Wanita yang mengambil gambar ‘berumput berhias’ mengenang masa JFK ditembak

Apabila Presiden John F. Kennedy datang ke Dallas, suri rumah Mary Ann Moorman yang berusia 31 tahun dan seorang kawan membuat jalan ke pusat bandar untuk melihatnya – bersama dengan isteri glamornya.  

“Ia adalah masa yang menarik, kita dapat melihat presiden, tetapi kami menyukai Jackie. Kami mahu melihat Jackie, dan itulah alasan utama untuk datang ke pusat bandar, “saksi kepada sejarah, yang kini bernama Mary Ann Krahmer, mengenang hari Selasa untuk Matt Lauer HARI INI.

Krahmer terpaksa melihat kedua-dua presiden muda yang berkarisma dan wanita pertama, dari sudut pandangan di sepanjang laluan motosikal begitu dekat bahawa kamera itu menangkap sekeping sejarah utama. Kamera Polaroidnya merapatkan satu-satunya gambar Kennedy ketika dia ditembak oleh peluru pembunuh. Yang dikenali sebagai berumput berumput boleh dilihat di latar belakang.

“Saya melihat rambutnya melompat. Tetapi bukan hanya rambutnya, ia adalah sebahagian daripada kepalanya, “kata Krahmer. “Itu sangat jelas dalam fikiran saya, hingga ke hari ini.”

Dia begitu dekat dengan presiden yang dia mendengar isterinya bereaksi terhadap kekacauan itu.

“Saya mendengar Jackie berteriak, ‘Ya Tuhan, dia ditembak,'” katanya.

Dalam rakaman filem terkenal yang diambil oleh Abraham Zapruder pada hari itu yang memperlihatkan presiden yang ditembak, Krahmer boleh dilihat dalam mantel birunya, bersedia untuk mengambil gambarnya .

Grassy knoll photo.
Moorman yang terkenal “foto lengkung berumput” menunjukkan Presiden Kennedy diserang oleh peluru yang membawa maut.Hari ini

Satu salinan fotografi yang diperbesar Krahmer mengambil hari itu, 22 Nov 1963, kini dipamerkan di Dallas di Muzium Keenam di Dealey Plaza.

Foto asal telah diteliti ribuan kali oleh ahli teori konspirasi yang menjajaki kemungkinan bahawa Lee Harvey Oswald tidak bertindak sendirian dalam membunuh presiden. Mereka percaya seorang lelaki bersenjata yang kedua mungkin telah menunjuk kepada presiden dari kubur berumput. 

Tetapi Krahmer berkata dia dengan jelas mengingati hanya tiga tembakan yang dipecat pada hari itu.

Saya mendengar tembakan itu, mengambil kamera dan saya mendengar dua lagi tembakan, “katanya, membandingkan bunyi tembakan untuk meletupkan mercun. “Hanya pow, pow, pow.”

Minggu lepas, cubaan melelong Polaroid sebenarnya gagal kerana ia tidak memenuhi rizabnya. Lelongan Cowan di Cincinnati telah menjangkakan foto itu akan diambil antara $ 50,000 hingga $ 75,000.

Selama bertahun-tahun, Krahmer berkata dia tidak banyak memberi perhatian kepada teori konspirasi. Tetapi dia telah merenungkan sejarah yang dia saksikan.

“Ia adalah masa yang traumatik, sungguh,” katanya. “Pemikiran itu selalu datang kepada saya, saya melihat seorang lelaki dibunuh betul-betul di depan mata saya. Pemikiran itu masih ada dalam fikiran saya sekarang. “