Voltan liar: Bahaya tersembunyi yang boleh menyerang dari objek setiap hari

Pada 5 Mei 2006, Deanna Green, 14, berusia kira-kira akan pergi ke kelawar dalam permainan bola sepak gereja di taman Baltimore apabila dia menyentuh pagar keselamatan logam. Dia dibunuh oleh 280 volt elektrik yang bocor ke pagar dari kabel bawah tanah yang rosak.

Tahun lalu, bandar Baltimore akhirnya mencapai penyelesaian $ 200,000 dengan ibu bapa Deanna, bekas pelindung Baltimore Colts, Anthony “Bubba” Green dan isterinya, Nancy. Itu mengikut penyelesaian 2010 yang tidak didedahkan dengan kontraktor swasta yang bertanggungjawab untuk talian kuasa di taman itu. “Kecuali anda melihat anak anda terkilat di depan mata anda, anda tidak boleh tahu bagaimana perasaan saya,” Greens menulis di Huffington Post.  

Laporan Rossen: Bahaya tersembunyi daripada voltan sesat

Nov.13.201405:09

Pada Hari Kesyukuran 2010, Lisa McKibbin sedang berjalan dengan penunjuk kilat Jerman 68-pound Jerman Sam melalui kejiranan Seattle ketika anjing itu melangkah di atas plat logam oleh sebuah tiang lampu dan terkilir. “Saya tidak tahu apa yang berlaku,” kata McKibbin. “Apa yang saya fikirkan adalah dia sedang mengalami serangan jantung, dia kelihatan hebat, saya membuka mulutnya, merangkul tangan saya di dalam mulutnya dan saya mendapat jolt … saya menerima gangguan elektrik di tangan saya.

“Dia lulus dalam beberapa minit,” tambah McKibbin. “Sam bermaksud dunia untuk saya, dia adalah anjing pasangan saya.”

Dalam kedua-dua kes pelakunya adalah voltan sesat, yang boleh menjadikan objek setiap hari – malah yang bukan logam – menjadi hidup dengan elektrik. Ia berlaku kerana banyak bandar dan bandar menggunakan wayar lama untuk menjalankan elektrik. Dengan penebat penebat, voltan dari dalam boleh bocor di mana-mana.

“Sidewalks, penutup lorong, jalan raya, pagar – apa saja yang ada dalam landskap kami yang mempunyai wayar dikebumikan di bawah tanah: Apabila mereka gagal, mereka bocor ke permukaan,” jelas Dave Kalokitis, ketua jurutera Power Survey Company, sebuah Kearny, syarikat yang menyewa syarikat kuasa untuk membantu mengesan apa yang dikenali sebagai bahaya voltan hubungan. 

Voltan liar boleh menjadi pembunuh yang tidak kelihatan. “Apabila sistem air rosak, anda akan melihat genangan,” kata Kalokitis. “Apabila sistem gas terputus, anda boleh mencium bau gas. Elektrik, tidak ada kalanya.”

Untuk menunjukkan masalah itu, Kalokitis dan jurutera dari Suruhanjaya Kuasa mengambil pasukan Rossen Reports bersama-sama ketika mereka mengimbas untuk voltan sesat pada waktu malam di Washington, DC (Suruhanjaya Kuasa tidak di bawah kontrak ke Daerah Columbia atau mana-mana syarikat kuasa ketika ia dijalankan demonstrasi). Segera, sensor dalam trak khusus Surveil Kuasa mengesan tempat panas tersembunyi di lampu jalan.

Kalokiitis menyentuh bola lampu ke lampu jalan. “Apabila saya mengambil lampu suluh rumah ini dan membuat sentuhan kepadanya, lampu suluh yang sama. Voltan yang sama yang anda dapati di soket lampu adalah di luar lampu jalan ini,” katanya..

Menggunakan pemutar skru, Kalokitis menambah: “Hanya untuk menunjukkan kepada anda betapa banyak kuasa di sini, saya telah meletakkan pemutar skru dan apabila saya menyentuhnya ke tiang ini, anda boleh melihat bunga api yang terbang dari ini.” Tinjauan Kuasa segera menyekat kawasan itu dan memanggil bandar untuk melaporkan bahaya itu. 

Beberapa minit kemudian, pasukan mendapati lebih banyak masalah di kawasan di mana lampu jalan selepas lampu jalan mencetuskan. Malah trotoar itu telah diperkayakan dengan lebih daripada 90 volt.

