Adakah Tony mati dalam restoran? 6 tahun selepas berakhirnya ‘Sopranos’, soalan pembakaran tidak akan hilang

Enam tahun yang lalu pada 11 Jun, anda mungkin menganggap anda mengalami masalah dengan televisyen anda. Itulah hari HBO menyiarkan acara “The Sopranos,” dan pertunjukan itu tiba-tiba dipotong ke skrin hitam seperti pintu kedai dibuka dan Tony Soprano memandang dari makan keluarga.

GAMBAR: Sopranos
Dalam episod akhir “Sopranos”, keluarga berkumpul di restoran, dan sama seperti seseorang yang tidak kelihatan memasuki, skrin menjadi hitam pada persembahan selama-lamanya.Hari ini

Skrin hitam itu adalah sebahagian daripada pelan induk pencipta David Chase – dia memberitahu Entertainment Weekly bahawa “kami sentiasa beroperasi seolah-olah orang tidak perlu sudu makan setiap perkara – bahawa naluri dan perasaan dan kemanusiaan mereka akan memberitahu mereka apa yang sedang berlaku.” Tetapi ia masih menyengat beberapa peminat, lebih daripada setengah dekad kemudian, seperti juga soalan-soalan lain yang siri gangland hanya meninggalkan peminat untuk menjawab diri mereka.

1. Adakah Tony mati dalam perlawanan akhir?
Anda pasti dapat melihatnya dengan cara itu. Bell di cincin pintu restoran, menunjukkan seseorang berjalan masuk. Tony kelihatan. Terdapat ratusan orang yang mahu Tony mati. Bolehkah salah seorang dari mereka berdiri di sana, memegang pistol, bersedia untuk membunuh lelaki besar itu? Kembali pada tahun 2007, kami membahagikan sekumpulan soalan ini, termasuk idea bahawa finale menawarkan senario “Lady and the Tiger”. Kematian boleh menunggu di pintu, tetapi ia benar-benar terpulang kepada penonton untuk membuat keputusan. Pencipta David Chase berkata tidak ada petunjuk tersembunyi dalam episod itu, dan pengkritik Alan Sepinwall bersetuju bahawa Chase kemungkinan tidak akan menemui kematian Tony secara tiba-tiba pada penonton. Sebaliknya, Chase seolah-olah telah menamatkan yang mencadangkan bahawa sementara Tony tidak mati malam itu, dia telah menjalani kehidupan di mana setiap pintu terbuka, apa-apa cincin berdering, boleh menjadi kematiannya. Bukan malam itu, tetapi malam.
Jawapan kami: TIDAK.

GAMBAR: Drea de Matteo
Watak Drea de Matteo, Adriana, menemui kesedihan pada pameran itu, tetapi ramai peminat tidak mahu percaya bahawa dia telah mati.ABBOT GENSER / Hari ini

2. Adakah ada harapan untuk Adriana??
Adriana LaCerva (Drea de Matteo) adalah watak kegemaran ramai peminat “Sopranos”. Sukarnya sebagai paku, yang dikhaskan untuk ChristoFUH, walaupun dia mengetuk kru ke Feds dia hanya berharap bahawa dia akan melarikan diri ke perlindungan saksi atau dunia lain dengannya. Tetapi Christopher adalah askar, seperti yang telah diberitahu kepadanya sebelumnya, dan perkahwinan Ade yang bermimpi tidak akan pernah terjadi. Silvio menipu dia untuk masuk ke dalam kereta dengan dia dan membawanya ke hutan, di mana dia scrabbled pergi ketika dia menembak dia – atau kepadanya. Ade begitu menyukai watak yang banyak meraih hakikat bahawa dia tidak benar-benar kelihatan mati, dan mencadangkan yang mungkin dapat melarikan diri. Tetapi dia tidak bersenjata, merangkak di salji, dan Silvio cukup dekat kerana dia cukup banyak menangkap ikan dalam laras. Malah de Matteo mengesahkan pada DVD bahawa wataknya telah mati. Carmela sebentar mendapat perhatian apabila kematian Adriana disiasat, tetapi Tony mengalihkan minatnya ke rumah spec yang dia sedang bangun, dan Adriana dilupakan.
Jawapan kami: TIDAK.

3. Adakah Tony pernah mengetahui mengenai rogol Melfi dan membalas dendam?
Dalam salah satu adegan paling dahsyat dalam pertunjukan yang penuh dengan adegan yang mengerikan, Tony mengecut, Dr. Jennifer Melfi, diperkosa. Dia tahu siapa yang melakukannya – dia juga melihat gambar lelaki itu di dinding sebuah restoran di mana dia bekerja – tetapi dia melepaskan polis dengan teknikal. Melfi tahu bahawa satu perkataan kepada Tony akan bermakna kematian yang dahsyat untuk lelaki ini, namun dia enggan memberitahu kepadanya, walaupun dia memberikan pembukaan sempurna untuk melakukannya. Menjelang akhir siri ini, Tony dan Melfi nampaknya telah memutuskan perhubungan mereka. Tetapi kita tidak boleh membiarkannya pergi. Ia akan menjadi terlalu memuaskan untuk Tony dan anak-anaknya merosakkan perogol ini sekali dan untuk semua. Dengan benar-benar tiada bukti, kita akan mengabaikan hakikat bahawa jawapan yang betul mungkin “tidak, dia tidak pernah mendapat zaman pertengahan pada lelaki ini” dan menawarkan jawapan yang kita mahu.
Jawapan kami: YA.

4. Adakah Rusia dari “Pine Barrens” episod pernah kembali?
Episod 2001 “Sopranos” yang dipanggil “Pine Barrens” mungkin menjadi titik tinggi siri. Paulie dan Christopher mengambil mobster Rusia bernama Valery di hutan musim sejuk dan dia melarikan diri, dan sejak itu lelaki Tony sedang mengembara, kelaparan dan sejuk, mengisap sebiji kapsul daripada bungkusan dan membungkus diri mereka di permaidani. Seperti yang anda boleh bayangkan, Tony tidak gembira dengan kedua-dua ketika dia akhirnya menyelamatkan mereka dan mengetahui sasaran mereka telah bebas. Untuk seluruh siri ini, selalu ada soalan: Adakah Rusia masih di sana? Terence Winter, yang menulis skrip, memberitahu Entertainment Weekly itu satu soalan yang dia ditanya lebih daripada apa-apa. David Chase hampir meletup apabila ditanya, mengenai keperluan rakyat Amerika untuk menutup dan berkata “Saya tahu di mana bahasa Rusia adalah, tetapi saya tidak akan katakan kerana begitu banyak orang yang begitu kotor tentangnya.” Jadi jika kita tidak berkata, kita akan. Kami meramalkan bahawa jika persembahan itu berterusan, dia akan muncul semula, dan diturunkan Christopher.
Jawapan kami: YA