Adakah musuh Potter, Severus Snape, baik atau jahat?

Persoalan besar peminat Harry Potter yang telah ditanya adalah sama ada watak tajuk itu hidup atau mati dalam buku terakhir. Jawapan itu mungkin ditentukan oleh jawapan kepada soalan yang ditanya tidak kurang kerap: Adakah Severus Snape baik atau jahat?

Subjek kesetiaan Snape telah dibahaskan dengan baik oleh kedua-dua watak dan pembaca. Watak-watak lain lebih disukai, tetapi tidak ada yang lebih kontroversi.

Dalam Snape, J.K. Rowling telah mencipta salah satu watak hebat kesusasteraan kanak-kanak moden. Bukan sahaja dia angka yang paling rumit dalam siri ini, tetapi Rowling telah memberinya kebolehan yang membolehkannya mengambil sebarang arka cerita tanpa bertentangan dengan dirinya. Tambah ini hakikat bahawa dia bermain dalam filem oleh legenda Alan Rickman, bersedia dan mampu mengubah perkataan atau isyarat terkecil menjadi sesuatu yang jahat, dan tidak hairanlah peranannya sangat menarik.

Garis pertempuran di antara Perintah Potter Phoenix dan Voldemort’s Death Eaters telah ditarik dengan jelas. Kebanyakan dunia sihir terletak dengan selamat di satu pihak atau yang lain. Snape, bagaimanapun, adalah setia secara setia kepada kedua-duanya, tetapi dipercayai sepenuhnya oleh tidak. Dia boleh menjadi ejen berganda, ejen triple, atau hanya seorang oportunis. Tetapi siapa dia sebenarnya, dan apa yang mendorongnya, akan menentukan banyak bagaimana babak terakhir Harry Potter saga memainkan.

Sisi mana dia dihidupkan?
Apabila buku terakhir ditinggalkan, Snape telah melarikan diri dari Hogwarts dengan seluruh Pemakan Kematian, dengan nampaknya hanya membunuh Albus Dumbledore yang berani dengan kutukan yang tidak boleh diterima. Hakikat bahawa masih terdapat hujah tentang tempat Snape di alam semesta moral setelah itu adalah bukti karakter kompleksnya.

Sendiri antara watak utama, motivasi Snape tidak jelas sepenuhnya sekarang. Dia mempunyai kawan yang kuat dan musuh yang mencurigakan, dengan Harry Potter memasuki buku ketujuh dengan kuat di kem terakhir. Sudah tentu mungkin Snape membunuh Dumbledore atas nama yang baik, dan juga mungkin bahawa dia telah membantu Potter dan Order of the Phoenix atas nama kejahatan.

Snape dianggap sebagai ahli pada Occlumency, seni melindungi minda seseorang daripada diserang oleh pengaruh luar. Beliau juga mahir di Legilimency, keupayaan untuk menentukan pemikiran orang lain. Dalam istilah awam, dia boleh membaca minda dan menjaga dirinya sendiri daripada diserang. Dengan menggunakan kemahiran ini untuk menyembunyikan kesetiaannya yang sebenar, dia dapat menipu Dumbledore, Voldemort, dan mungkin keduanya.

Hakikat bahawa dia memperoleh kepercayaan dan sokongan dua penyihir hebat ini telah membolehkan dia bertahan dalam keadaan di mana banyak ketidakpercayaan kepadanya. Sebarang pertanyaan tentang motivasi beliau sepanjang siri telah dipenuhi dengan hujah umum yang sama: Dumbledore / Voldemort mempercayai dia, jadi tidakkah anda? Salah satu daripada mereka, sekurang-kurangnya, secara kritis salah dalam memberikan amanah itu.

Memegang dendam
Dan sama ada atau tidak dia pada akhirnya Harry atau tidak, jelas bahawa Snape mempunyai kecenderungan peribadi untuk anak salah seorang bekas penyerangnya. Snape melihat dosa bapa Harry, James, apabila dia melihat Potter yang lebih muda. Kerana dosa-dosa itu cenderung melibatkan Snape yang malu dan cemburu, dia lelah dalam kritikannya dan cepat melepaskan demerits di provokasi sedikit. Oleh kerana pembaca melihat kebanyakan buku melalui pandangan Harry, tidak hairanlah dia bukan orang yang sangat simpatik.

Dari perspektif Snape, dia mungkin merawat Harry dengan bentuk cinta yang sukar untuk mempersiapkannya untuk terus hidup apa yang menanti dia di luar Hogwarts. Banyak ibu bapa dunia yang sebenar mempunyai hubungan kejam dengan anak-anak mereka sementara masih mempunyai kepentingan terbaik anak-anak.

Tetapi itu tafsiran yang sangat amal tentang fakta-fakta. Snape dan Harry biasa tidak suka antara satu sama lain, seperti yang dibuktikan oleh kegagalan yang merupakan pelajaran peribadi mereka dalam “Order of the Phoenix.” Jika Snape sebenarnya membantu Harry, dia melakukan tugas, tidak suka.

