekodkan rakaman unit kedua kami sendiri di Australia. Mereka tidak dapat menceritakan rakaman mereka sendiri, jadi dengan sempurna melakukan semua perlawanan. Ia hanya apabila mereka melihat Bruce bertindak dengan pengetua bahawa mereka pasti tahu apa yang mereka dan apa yang tidak. Oleh itu, jika kawan pintar anda, atau diri pintar anda sendiri, mahu kembali dan melihat filem itu untuk memilih tembakan jerung mekanikal, nasib baik, dan ingat orang hampir terbunuh menjadikannya kelihatan nyata untuk anda. Sekiranya anda mahu menjadi lebih sukar, semua perkara yang pernah teruja atau gembira dalam filem adalah ilusi semacam semacamnya. Banyak sihir Exorcist yang hilang apabila anda mengulangi kepada diri anda sendiri “Campbell’s Split Pea Soup” semasa adegan meludah. Dan tiada siapa yang benar-benar terbunuh dalam The Godfather, anda tahu, jadi jangan seperti orang-orang dan berkeras untuk mengetahui bagaimana semuanya dilakukan. Saya akan memberitahu anda, tetapi cuba dan menjadi sejuk mengenainya, dan apabila anda melihat gambar selepas membaca ini, berehat dan menonton awan di latar belakang, jika anda perlu menonton sesuatu yang lain daripada tindakan dan emosi.

Dengan peringatan ini, saya kini akan menerangkan beberapa mekanik operasi jerung, beberapa kegilaan yang mereka hasilkan, dan bagaimana semua orang berkaitan dengan orang kulit putih yang hebat yang kami ada di Vineyard Martha. Anda perlu memburu cukup jauh untuk mana-mana gambar jerung palsu, namun pilihan gambar jerung jabatan masih sengaja dikelirukan, dan anda tidak akan melihat sebarang mekanisme di mana-mana sahaja.

Kesan khas dipanggil “gags,” dan ketika James Caan dipancarkan dengan seratus peluru mesin-mesin, itu disebut gag. (Seperti dalam lelucon, tidak seperti tercekik.) Kesan khas utama (kemusnahan Los Angeles, katakanlah) adalah satu siri gags: iaitu, gancu-gumpalan jatuh, pembukaan tanah, dll.

Bob Mattey, penyihir kesan khas, telah mencipta beberapa gags yu, yang dikandung oleh Steven, dibuat oleh kesinambungan visual oleh Joe Alves, dibina dan dikendalikan oleh kru Bob Mattey, diawasi oleh Bob atau lain-lain kesan istimewa jika Bob sibuk. Bob sibuk banyak, bekerja di kawasan di mana kami telah menyewa tebing berpagar dan pendaratan bot dan beberapa harta ganti, untuk mendirikan edaran Pantai Timur Shark. Shark City adalah di mana jerung itu dibina, di Rolly Harper yang banyak di Lembah San Fernando Los Angeles, dan apabila mereka telah dihantar ke Vineyard, ia menjadi sesuai untuk memanggil rumah baru mereka Shark City. (Trak katering Rolly Harper berada di sana juga, memberi makanan kepada awak dan anak kapal kami.) Shark City termasuk bangsal untuk menempatkan peralatan; ruang untuk mengikat tongkang terapung yang memegang kompresor udara, tangki dan alatan dan peralatan yang berkaitan untuk mengendalikan dan menyelenggara binatang-binatang; dan semua bahan yang diperlukan untuk menyokong jerung di laut: gegelung hos pneumatik, tangki kimpalan, obor, tali, penjana, keluli struktur tambahan, tangki balast, tembaga, besi, keluli, plastik, motor elektrik, motor pneumatik, dan keledai hidraulik. Ia adalah syurga alat kekasih sebenar. Terdapat buaian terapung untuk ikan hiu itu sendiri, dengan struktur supahan kayu ramshackle di mana menggantung tarpaulin dan lembaran plastik untuk menyembunyikan raksasa dari mata yang bersinar. Krew kesan khas merasakan mereka mempunyai cukup untuk melakukan tanpa berkhidmat sebagai pengawal keselamatan juga, jadi menyaring jerung dari pelancong menjadi sesuatu yang kadang-kadang. Tetapi di sana semua itu, secara senyap-senyap menarik lalat dan perhatian.

