Video muncul budak lelaki dengan ADHD, 8, diborgol di sekolah; pegawai yang menghadapi tuntutan mahkamah

Seorang timbalan sheriff Kentucky sedang menghadapi tuduhan dalam tuntutan mahkamah persekutuan untuk membongkar dua kanak-kanak kurang upaya selepas para pelajar dihantar ke pejabat utama untuk mengelirukan.

Dalam video yang memaparkan salah seorang daripada anak-anak, Deputi Kenton County Sheriff Deputy Kevin Sumner menarik tangan anak laki-laki berumur 8 tahun di belakang punggungnya dan meletakkan gari di atas sikunya.

Pegawai borgol kanak-kanak kurang upaya di sekolah, menghadapi tuntutan mahkamah

Ogos.04.201502:02

“Anda boleh melakukan apa yang kami minta kepada anda, atau anda boleh mengalami akibatnya,” kata Sumner kepada budak yang menangis itu.

Anak lelaki kelas tiga, yang mempunyai gangguan hiperaktif kekurangan perhatian dan sejarah trauma, telah dihantar ke pejabat sekolah pada musim gugur lepas setelah mengalami “kesulitan yang berkaitan dengan ketidakupayaan” dan gagal mematuhi gurunya, menurut tuntutan yang diajukan oleh orang Amerika Kesatuan Kebebasan Sivil dan Pusat Undang-undang Anak bagi pihak ibu bapa kedua-dua anak.

Tuntutan itu juga menuduh Sumner, seorang pegawai sumber sekolah, membongkar seorang gadis berusia 9 tahun yang juga mempunyai ADHD.

“Kami tidak fikir gari pada bisep adalah cara untuk merawat kanak-kanak berusia 8 tahun, walaupun kanak-kanak itu terganggu secara emosi,” kata Matt Coles dari ACLU HARI INI..

Cole juga mempersoalkan mengapa pegawai polis berurusan dengan pelajar-pelajar muda di tempat pertama.

“Daripada merawat perkara seperti disiplin pelbagai taman, mereka memperlakukan mereka seperti masalah penguatkuasaan undang-undang, dan ia membawa kepada tindak balas yang tidak sesuai yang kita lihat di sini,” katanya..

Sumner tidak menjawab panggilan dari NBC News yang meminta komen. Sebagai tambahan kepada Sumner, tuntutan sindiket itu menyebut Sherwood Kenton County Sheriff Chuck Korzenborn kerana gagal melatih dan mengawasi Sumner secukupnya. Pejabat Sheriff, terletak di luar Cincinnati di Covington, Kentucky, enggan mengulas.

Alvin Garrison, pengetua Sekolah Covington, berkata kebimbangan privasi menghalangnya daripada bercakap secara khusus mengenai tuntutan mahkamah itu.

“Bagaimanapun, daerah sekolah telah bekerjasama sepenuhnya dengan peguam undang-undang anak-anak, serta Pejabat Sheriff, dalam melihat aduan dan kami akan terus berbuat demikian,” katanya dalam satu kenyataan kepada NBC News.

Garrison juga berkata pegawai-pegawai sumber sekolah yang ditugaskan untuk membantu mengekalkan keselamatan kampus “tidak dipanggil oleh kakitangan sekolah untuk menghukum atau mendisiplin pelajar yang terlibat dalam kesalahan berkaitan sekolah.”

Loading...