30 tahun yang lalu, ‘The Breakfast Club’ bertemu dalam tahanan

Tiga puluh tahun yang lalu Isnin, otak, seorang atlet, kes keranjang, seorang puteri, dan seorang jenayah bertemu dalam tahanan Sabtu pagi di Shermer High School di Illinois.

Baiklah. 24 Mac 1984, adalah tarikh yang ditetapkan untuk penubuhan John Hughes ‘1985 klasik, “The Breakfast Club,” yang dibintangi Anthony Michael Hall, Emilio Estevez, Ally Sheedy, Molly Ringwald dan Judd Nelson. Ia bukan filem pertama Hughes, ataupun filem pertama dari mana-mana bintang lima, tetapi ia mempunyai pengaruh yang besar terhadap semua kerjaya mereka, dan membantu mempopularkan istilah “The Brat Pack” untuk pelakon muda. Pada tahun 2006, Entertainment Weekly menamakan filem sekolah tinggi terbaik sepanjang masa.

Filem ini lucu dan menyentuh, kerana lima pelajar dari lawan-lawan menentang bergabung bersama untuk mengetahui bahawa mereka mempunyai lebih banyak kesamaan daripada yang mereka fikirkan.

Ia juga boleh dikategorikan sebagai boleh. “Adakah Barry Manilow tahu anda menyerang almari pakaiannya?” John Bender dari Nelson meminta penolong utama yang menjengkelkan Encik Vernon (Paul Gleason lewat). Apabila Hall’s Brian menerangkan kelab fizik, Bender menggambarkannya sebagai “demented and sad, tetapi sosial.” Apabila Vernon bergegas untuk memeriksa kebisingan, Brian dengan tidak sengaja bertanya, “bolehkah anda menggambarkan ruckus, tuan?”

Dan ia juga penuh dengan adegan yang tidak dapat dilupakan. Claire makan malam di Ringwald di sushi, Allison Sheedy membuat seni dengan kelemumur (dilaporkan keju Parmesan), Claire memakai gincu dengan memegang tiub di belahannya.

Walaupun tarikh-tarikh lain yang diberikan dalam filem-filem terkenal termasuk “Terminator” dan “Back to the Future” sering kali Photoped apabila teringat pada media sosial, “The Breakfast Club” tarikh penahanan memang 30 tahun yang lalu. Malah bintang Molly Ringwald menulis tweet foto sekolah menengah, dengan kata-kata, “30 tahun.”

Dan tiga dekad selepas hari Sabtu yang terkenal itu, nampaknya peminat mengikuti susunan lagu tema yang terkenal oleh Simple Minds: “Jangan Lupakan Tentang Saya.” 

Loading...