Anak perempuan Walt Disney telah meninggal pada usia 79 tahun

GAMBAR: Diane Disney Miller
Diane Disney Miller ditunjukkan semasa pesta ulang tahun Disneyland ke-50 pada tahun 2005 di Disneyland di Anaheim, Calif.BRENDAN MCDERMID / Hari ini

Diane Disney Miller, yang mengilhamkan ayahnya yang terkenal Walt untuk membuat Disneyland, meninggal Selasa di Napa, California pada usia 79.

“Kami sangat sedih dengan kehilangan Diane Disney Miller dan pemikiran kami adalah bersama keluarganya semasa masa sukarnya,” kata Walt Disney Company dalam satu kenyataan. “Sebagai anak perempuan Walt Disney yang dikasihi dan salah satu inspirasi beliau untuk mewujudkan Disneyland, dia memegang tempat yang istimewa dalam sejarah The Walt Disney Company dan di hati peminat di mana-mana. Dia akan diingati kerana rahmat dan kemurahan hati dan kerja yang tidak mengenal penat lelah untuk memelihara warisan ayahnya, dan dia akan sangat terlepas oleh semua yang mengenalnya. “

Kematian Miller disebabkan oleh komplikasi dari kejatuhan yang berlaku pada bulan September, seorang sahabat keluarga memberitahu Los Angeles Times.

Apabila Miller dilahirkan pada tahun 1933, tajuk utama Times: “Mickey Mouse mempunyai seorang anak perempuan.” Kematiannya datang satu hari selepas ulang tahun ke-85 pengenalan Mickey Mouse, yang membuat debutnya dalam filem pendek “Steamboat Willie.”

Walt Disney kemudiannya mengatakan bahawa dia datang dengan idea untuk taman tema Disneyland sambil menonton Diane dan kakaknya Sharon menunggangi rombongan di Los Angeles ‘Griffith Park.

Miller adalah kanak-kanak terakhir yang masih hidup di Disney. Sharon meninggal dunia pada tahun 1993; Walt Disney meninggal pada tahun 1966, dan isterinya Lillian pada tahun 1997.

Miller adalah seorang dermawan yang dermawan yang menyokong Frank Gehry sebagai arkitek untuk Walt Disney Concert Hall secara meluas dikreditkan dengan membenarkan pembinaan bangunan itu diteruskan apabila Datuk Bandar Los Angeles Richard Riordan mempersoalkan kebolehan firma Gehry.

Beliau juga mengasaskan Muzium Keluarga Walt Disney, yang dibuka pada tahun 2009 di San Francisco.

Beliau terselamat oleh suaminya selama 59 tahun, Ron E. Miller, yang berkhidmat sebagai presiden dan sebentar sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Walt Disney, dan tujuh anak mereka.