Adakah makanan tambahan ‘Sopranos’ tahu yang berakhir?

Dalam kesimpulan yang sudah terkenal iaitu “The Sopranos,” kamera itu mengecewakan beberapa pelakon latar belakang yang memaparkan restoran di mana keluarga itu duduk untuk makan terakhir televisyen.

Selalunya mempunyai tambahan tanpa nama yang begitu penting untuk masa bersejarah seperti itu di televisyen. Bergantung pada perspektif anda, mereka boleh dilihat sebagai salah satu daripada red herring yang dimaksudkan untuk mengalihkan peminat yang berdarah darah yang menunggu akhir yang meletup – atau sebagai pembunuh berpotensi Tony yang terkena seketika skrin tiba-tiba menjadi hitam.

Paolo Colandrea, seorang pemilik pizza yang berusia 47 tahun di Penndel, Penn., Memainkan lelaki misteri itu yang memakai jaket Hanya Ahli duduk di bar. Dia ditunjukkan pergi ke bilik mandi – stesen pembunuhan cara kepada peminat “The Godfather.”

Apabila seorang saudara dari Colandrea mengambil telefon itu di pizzanya, dia berseru: “Anda cuba menghubungi dia? Semua orang cuba menghubungi dia! “

Tetapi jika watak Colandrea berada di sana untuk membunuh Tony Soprano, pelakon yang memainkannya tidak berkata.

“Saya mempunyai idea, tetapi saya tidak boleh bercakap,” kata Colandrea Isnin. “Saya ada kertas menandatangani bahawa saya tidak boleh membuat apa-apa komen mengenai itu.”

Colandrea, yang dilahirkan di Naples, menduduki peperiksaan untuk peranan selepas agen pemutus berhenti untuk menggigitnya. Dia mendakwa mengetahui niat wataknya dan apa yang berlaku berikutan kesimpulan episod, tetapi tidak akan mendedahkannya. (Sedikit perkara remeh: Watak Colandrea memakai jaket Hanya Ahli; episod pertama musim akhir bertajuk “Ahli Sahaja.”)

Kebanyakan telah membaca akhir seperti yang sengaja samar-samar, meninggalkan banyak kesimpulan yang munasabah untuk penafsiran. Perspektif Colandrea, bagaimanapun, akan memilikinya bahawa ada jawapan untuk teka-teki yang bernilai bersembunyi.

Colandrea menyebut kemungkinan filem “Sopranos”, yang dibincangkan dan akhirnya dibuang oleh Chase dan penerbit acara tahun lalu. Chase berkata dia hampir pasti tidak akan membuat filem “Sopranos”. (Chase kini berada di Perancis dan tidak dapat memberi komen.)

Orang lain membayangkan pemadaman itu menandakan kematian Tony, datang dalam keadaan kilat. Sebagaimana Tony memberitahu Bobby Bacala ketika memancing awal musim ini: “Anda tidak pernah melihatnya datang.” Dalam senario ini, Tony binasa telah mencapai tahap kedamaian; dia memilih optimis Journey yang optimis “Jangan Berhenti Believin” ‘di kotak juke, bukan Frank Sinatra yang berpandangan “My Way”.

Pemandangan terakhir ditembak di Parfum Ais Krim Lama-Fashion Holsten di Bloomfield, N.J. Jimmy Spadola, tempatan dari Bloomfield, juga bermain tambahan dalam adegan akhir.

Dia menonton episod itu dengan rakan-rakan dan keluarga di TV skrin rata yang baru dipasang, yang melontarkan keraguan ke dalam skrin hitam yang mendadak yang menamatkan kemunculan.

“Semua orang menjerit! Semua orang menjerit: “Jimmy kabel anda! Apa yang awak buat? Apa yang kamu buat? “Kata Spadola. “Anda tahu sesuatu, saya rasa itulah yang dikehendaki David Chase.”