“Jika ini biasa, kenapa tidak orang mati setiap hari?” Rossen bertanya.

“Nah, beberapa perkara perlu berlaku untuk mendapatkan kejutan,” jawab Kalokitis. “Anda perlu menyentuhnya dan jika kaki anda basah, ia amat berbahaya.”

“Kenapa kita melihat haiwan peliharaan terluka?” Rossen bertanya.

“Haiwan peliharaan tidak mempunyai perlindungan kasut, jadi kaki telanjang mereka menyentuh tanah dan tenaga elektrik dapat melalui badan mereka,” kata Kalokitis.

Di perhentian bas, walaupun jadual jadual biasa memunculkan. “Terdapat wayar yang dikebumikan di bawah tanah, dan tiang ini digerakkan ke wayar tersebut,” jelas Kalokitis.

Dalam satu malam, pasukan mendapati lebih daripada 40 lokasi yang mempunyai voltan sesat di Washington, D.C. sahaja. Jurutera Suruhanjaya Kuasa berkata syarikat-syarikat kuasa tidak cukup untuk mengekalkan keselamatan awam.

“Ini keadaan yang sangat reaktif,” kata Kalokitis. “Biasanya selepas kematian atau kecederaan, ada ujian, tetapi sebelum itu, tiada apa yang berlaku.”

Tinjauan Kuasa mengatakan kurang daripada 2 peratus daripada bandar-bandar di seluruh negara sedang menguji voltan sesat. Laporan Rossen menghampiri kumpulan perdagangan yang mewakili industri kuasa untuk memberi komen dan mereka menolak, walaupun Institut Penyelidikan Tenaga Listrik, sebuah organisasi penyelidikan yang tidak mewakili industri, mengeluarkan kenyataan (lihat di bawah).

Cara terbaik untuk melindungi diri anda adalah untuk mengelakkan menyentuh struktur seperti lampposts dan hidran dan berjalan di lurang. Dan jika anda mendapat kejutan, hubungi dan laporkan segera.

Kenyataan dari Institut Penyelidikan Tenaga Listrik sebagai tindak balas kepada laporan ini:

“Institut Penyelidikan Tenaga Listrik (EPRI) menjalankan penyelidikan mengenai industri utiliti untuk kepentingan publik. Usaha EPRI dalam voltan sesat / kontak difokuskan pada keselamatan dengan mengembangkan metodologi penilaian untuk berbagai kondisi voltan tersesat / kontak dan untuk menyediakan industri alat pencegahan yang berkesan, untuk mengurangkan risiko semasa dan untuk mencegah kejadian masa depan.

EPRI bekerjasama dengan Kumpulan Kerja Institut Elektrik dan Elektronik Jurutera (IEEE), sebuah pusat penyelarasan industri mengenai voltan sesat / hubungan. Penyelidikan kami yang berterusan (20 tahun) membantu menerapkan pengetahuan dan teknologi baru untuk mencegah, mengesan dan menyelesaikan kejadian voltan yang sesat. EPRI mengekalkan laman web maklumat di http://strayvoltage.epri.com

Utiliti telah bekerjasama dengan EPRI untuk membangunkan forum maklumat, program penyelidikan, protokol ujian dan peralatan pengesanan voltan sesat / kenalan. Utiliti dan EPRI menyokong persidangan tahunan mengenai isu itu – Persidangan Kebangsaan Jodie Lane untuk Pencegahan Pengesanan Voltan Pencegahan dan Pengurangan.

Pengesanan tegasan liar boleh menjadi berkesan walaupun untuk tahap kecil jika objek atau kawasan yang bertenaga cukup besar. Insiden ini lebih biasa pada titik sambatan di pemasangan wayar bawah tanah yang lebih tua.

EPRI adalah organisasi penyelidikan saintifik dan teknikal. Ia tidak memberikan pendapat atau sangkaan pada mana-mana utiliti elektrik individu berkenaan amalan atau prosedur ujian. Soalan mengenai utiliti elektrik individu harus diarahkan kepada syarikat-syarikat tersebut atau kepada organisasi pengawalseliaan (Public Service Commissions), yang menyimpan data mengenai kejadian voltan sesat / hubungan.

Untuk mencadangkan topik untuk edisi Laporan Rossen yang akan datang, e-mel kepada kami.