Almodovar kelihatan kembali dalam ‘Pendidikan Buruk’

Pedro Almodovar membawa pad putih kecil ke temuramah, dan ketika dia berbicara, dia secara diam-diam melukis gambar terperinci pena duduk di atas meja.

Nampaknya dia mesti sentiasa membuat gambar. Imej dalam filem terbarunya, “Pendidikan Buruk,” adalah beberapa pembuat filem Sepanyol yang paling dramatik lagi: garis darah tipis menetes di tengah pusat wajah seorang budak lelaki; sebuah percetakan huruf mesin taip setelah seorang lelaki jatuh mati pada kunci.

Selepas 15 tahun membuat komedi paling cerah, dua filem terakhir Almodovar, “All About My Mother” dan “Talk to Her,” mendapat banyak pujian kritis dan Anugerah Akademi untuk drama “Talk to Her.” Walaupun ia tidak akan dimasukkan ke dalam kategori filem bahasa asing terbaik tahun ini, “Pendidikan Buruk” masih akan menerima pencalonan lain – jarang untuk filem bahasa bukan bahasa Inggeris.

“Tanpa rendah hati, saya rasa saya mempunyai kematangan yang baik,” kata Almodovar, 55, dengan senyuman ketika wawancara di sebuah hotel di Manhattan. “Yang terbaik masih belum datang, itulah yang saya rasakan.”

Melihat ke belakangUntuk membuat “Pendidikan Bad,” Almodovar terpaksa melihat ke masa lalu.

Ia adalah filem yang sangat peribadi, 10 tahun dalam pembuatan, yang memusatkan perhatian pada perjumpaan dua kawan sekolah Katolik bertahun-tahun selepas disiksa secara seksual oleh pengetua mereka, Bapa Manolo. Bertemu lagi di Madrid pada tahun 80-an, Enrique (Fele Martinez) adalah pengarah filem yang menjadikan Ignacio (Gael Garcia Bernal) bintang filemnya mengenai kehidupan mereka yang saling berkaitan.

Realiti dan fiksyen membiasakan diri satu sama lain sebagai segi tiga cinta antara tiga larut menjadi kisah penipuan dan pembunuhan. Memandangkan watak utama adalah pembuat filem, Almodovar sering disoal tentang sejauh mana autobiografi dalam “Pendidikan Bad.”

Dia berkata ia diilhamkan oleh dua orang imam dari sekolah asrama Katholik yang melecehkan beberapa lelaki, tetapi bukannya. Walaupun Pastor Manolo jelas mempunyai aspek jahat terhadapnya, dia juga disayangi dengan simpati, seorang tawanan kepada keinginannya.

“Terdapat perbezaan besar antara watak fiksyen dan kehidupan sebenar,” kata Almodovar. “Saya lebih berminat dengan imam itu kerana dia bukan lagi imam dan dia memberikan semangatnya kepada lelaki muda yang cantik dan cantik ini.”

Lelaki muda, yang dimainkan oleh Bernal di tarik, adalah femme fatale yang tidak dapat dilupakan dari filem noir yang tidak biasa ini. Walaupun tidak ada pengesan rokok, pembikin filem – artis – yang mencari kebenaran.

Mencari bahagian gelapnya
“Saya tertarik dengan filem noir. Yang terbaik dari drama dan yang terbaik dari tragedi ada di sana. Saya berminat dengan gambar noir di mana tidak semestinya banyak penyelidikan dan penyiasatan berlaku, tetapi di mana mereka bercakap dengan sisi gelap watak manusia. “

Itulah aspek yang tidak biasa tetapi semakin dominan filem Almodovar. Kenapa lelaki yang dikenali begitu banyak untuk huru-hara skuasy filem seperti “Wanita di Sudut Pecahan Saraf” kini sibuk dengan “sisi gelap” orang?

“Itu benar apa yang anda katakan, tetapi saya tidak tahu mengapa. Ia mungkin ada kaitan dengan fakta bahawa saya menjalani kehidupan yang menyendiri daripada sebelumnya – kurang berwarna dan lebih kesepian. “

Itu mungkin mengejutkan memandangkan Almodovar adalah salah satu daripada orang yang paling disayangi di seluruh Eropah dan Amerika Selatan. Tetapi dia semakin sibuk dengan filem-filemnya, dan rambut hitam yang bercirikan tanda dagangnya telah berkembang kebanyakannya kelabu.

Seperti plot “Pendidikan Bad,” mungkin pengarah juga semakin bertumpu pada masa lalu. Pada bulan Oktober, beliau menjadi subjek retrospektif di New York Film Festival, sebuah pengalaman yang sangat berpindah kepadanya.

“Saya biasanya tidak melihat ke belakang. Setakat ini, saya bukan orang yang nostalgia. Ia agak dahsyat untuk melihat ke depan sepanjang masa kerana kehidupan sentiasa lebih pendek. Apa yang telah anda tinggalkan selalu kurang. “

Kembali ke komediAlmodovar sudah menantikan bukan hanya untuk filem berikutnya, tetapi empat lagi, salah satu daripadanya adalah komedi kembali – jika tidak ada sebab lain daripada memuaskan massa.

“Saya sangat berjaya dengan beberapa filem terakhir saya, dan saya fikir pertimbangan antarabangsa mengenai kerja saya meningkat, tetapi ketika saya berada di jalan, orang datang kepada saya dan berkata, ‘Pedro, sila buat komedi baru . Kami sangat tertawa dengan anda ‘- seolah-olah saya mempunyai pelanggan dan masuk dan katakan sila buat kami satu lagi komedi! “

Dua daripada projeknya yang lain, bagaimanapun, berputar di sekitar pengarah lain, kali ini seseorang yang menjadi buta. Beliau berkata filem itu akan mempunyai nada yang sama seperti “Pendidikan Buruk.”

Jika kelihatannya seperti Almodovar mengalami kesulitan meletakkan “Pendidikan Buruk,” itu kerana dia. Filem ini berakhir agak tiba-tiba dengan imej yang tidak dapat dilupakan (masa ini ditutup secara simbolik, pintu hijau) dan epilog.

Epilog itu, kata pengarah, adalah penyulingan lebih dari 100 muka surat skrip yang tidak digunakan. Dia menggambarkannya dengan menarik padanya serangkaian gunung. Filem dan epilog, Almodovar menerangkan, hanya puncak, dengan naratif seperti cerita gunung es yang tersembunyi di bawah.

“Epilog kehidupan kita,” katanya, biasanya melihat ke depan, “masih belum ditulis.”