Walaupun terdapat kritikan, patung ‘Devil Horse’ lapangan terbang Denver mungkin akan kekal


Mustang sculpture
Penduduk Denver kini boleh petisyen bandar untuk menyingkirkan “Mustang,” sebuah patung kontroversi di Lapangan Terbang Antarabangsa Denver.Hari ini

Selepas lima tahun sama ada merayap, menarik atau menggembirakan pelancong, “Kuda Syaitan” Lapangan Terbang Antarabangsa Denver, seperti beberapa pengkritik menyebutnya, mendapat perhatian baru, tetapi ia kelihatan seperti itu akan terus.

Lihat “Mustang Biru,” sebuah patung fiberglass yang biru, anatomik yang betul-betul 32 kaki, 9.000 pon kuda kuda yang terletak di Peña Boulevard, jalan utama ke lapangan terbang.

Penampilannya yang sengit dan mata merah bersinar telah menghasilkan nama samaran seperti “Blucifer,” “Steed Syaitan” dan “Blue Stallion of Death.” Luis Jiménez, artis yang menciptanya, mati apabila sekeping arca jatuh di kakinya dan terputus arteri, menambah statusnya yang menakutkan.

Komen yang ditinggalkan di laman Facebook Denver International telah menyebutnya semuanya dari “rasa malu yang mengerikan” kepada “mengerikan, dan sedikit sakit.” Tetapi poster lain menyebutnya “hebat” dan “luar biasa.”

Sehingga bulan lalu, penduduk Bandar Tinggi Mile boleh melakukan lebih daripada melepaskan diri dalam talian – mereka boleh meminta pegawai untuk menyingkirkan kuda itu.

Di Denver, seni awam secara amnya kekal selama lima tahun sebelum Suruhanjaya Kebudayaan di bandar mempertimbangkan apa-apa permintaan untuk membuangnya, kata Ginger White, jurucakap panel. Tempoh menunggu dirancang untuk memberi peluang pemasangan kepada orang baru.

Untuk “Mustang,” tingkap itu berakhir pada 11 Feb, yang bermaksud ia kini layak dikeluarkan. Tetapi setakat ini, Suruhanjaya Denver mengenai Hal Ehwal Kebudayaan belum menerima apa-apa permintaan untuk menyingkirkan patung itu, White memberitahu NBC News. Tidak ada rancangan untuk membincangkan kuda pada mesyuarat bulanan kumpulan pada hari Selasa.

Bagi suruhanjaya itu untuk mengambil tindakan, seorang pempetisyen perlu menunjukkan “tindak balas awam yang melampau” dalam tempoh yang lama, kata White. Pegawai keraguan yang akan berlaku.

Mustang sculpture
Ada yang mendapati patung 32 kaki, 9,000-pound menyeramkan, sementara yang lain mengatakan ia mendapat orang yang bercakap tentang seni.Hari ini

“Mustang” kemungkinan akan kekal, kata jurubicara Denver International, Laura Coale, menyebutnya sebagai ikon untuk kawasan itu. Dalam kaji selidik baru-baru ini, para pelancong mengutip patung itu sebagai salah satu ciri yang paling mengesankan di lapangan terbang, kedua hanya untuk bumbung khemahnya yang terkenal, katanya..

Tetapi dia mengakui tidak semua orang adalah peminat.

“Kami terus menerima maklum balas bercampur mengenai ‘Mustang,'” kata Coale. “Ia seperti karya seni lain. Sesetengah orang benar-benar menyukainya dan sesetengah orang tidak. “

Hitungkan ejen hartanah Denver, Rachel Hultin dalam kem “tidak suka”. Hultin – yang pernah melancarkan laman Facebook bertajuk “Mustang Biru Mustang DIA” – memanggil potongan yang menarik tetapi tidak sesuai untuk lokasinya. Sebagai pelancong yang memandu ke lapangan terbang, mereka pergi dengan cepat dengan kuda dan melihatnya hanya beberapa saat supaya mereka tidak mendapat peluang untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

“Ini seni yang sangat agresif dan jika anda akan melakukan itu sebagai sekeping seni untuk lapangan terbang antarabangsa, anda perlu mempunyai maklumat interpretive atau membiarkan orang sekurang-kurangnya membangun hubungan dengannya,” katanya kepada NBC News..

Seperti banyak pengkritik, dia mendapati mata merah bersinar “jahat” dan mengancam, terutamanya pada waktu malam. Tetapi Coale berkata ciri ini sebenarnya adalah penghormatan artis kepada ayahnya, yang merupakan pembuat tanda neon.

Bantahan awam ke arca itu nampaknya telah tenang, Hultin mengamati, dan meskipun ia masih menganggapnya tidak berada di lapangan terbang, dia tidak akan mengajukan petisi untuk memindahkannya.

Sementara itu, The Denver Post melahirkan harapan agar kuda itu akan tetap bertahan, memujinya sebagai simbol warisan sejarah dan kebudayaan di rantau ini.

“Arca itu – dalam erti kata sebenar – luar biasa,” akhbar itu mengisytiharkan dalam editorial bulan lepas. “‘Mustang’ adalah sejenis bizarro Mr Ed kerana itu kuda yang membuat orang tak terduga bercakap – tentang seni.”

Loading...