1939 Komik Batman menjual lebih daripada $ 1 juta

Galeri Auction Heritage berkata sebuah buku komik tahun 1939 di mana Batman membuat debutnya telah dijual di lelongan di Dallas untuk lebih daripada $ 1 juta – menetapkan rekod untuk jumlah yang dibayar untuk komik.

Salinan Detektif Comics No. 27 yang jarang berlaku pada tahun 1939 menjadi $ 1,075,500 Khamis. Seorang pegawai Warisan berkata ia dijual bagi pihak pengangkut tanpa nama dan pembeli ingin tidak dinamakan semula.

“Pembeli mahu menjadi sangat tanpa nama, tetapi saya boleh mengatakan bahawa dia adalah pengumpul buku komik yang sangat serius dan telah sejak zaman kanak-kanak,” kata Greg Rohan, presiden Galeri Auction Heritage.

Tujuh orang dari sekurang-kurangnya tiga negara berlainan dalam lelongan di Internet. Dari awal lagi jelas bahawa kepentingan akan tinggi; dalam pra-pembida sebelum lelongan secara rasmi dimulakan, harga komik asli telah meningkat kepada $ 500,000.

Lelong itu sendiri berlangsung selama lapan minit – keabadian dalam dunia lelong, kata Rohan.

“Sering kali anda menjual perkara dalam satu atau dua minit,” jelasnya. “Kami mempunyai ruang jualan langsung, dan saya sebenarnya berada di bilik jualan langsung di Dallas. Ia sangat menarik. huuhhhhh! – setiap kali ia melanda dataran tinggi yang lain. “

Barry Sandoval, pengarah operasi untuk bahagian komik Warisan, berkata beliau dan rakan-rakannya “terkoyak” dengan harga akhir. Tetapi faktor-faktor yang mendorong harga ke puncak-puncak yang mengasyikkan itu adalah keterlaluan komik dan kualitinya. Pada skala 1 hingga 10, ia telah dinilai 8, atau “sangat halus.”

“Komik biasa anda dari zaman itu hancur, anjing-eared, berjamur … dan tidak semestinya banyak salinan yang masih hidup,” kata Sandoval. “Mungkin 50 hingga 100 bahkan wujud, dan ini adalah salinan terbaik yang kita lihat.”

Sandoval berkata konsinyor itu membeli komik 64 halaman pada akhir 1960-an untuk $ 100. Buku komik ini mempunyai Batman hanya enam halaman – tetapi, hei, itu debut rasmi Batman.

Gambar: Action Comics #1
Tutup untuk Komik Tindakan # 1 (Jun 1938) Seni oleh Joe Shuster.

“Dia adalah sejenis watak yang suram ketika itu,” kata Sandoval. “Dalam beberapa panel terakhir, ia menunjukkan bahawa Batman adalah Bruce Wayne, satu-satunya watak utama yang dalam cerita pertama ialah Pesuruhjaya Gordon. Robin masih di masa depan, Gua Bat masih di masa depan, semua ramuan yang benar-benar biasa kepada peminat semua pada masa akan datang pada masa itu. “

Ternyata minggu yang besar dalam dunia lelongan komik-buku itu. Pada hari Isnin, satu salinan buku komik pertama yang menampilkan Superman dijual seharga $ 1 juta dalam jualan antara penjual peribadi dan pembeli swasta. Komik adalah edisi 1938 Action Comics No. 1.