Itu tidak menghairankan, kerana Snape bukanlah satu untuk meletakkan wajah gembira apabila berurusan dengan seseorang yang tidak suka atau tidak boleh menghormati. Dia tidak sanggup atau dapat melupakan dendam peribadi. Sebahagian daripada ketidakpercayaan Harry merasakan tentang Snape telah dibangkitkan oleh fakta bahawa dua tahun Sirius Black dibelanjakan keluar dari Azkaban sebelum (nampaknya) dibunuh dihabiskan dengan Sirius dan Snape memperbaharui persaingan mereka Hogwarts lama.

Snape tidak pernah malu tentang kebenciannya terhadap ayah Harry, atau krew kawan James Potter bergaul dengan Hogwarts. Ini tidak berkaitan dengan kesetiaan semasa mereka; dia memperlakukan Peter Pettigrew, yang bergabung dengan Pelahap Maut dan akhirnya mengkhianati Potters untuk Voldemort, dengan penghinaan yang sama.

Bermain kedua belah pihak?
Esei tidak terhitung telah ditulis untuk mewajarkan kedua-dua jawatan, tetapi perkara-perkara penting boleh direbus ke beberapa ayat.

Snape adalah baik: Dia mempunyai peluang untuk membunuh Harry selama enam tahun di Hogwarts dan tidak melakukannya, dan sebaliknya dia membantu Harry terus hidup menerusi pelajaran dan penyertaan aktifnya dalam memerangi pasukan gelap. Dumbledore mempercayainya dan mereka pastinya mempunyai perjanjian yang telah diatur sebelumnya bahawa Snape akan membunuh Hogwarts Guru Besar jika diprovokasi.

Snape adalah jahat: Dia seorang Pemakan Maut, dia mempunyai dendam yang dahsyat terhadap ayah Harry, dia tidak lain hanyalah jahat kepada budak lelaki itu sejak kedatangannya, dan dia biasanya seorang yang tidak menyenangkan untuk berada di sekelilingnya. Oh, dan dengan cara itu, dia membunuh Dumbledore!

Setiap pihak mempunyai peminat bersemangat, tetapi ada kemungkinan ketiga juga: Snape tidak berada di pihak, tetapi telah melayani kepentingannya sendiri sepanjang.

Setiap kali Snape mempunyai peluang untuk komit sepenuhnya ke satu pihak atau yang lain, dia menarik kembali cukup untuk meninggalkan perkara-perkara dalam keraguan. Dia mendakwa untuk mengambil pesanan dari Dumbledore dan Voldemort, tetapi duduk di luar hierarki tradisional dalam kedua-dua kumpulan dan nampaknya tidak menghormati orang lain yang cukup untuk menjadi lebih daripada sivil di hadapan mereka.

Lebih-lebih lagi, Snape mempunyai bakat untuk melakukan cukup untuk memenangi kepercayaan dan menimbulkan kecurigaan pada masa yang sama. Tanpa peringatannya kepada Order of the Phoenix mengenai masalah Harry di Kementerian Magic dalam buku kelima ‘siri itu, kawan-kawan Hogwarts mungkin telah dibebani dan terbunuh. Tetapi kelewatan Snape dalam menghantar bantuan mungkin menyumbang kepada kematian Sirius Black.

Sebaliknya, Snape bersumpah kepada Narcissa Malfoy dalam buku keenam, setelah menjawab pertanyaan-pertanyaan invasif dari Bellatrix Lastrange yang ragu-ragu mempersoalkan kesetiaannya, dan kemudian mengikuti dengan membunuh Dumbledore. Tetapi jawapannya kepada Bellatrix secara amnya adalah cara yang sangat baik untuk mengatakan “Voldemort mempercayai saya, jadi anda juga perlu.” Dan dia gagal membunuh Harry apabila dia mempunyai peluang di penghujung “Putera Darah Half”. Fakta masih kekal bahawa Snape telah menjadi guru Harry selama enam tahun, dengan akses yang lebih besar kepada orangnya daripada orang lain dengan Tanda Merah, dan tidak pernah cuba membunuhnya atau menyerahkannya kepada Voldemort. Apabila Harry berada dalam bahaya besar di Hogwarts, ia berada di tangan watak lain.

Cinta untuk Lily?
Satu objek spekulasi melalui Internet adalah hubungan antara Snape dan ibu bapa Harry. Tidak ada cinta yang hilang antara sekumpulan kawan-kawan Snape dan James Potter, dan ragu-ragu dia menangis apabila Sirius terbunuh.

Tetapi bagaimana dengan ibu Harry, Lily? Bolehkah hubungan yang gagal atau cinta yang tidak bersalah, dan rasa bersalah yang mungkin telah menyumbang kepada kematiannya, menjadi sumber konflik kepada Snape sekarang?

Untuk enam buku, Snape telah menjadi apa yang pembaca mahu dia menjadi. Ada bukti kebaikannya, dan bukti bahawa dia jahat. Akhirnya, dengan pembebasan buku terakhir dalam siri ini, Rowling telah berkata akhir.

Craig Berman adalah seorang penulis di Washington, D.C.