Walmart untuk membuang majalah Cosmopolitan dari lorong keluar

Pers Walmart mungkin melihat sesuatu yang hilang di lorong beli-belah.

Gergasi runcit itu menarik majalah Cosmopolitan dari kedudukannya sebagai tindak balas terhadap aduan organisasi mengenai kandungannya. Glossy ini masih boleh didapati di seksyen majalah Walmart, tetapi penerbitan itu akan kehilangan harta utama utama pada saat checkout.

“Kebimbangan yang dikemukakan telah didengar,” kata Walmart dalam satu kenyataan kepada NBC News, walaupun ia memanggil langkah “terutamanya keputusan perniagaan.”

Walmart untuk membuang majalah Cosmopolitan dari garis keluar

Mac.28.201802:58

Walmart telah meletakkan buta pada Cosmo untuk menyembunyikan apa yang dianggap sebagai kandungan yang tidak sesuai, tetapi beberapa aktivis menginginkan Walmart pergi lebih jauh.

Pusat Kebangsaan Eksploitasi Seksual (NCOSE) telah lama mendesak peruncit untuk membuang majalah itu dari tempatnya, tempat perlindungannya dapat dilihat oleh anak-anak. Kumpulan itu bekerja dengan Walmart selama beberapa bulan untuk melaksanakan dasar barunya.

“Cosmo benar-benar mensasarkan gadis muda dengan iklannya,” kata Haley Halverson, jurucakap NCOSE, kepada NBC News. “Ia adalah penutup merah jambu, ada bintang Disney di atas penutup, tetapi apabila anda membukanya, ia penuh dengan artikel yang sangat jelas yang memperincikan tindakan seks dan menggalakkan penonton muda untuk melakukan perkara seperti seks, menonton pornografi dan melibatkan diri dalam perilaku berisiko lain yang ramai wanita muda sedang ditekan dalam masyarakat hari ini. “

NCOSE telah memanggil kandungan Cosmopolitan “hypersexualized dan merendahkan,” dan memuji keputusan terbaru Walmart sebagai kemenangan untuk gerakan #MeToo.

“Penyingkiran Cosmo dari Walmart dari garis keluar adalah langkah tambahan tapi signifikan ke arah mewujudkan budaya di mana wanita dan perempuan dihargai sebagai orang keseluruhan, bukan sebagai objek seksual,” kata pengarah eksekutif NCOSE Dawn Hawkins dalam satu kenyataan akhbar. “Kami berterima kasih kepada kerjasama Walmart dan pengakuan kepemimpinan Walmart bahawa syarikat mesti melakukan bahagian mereka untuk mengubah budaya #MeToo.”

Walaupun Cosmo tidak secara langsung membincangkan dasar baru Walmart, majalah itu berada di belakang misi editorialnya.

“Dengan tumpuan kami terhadap pemberdayaan, kami berbangga dengan semua jenama yang telah dicapai untuk wanita di seluruh dunia dalam bidang kesaksamaan, kesihatan, hubungan, kerjaya, politik dan isu-isu sosial,” kata penerbitan kepada NBC News dalam kenyataan.

Kosmopolitan's 50th Birthday Celebration - Inside
Walmart masih akan menjual Cosmo di kedai-kedai, bukan hanya dengan kaunter checkout.Getty Images

Walaupun beberapa orang memuji keputusan Walmart, yang lain berpendapat bahawa langkah itu adalah langkah mundur untuk pembebasan wanita.

“Dengan #MeToo, saya rasa wanita sepatutnya dapat menyatakan diri mereka bagaimana mereka mahu,” kata seorang pembaca kepada NBC News.

“Jika anda tidak mahu melihat majalah tersebut atau tidak mahu menyumbang, maka anda tidak mengambilnya,” kata seorang lagi.

NCOSE berkata ia juga telah mencapai Target dan Walgreens, mendesak mereka untuk mengikuti contoh Walmart, tetapi belum lagi mendengarnya.

Loading...