Walikota yang gugur tidak meminta maaf atas foto lingerie

Hanya beberapa bulan yang lalu, Carmen Kontur-Gronquist banyak perkara – Datuk Bandar kecil, ibu tunggal, pentadbir penjagaan kesihatan dan penggemar kecergasan. Hari ini, dia terkenal dengan satu perkara: menjadi Datuk Bandar yang dilucutkan jawatannya melalui gambar dalam talian dia dalam seluar dalamnya.

“Adakah saya memohon maaf atas foto-foto di MySpace?” Dia bertanya secara retorik semasa wawancara pada Isnin di New York dengan Meredith Vieira HARI INI. “Tidak, saya tidak.”

Sebaliknya, Kontur-Gronquist menjual saiz poster, cetakan bercetak gambar yang melancarkan pemilihan semula – dan berita utama di seluruh dunia – di bandar kecil Arlington, Bijih.

“Saya mempunyai beribu-ribu orang e-mel saya di MySpace dan [meminta] untuk menandatangani foto,” kata lelaki berusia 42 tahun tersebut. “Kami memikirkannya. Kami akan mendermakan sebahagian daripada perkhidmatan ambulans tempatan yang saya terlibat dengan dan ke daerah kesihatan kami. “

Dalam cerita berita itu, gambar yang menunjukkannya di sebuah trak kebakaran di bandar dalam bra hitam legam dan seluar pendek lelaki yang hampir sama, sama ada digambarkan sebagai “racy” atau “risqué.” Pada hakikatnya, dia menegaskan, gambar tidak menunjukkan seberapa banyak baju renang purata.

“Orang-orang ini mengenali saya,” katanya mengenai 500 orang yang memanggil bandar di timur laut Oregon. “Mereka tahu bahawa saya seorang penyelamat selama empat tahun dalam bikini rentetan lebih banyak mendedahkan apa yang ada di poster itu.”

Gambar itu – dan yang lain memaparkannya dalam pakaian latihan dua keping – telah diambil oleh seorang saudara pada tahun 2004 ketika Kontur-Gronquist memikirkan memasuki pertandingan kecergasan yang ditaja oleh majalah Sports Illustrated. Gambar-gambar itu memaparkan abs papan badan dan badan yang kencang.

Dia memutuskan untuk tidak memasuki pertandingan itu dan meneruskan hidupnya. Pada tahun 2005, beliau berlari dan memenangi jawatan Datuk Bandar Arlington, kedudukan yang tidak dibayar, di atas pembaharuan fiskal.

Kemudian, pada bulan Januari 2007, seorang saudara meletakkan gambar di laman MySpace, dengan harapan bahawa mereka akan membantu kehidupan sosial Kontur-Gronquist.

“Tidak pernah ada Arlington di sana,” kata Kontur-Gronquist dalam menerangkan halaman Web. “Ia hanya berkata ‘Amerika Syarikat.’ Ia tidak pernah mengatakan saya adalah Datuk Bandar. Ia tidak pernah mendedahkan di mana saya berasal. “

Tetapi seseorang di bandar melihat gambar dan memberitahu seseorang yang memberitahu orang lain – dan, dengan baik, anda mendapat idea itu. Tidak lama kemudian, gambar-gambar itu dicetak dan diedarkan di sekitar bandar. Apabila mereka melanda jalan-jalan, dia sedang bercuti, dan tugas menceritakannya kepada anak perempuannya yang berusia 18 tahun, Julianne, seorang pelajar senior sekolah tinggi.

“Saya menerima panggilan telefon daripada anak perempuan saya beberapa hari sebelum saya pulang ke rumah yang menyatakan bahawa dewan bandar telah menerima beberapa panggilan yang menyatakan bahawa seseorang telah menyebarkan gambar melalui bandar,” katanya. “Saya segera memanggil setiap anggota majlis saya. Saya tidak memohon maaf atas foto itu, tetapi saya minta maaf kerana meletakkan mereka dalam kedudukan itu jika mereka merasa tidak selesa. Pada ketika itu, saya fikir keadaan itu telah selesai dan diselesaikan. “

Undi ingat

Sebaliknya, “keadaan” baru bermula. Beliau mempunyai beberapa musuh politik di bandar yang telah membantahnya terhadap dua isu tempatan – air, dan padang golf bandar yang telah dibina sebelum dia memegang jawatan.

“Saya fikir foto itu digunakan untuk titik pemicu bagi jawatankuasa pemanggil,” katanya. “Baiklah. Itulah proses demokrasi, dan itu adil dan saya menghormati itu. “

Dia mempunyai 35 hari dari pilihan raya untuk memutuskan sama ada meminta untuk menceritakan semula, dan dia mengatakan bahawa walaupun dia berpendapat ada sebab untuk mencabarnya, dia tidak memutuskan apa yang harus dilakukan.

“Terdapat kira-kira lapan orang sekarang yang telah disahkan tidak menerima undi mereka,” jelasnya.

Kontur-Gronquist berkata gambar-gambar itu masih di MySpace, walaupun kini mereka dilindungi dari pandangan umum. Kebimbangan utama beliau, katanya, adalah anak perempuannya dan bagaimana ia menjejaskannya di sekolah, di mana gambar dan pilihan raya telah banyak dibincangkan.

Vieira bertanya Kontur-Gronquist bagaimana kontroversi telah menjejaskan Julianne.

“Ia sukar, ia sangat sukar,” katanya menjawab. “Ini sepatutnya menjadi tahun mengenangnya, tahun lepas di sekolahnya. Dia memang hebat. Dia menjadi sokongan yang hebat. Penarikan semula itu mengambil prosesnya. Sekarang saya berharap kita boleh mula memfokuskan diri ke sekolahnya, menjadikannya sekolah. Di mana kita pergi dari situ, saya tidak pasti. ”