Semua semasa minggu pertama penggambaran, jerung itu sedang dibuat dengan cepat supaya ia berfungsi apabila ia dipanggil. Malangnya, kerana akhbar jadual dan permulaan yang pantas, Bruce tidak pernah diuji di dalam air laut. Terdapat beberapa ujian separa cat dan getah, tetapi tidak ada yang pasti, seperti menjunam seluruh makhluk ke dalam lautan. Sejak Joe dan pelukisnya, Ward Welton, berada di Vineyard Martha ketika jerung itu selesai, ikan itu dikirim tanpa warna, dengan plastik eksterior neoprene berwarna kuning krim. Terdapat, semua dikatakan, tiga model berskala besar putih berukuran dua puluh lima kaki. Setiap satu diperbuat daripada keluli tiub yang dikimpal, dengan sendi fleksibel yang menutup bahagian bergerak. Ekor mengayunkan dari sisi ke sisi, sisi bergulung, sirip melambai: model bergerak seperti jerung sebenar. Satu terbuka sepenuhnya di sebelah kiri, satu terbuka di sebelah kanan, dan satu padat dan lengkap. Orang-orang yang terbuka akan sentiasa membentangkan bahagian mereka sepenuhnya ke kamera, dan akan dipasang pada platform keluli yang tenggelam di dasar laut, menunggang troli di sepanjang rel yang khas, meniru tindakan berenang. Mereka boleh menyelam, permukaan, melihat ke kamera, menggigit, mengerang, mengunyah, mengetepikan ekor mereka, dan menjalankan paling realistik untuk perjalanan enam puluh atau tujuh puluh kaki. Hiu yang tertutup itu dilampirkan pada “luncur laut”, mekanisme tenggelam yang rumit yang terdiri daripada pesawat kemudi dan lekapan, seperti kapal selam rangka. Bayi ini dapat bergerak secara bebas di sepanjang permukaan, dipandu oleh penyelam skuba dengan tangki oksigen yang menunggang luncur di sekeliling ombak, bekerja di sirip dan kapal terbang.

Setiap ikan hiu bernilai kira-kira 2,000 pound dan mempunyai keluli dalaman yang dikimpal keluli, yang diikat dengan “daging” yang diperbuat daripada busa neoprena dengan sel tertutup (nonabsorbent), yang mana kulit poliuretana diperkuat dengan bahan stretch nilon pada sendi fleksibel. Di dalamnya, diikat dengan kerangka rangka, ada dua puluh atau tiga puluh pelantak pneumatik dan motor untuk memacu bahagian-bahagian yang bergerak: memukul ekor, membuka dan menutup mulut, melipat mata, dan sejenisnya. Ia direka untuk menjadi berat neutral di dalam air, tetapi dengan mekanisme pneumatik terdapat penurunan berterusan dan aliran udara termampat, mengubah dinamik bawah air secara berterusan. Di samping itu, beberapa plastik akan menyerap air selepas beberapa jam penyerapan, jadi hiu akan memakan kira-kira 10 atau 12 peratus berat sendiri dengan setiap peluncuran. Jerung satu sisi tidak ada masalah untuk pengapungan, kerana mereka dapat menyamakan tekanan dengan segera melalui sisi terbuka. Hiu berlari laut lebih rumit, dan ia dibuang melalui ekor dan perut, di mana gelembung gelembung akan tidak kelihatan di tengah-tengah dan pergolakan pergerakannya.

