Victoria McGrath, pengebom maraton Boston yang selamat, terbunuh dalam kemalangan kereta di Dubai

Seorang pelajar kolej yang berkhidmat sebagai inspirasi ketika pulih dari kecederaan serius yang dialami pengeboman Marathon Boston meninggal dunia dalam kemalangan kereta di Dubai pada hujung minggu bersama dengan teman sekelas.

Victoria McGrath, yang dirakam diselamatkan dalam gambar ikon dari pengeboman 2013, meninggal bersama rakan sekelas Priscilla Perez Torres, pegawai Universiti Northeastern mengesahkan Isnin. Para wanita berada di sana dalam perjalanan peribadi.

victoria-mcgrath-inline-today-160307
Boston Firefighter James Plourde membawa Victoria McGrath yang cedera dalam gambar ikonik selepas pengeboman maraton Boston pada tahun 2013.Ken McGagh / MetroWest Daily News melalui AP

“Hati kami keluar ke keluarga dan rakan-rakan Victoria McGrath dan Priscilla Perez Torres dalam masa yang sangat sukar ini,” kata sekolah tersebut dalam satu kenyataan.

Ahli bomba pada mangsa pengeboman: ‘Dia seorang gadis yang berani’

Apr.18.201301:42

“Kami terkejut, terkejut dan patah hati,” kata ibu McGrath, Jill McGrath, dalam e-mel kepada NBC News.

McGrath, yang berumur 20 tahun pada masa pengeboman itu, hanya lima kaki dari bom pertama apabila ia meletup. Salah satu kakinya ditusuk dengan serpihan, dan dia mengalami kerosakan saraf. Sekiranya bukan untuk tindakan cepat tiga orang asing dan ahli bomba Boston, Jimmy Plourde, dia boleh berdarah mati.

Penyelamat Boston untuk penyelamat: ‘Anda menyelamatkan nyawa saya’

Apr.24.201303:14

Gambar yang menunjukkan Plourde yang membawa McGrath berdarah dari tempat kejadian menjadi salah satu imej yang menyengat dari hari yang dilihat di seluruh dunia. McGrath menyatukan semula Plourde dan trio orang asing yang membantunya – Bruce Mendelson, Tyler Dodd dan Alicia Shambo – dalam penampilan emosional pada HARI INI pada April 2013.

“Saya sangat bersyukur. Awak begitu berani, “McGrath memberitahu mereka dari biliknya di Pusat Perubatan Tufts.

Kakitangan hospital di Tufts menyatakan ucapan takziah mereka atas kehilangan McGrath pada hari Isnin.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.

Penyintas bom Boston membuat kemajuan

Oktober.16.201303:52