Adakah anda mendengar orang tentang ‘Brokeback’?

Antara “Tanda Sepuluh Teratas Anda Koboi Gay,” oleh David Letterman:

  • Anda menikmati ridin ‘, ropin’ dan redecoratin ‘.
  • Daripada saloon, anda lebih suka salon.
  • Orang asli Amerika merujuk kepada anda sebagai “Tarian Dengan Lelaki.”

Adakah font humor “Humor Mountain” humor – monologues lewat malam, treler filem Internet palsu, tiruan poster filem – tidak berbahaya dan menyeronokkan, atau menghina?

Kebanyakan kumpulan gay mendapati ia agak jinak, dan ambil perhatian bahawa dalam mana-mana hal, publisiti yang hebat filem itu hanya boleh menjadi perkara yang baik.

“Beberapa humor mungkin tidak sensitif, tetapi ia juga telah mendorong perbualan positif,” kata Susanne Salkind dari Kempen Hak Asasi Manusia, kumpulan hak gay kebangsaan terbesar.

Tetapi Matt Foreman, pengarah eksekutif Pasukan Petugas Gay dan Lesbian Nasional, berkata dia sakit dengannya: “Ini mungkin lucu, tetapi ada unsur sebenar homophobia. Ia membuat jabs mengenai seks antara lelaki gay. “

Jay Leno membuat 15 jenaka “Brokeback” pada bulan Januari. Ramai adalah sebutan mengenai seks gay. Satu yang tidak: “Cuaca sejuk terus merebak di seluruh Amerika Syarikat. Malah, di selatan ia adalah orang yang sangat sejuk yang berjabat seperti Jerry Falwell yang menonton “Brokeback Mountain.”

Internet tepu dengan tiruan “Brokeback”. Salah satu yang terbaik adalah treler filem palsu yang dipanggil “Brokeback to the Future,” yang menggunakan tembakan tajam edisi dari “Back to the Future” Michael J. Fox untuk menjadikannya kelihatan seperti Marty McFly dan Dr. Emmett Brown yang ganas jatuh cinta. Terdapat juga “Top Gun 2: Brokeback Skuadron,” dengan Tom Cruise dan Val Kilmer.

Dan kemudian ada tiruan poster. Seperti “Gunung Kickback,” dengan wajah pelobi yang didakwa Jack Abramoff dan Rep. Tom DeLay ditumpangkan ke atas Heath Ledger dan Jake Gyllenhaal.

Andy Borowitz, pengarang The Borowitz Report.com, mengatakan bahawa orang ramai dihina oleh segala-galanya – “jadi pertaruhan paling selamat adalah membuat lelucon tentang segala-galanya.”

Selain itu, beliau berkata, “Saya mengalami sedikit koboi gay di Manhattan. Jadi saya fikir jika saya berada di pesta koktail dan saya membuat lelucon ‘Brokeback’ yang baik, saya akan selamat. Saya rasa jika saya berada di peternakan dan terdapat beberapa jenis yang kuat, senyap, saya akan berhati-hati. “

Daripada garis ikonik filem ini, “Saya harap saya tahu bagaimana hendak berhenti daripada anda,” kata Borowitz. “Ia berharap ia akan menjadi yang baru.” Tunjukkan saya wang itu. “

Paul Rudnick, seorang penulis drama dan penulis komedi, melihat humor sebagai datang dari lelaki heteroseksual yang sangat terpesona dan sangat tidak selesa dengan kandungan filem.

“Mereka tidak pasti apa yang perlu dibuat,” kata Rudnick, yang gay. “Mereka tahu isteri mereka akan jatuh cinta dengan filem itu, dan dengan lelaki di dalamnya.”

Rudnick belum menulis mengenai “Brokeback” lagi – tetapi hanya kerana dia perlu mencari sesuatu yang benar-benar asli.

“Hanya bercanda tentang koboi gay tidak cukup lagi,” kata Rudnick. “Sekiranya anda hendak bercanda mengenainya sekarang, anda pasti terpulang kepada cabaran itu.”