Anak sulung Marlon Brando meninggal pada usia 49 tahun di L.A.

Christian Brando, anak sulung bermasalah pelakon terkenal Marlon Brando, telah meninggal akibat radang paru-paru di sebuah hospital di Los Angeles, kata seorang peguam hari ini. Dia berusia 49 tahun.

Brando meninggal Sabtu pagi di Pusat Perubatan Hollywood Presbyterian, kata David Seeley, seorang peguam mewakili ladang Marlon Brando.

Seeley berkata Brando dibawa ke hospital pada 11 Januari. Tiada rancangan pengebumian yang dijadualkan, katanya.

“Ini adalah masa yang sedih dan sukar bagi keluarga,” kata Seeley.

Dilahirkan pada 11 Mei 1958, Brando yang lebih muda mempunyai peranan kecil dalam segelintir filem, termasuk “I Love You,” 1968, Alice B. Toklas! tetapi dia lebih dikenali dengan kuasnya dengan undang-undang.

Dia menghabiskan lima tahun penjara setelah mengaku bersalah terhadap pembunuhan beramai-ramai pada tahun 1990 kerana membunuh teman lelakinya, Dag Drollet, di ladang keluarga Brando.

Brando berkata dia secara tidak sengaja menembak Drollet ketika mereka berjuang untuk pistol semasa hujahnya sama ada Drollet, 26, telah mengalahkan adik perempuan Brando yang hamil, Cheyenne.

Cheyenne, yang kemudiannya melahirkan anak lelaki Drollet, membunuh diri pada 1995 selepas kehilangan jagaan. Dia berusia 25 tahun.

Masalah domestik, masalah
Bekas isteri Brando, Deborah Brando, menyaman dia untuk keganasan rumah tangga pada tahun 2005. Dia mendakwa bahawa sejurus selepas perkahwinan mereka 2004, Brando berulang kali memukulnya dan mengancam untuk membunuhnya di hadapan anak perempuan remajanya.

Brando membantah, mendakwa bekas isterinya memecah masuk ke rumahnya dan memukulnya kerana dia mahu membatalkan perkahwinan mereka hanya 10 minggu selepas bertukar sumpah.

Tindakan undang-undang telah diselesaikan tahun lepas dengan syarat yang tidak didedahkan.

Brando didakwa pada 10 Januari 2005, dengan dua tuduhan penderaan suami isteri dan dia mengaku bersalah. Dia diletakkan dalam masa percubaan tiga tahun dan memerintahkan pemulihan dadah dan alkohol serta program pencegahan penyalahgunaan keluarga.

Kemunculan dalam percubaan Robert Blake
Brando juga merupakan kekasih satu kali Bonnie Lee Bakley, yang ditembak mati pada tahun 2001. Pada satu masa, Bakley mendakwa Brando telah mempelai anaknya tetapi ujian menunjukkan ia milik pelakon Robert Blake, yang kemudiannya berkahwin.

Blake telah dibicarakan kerana pembunuhannya dan dibebaskan tetapi kemudiannya diperintahkan membayar $ 30 juta dalam tuntutan kematian yang salah. Semasa kes sivil itu, peguam Blake mencadangkan Brando adalah pembunuh.

Brando, yang telah menafikan sebarang penglibatan, memohon hak Amaran Kelimanya terhadap serangan diri terhadap pendirian semasa perbicaraan.

Seeley berkata Brando tidak berkahwin pada masa kematiannya dan tidak meninggalkan sebarang anak.

Loading...