Kulit adalah masalah khas. Tiada bahan diketahui yang mempunyai keanjalan dan kelenturan daging dan kulit sebenar, jadi jabatan seni terpaksa mengada-adakannya. Terdapat beberapa cat formula khas yang membentuk permukaan karet apabila kering, dan ini dibuat untuk spesifikasi dan digunakan. Tidak baik! Kulit shark sebenar mempunyai tekstur pasir semua yang tersendiri, seperti lidah kucing. Menjalankan tangan anda di sepanjang jerung dari hidung ke ekor, ia licin dan anggun dan hidrodinamik. Jalankan tangan anda sebaliknya, dan anda akan mengikisnya pada kulit yang bertekstur keras. Di Laut Selatan, pembuat perahu tempatan menggunakan kulit yu sebagai kertas pasir, bekerja di mahogani Filipina. Jerung kami mempunyai kulit poliuretana, yang apabila dicat mengambil kilauan kereta plastik model plastik. Tidak baik.

Joe dan Ward mendapati bahawa # 40 silika (pasir penghabisan pasir) yang ditambahkan ke cat dengan blower berasingan akan bercampur untuk memberikan tekstur kulit dan rasa tidak seperti yang sebenarnya. Air tidak akan menangkapnya secara tidak realistik, dan ia akan menangkap cahaya seperti permukaan daging, dan tidak seperti tiruan. Jadi di sana mereka berdiri, dua penyembur cat semburan di tangan, memohon cat khusus $ 30 per galon dengan satu tangan dan pasir dengan yang lain, semuanya dalam nama seni. Cat itu sendiri mempunyai jangka hayat ringkas dan akan merosakkan diri sendiri tiga minggu selepas formulasi di kilang, sehingga ia diterbangkan dari California ke Vineyard Martha di kantung Universal, bersama-sama dengan akhbar harian dan surat-menyurat eksekutif. Kemudian, semasa kecemasan, Ward terpaksa menambal tempat yang kasar di laut dan mendapati bahawa $ 1.98 boleh menyembur cat dan segelintir # 40 silika akan memberi kesan yang sama ke atas kawasan kecil. Dan sekali, di bawah air, Ward mengambil pelajaran skuba segera (dia tidak pernah menyelam sebelum), meminjam beberapa Pan Stick (pelakon pelakon) dari lelaki solek, dan memberikan jerung sentuhan segera, bawah air. Apabila jam berjalan dan filem itu sedang menembak, masa dan wang mesti diselamatkan, dan tidak ada batasan untuk kepintaran dan inventif krew yang tertekan.

Tetapi semua kecerdikan di dunia tidak dapat melawan fakta fizikal, dan titik krisis pertama adalah kegagalan cat untuk menempa jerung baru. Panik! Ujian telah dijalankan di California, tetapi di Vineyard Martha suhu dan kelembapan semuanya berbeza, dan penyesuaian dibuat. Dan mereka, dan kerja terus. Kami menembak pergi, perlahan-lahan melengkapkan halaman-halaman di mana pelakon-pelakon bertindak antara satu sama lain di darat, tanpa henti menghampiri hari ketika tidak ada yang tersisa untuk menembak tetapi yu. Kerja berlanjutan di Shark City, dan Richard Zanuck dan David Brown dengan berhati-hati menjauhkan diri, tidak ingin melihat apa-apa yang kurang daripada kesempurnaan, seperti bagaimana keseluruhan projek ini bergantung pada kepercayaan dan kebolehlaksanaan mesin yang belum pernah dilakukan sebelum ini. Bob Mattey dengan penuh semangat melaporkan kemajuan adil terhadap ikan; Dick dan David berpuas hati, Steven penasaran. “Bagaimanakah jerung itu datang?” “Bersiaplah apabila anda berada.” “Baiklah.” Tetapi sebelum bayi-bayi besar boleh diuji terdapat krisis jerung hidup untuk bertanding dengan.

Dikutip dari “The Jaws Log – Edisi Ulang Tahun ke-30.” Dicetak semula dengan kebenaran Newmarket Press. Hak cipta © 1975, 2005 oleh Carl Gottlieb. Hak cipta terpelihara.