Wartawan mencerminkan pada tahun 2009 kepulangan selepas penangkapan Korea Utara

Tiga warga Amerika yang dibebaskan dari Korea Utara selepas menghabiskan masa selama dua tahun dalam tahanan kini menghadapi tempoh penyesuaian ketika mereka kembali ke kehidupan kebebasan, masa yang mungkin akan dipenuhi dengan rasa penghargaan dan kesadaran yang tinggi, kata seorang warga Amerika yang sekali berjalan di kasut mereka.

Bekas tahanan Amerika di Korea Utara mengambil langkah pertama di tanah AS

10.10.201803:34

Laura Ling, salah seorang daripada dua wartawan Amerika yang ditahan selama 140 hari di Korea Utara pada tahun 2009, berkata dia “gembira” untuk mendengar bahawa tiga rakyat Amerika telah kembali pulang awal Khamis. Dia berkata, dia tidak dapat membantu memikirkan pengalamannya sendiri tentang pengasingan, ketakutan dan kemiskinan ketika ditawan – dan bagaimana pengalaman itu mempengaruhi hari awalnya pulang ke rumah.

“Memang benar penghargaan yang saya ada untuk hal-hal yang paling kecil, perkara yang kami benar-benar mengambil kesempatan,” kata Ling dalam temu bual dengan NBC News. “Muzik, untuk mendengar muzik di radio membawa saya menangis.”

Ling berkata beliau juga menjadi emosi apabila lagu kebangsaan bermain di acara sukan. Kesyukurannya semakin mendalam untuk kebebasan terkecil yang “kami cenderung terlalu sering mengambil kesempatan,” katanya..

Laura Ling and Euna Lee speak after released from North Korea in 2009.
Laura Ling, bercakap selepas dia dan rakan wartawan Euna Lee dibebaskan dari Korea Utara pada tahun 2009. Bekas Presiden Bill Clinton memainkan peranan dalam memenangi kebebasan mereka.Getty Images

“Hanya dapat berjalan-jalan, bersiar-siar di kawasan kejiranan saya, untuk melihat bintang pada waktu malam,” katanya. “Ini adalah perkara-perkara yang, kemewahan yang saya tidak mempunyai ketika saya ditahan di Korea Utara. Jadi, mereka menjadi khazanah kecil bagi saya. “

Ling telah ditawan pada tahun 2009 selama 140 hari bersama rakan wartawan Euna Lee. Pasangan itu bekerja pada masa itu untuk TV sekarang yang tidak berfungsi pada kisah tentang pembelot Korea Utara.

Jam sebelum subuh pada hari Khamis, warga Amerika Kim Hak-song, Kim Dong-chul dan Kim Sang-duk, yang ditahan selama dua tahun di Korea Utara, mendarat di sebuah pesawat kerajaan AS di Base Base Andrews yang terletak di luar Washington , DC.

“Saya sangat gembira apabila saya mendengar bahawa ketiga-tiga rakyat Amerika ini pulang ke rumah,” kata Ling. “Saya fikir kembali ke zaman saya di Korea Utara dan pesawat itu pulang ke rumah ketika saya akhirnya dapat melihat keluarga saya dan memeluk mereka untuk kali pertama.”

Euna Lee and Laura Ling embrace their family after being released from North Korea in 2009.
Lee dan Ling memeluk ahli keluarga mereka buat kali pertama selepas pembebasan mereka dari penangkapan Korea Utara pada tahun 2009. Getty Images

Beliau berkata ketiga-tiga bekas tahanan itu mesti teruja, tetapi “mungkin sedikit dengan tidak percaya” juga.

“Hanya beberapa bulan yang lalu, Korea Utara dan Amerika Syarikat mengancam akan menghancurkan satu sama lain, dan saya yakin bahawa mereka sangat takut bahawa nasib mereka terikat dalam hubungan itu,” kata Ling. “Dan bagi mereka sekarang pulang ke rumah adalah seperti itu, sangat menakjubkan. Saya sangat gembira untuk mereka. “

Ling berkata bahawa pelepasan trio Amerika adalah terkini gerakan muhibah oleh Korea Utara. Bulan lalu, pemimpinnya, Kim Jung Un, berkata negaranya akan menggantung ujian nuklear dan peluru berpandu. Beberapa hari kemudian, dia bertemu dengan Presiden Korea Selatan Moon Jae-in pada sidang kemuncak bersejarah.

“Tetapi apa yang telah hilang dari perbualan itu adalah hak asasi manusia, dan saya berharap itu tidak hilang,” katanya. “Saya berharap Kim Jong Un dapat yakin bahawa jalan yang benar kepada kedamaian yang kekal adalah untuk membebaskan puluhan ribu tahanan politik yang sedang diadakan di Korea Utara dan untuk memberi dan memberi rakyatnya kebebasan yang mereka patut berhak. “

Pence: ‘Kami menghargai usaha Kim Jong Un’ dalam pembebasan tahanan

10.10.201803:47

Loading...