Universiti Alabama Alpha Phi keistimewaan dikritik untuk video perekrutan

Bab ahli keperibadian di University of Alabama telah mengambil video yang popular dan menghapus semua laman media sosialnya berikutan kritikan terhadap video pengambilan, yang digambarkan sebagai kekurangan kepelbagaian dan wanita yang membela.

Universiti Alabama universiti Alpha Phi menghilangkan video selepas serangan balik

17hb. 17hb02:30

Alpha Phi memadamkan video itu, yang mempunyai 500,000 paparan di YouTube sebelum ia diturunkan, tetapi ia telah dimuat naik ke YouTube oleh orang lain. Bab ini juga telah memuat turun halaman Facebook, Twitter dan Tumblrnya. Kontroversi itu bermula dengan pendapat seorang penulis AL.com, A.L. Bailey, yang menyebutnya “semua yang begitu perkauman dan estetika homogen dan terpaksa, begitu hiper feminin, begitu reduktif dan membantah, jadi Stepford Wives: College Edition.”

Tajuk cerita menyebut video itu “lebih buruk untuk wanita daripada Donald Trump,” yang baru-baru ini menyalakan komen untuk tuan rumah Fox News Megyn Kelly yang dipandang sebagai seksis. Bailey juga memanggil ahli-ahli wanita ahli “poster kanak-kanak untuk stereotaip dan klise yang merugikan.”

“Wanita-wanita muda ini, dengan kesemua pelantian dan rambut mereka, membuatnya amat sukar bagi sesiapa sahaja untuk menganggapnya dengan serius, sekarang atau pada masa akan datang,” kata Bailey..

Reaksi dalam talian telah berubah dari sokongan kepada kedudukan Bailey kepada mereka yang berpendapat bahawa video itu sepatutnya menjadi ringan dan tidak mengambil serius.

Alpha Phi adalah wanita keempat yang paling tua di negara ini, dengan alumni yang termasuk ahli perundangan negeri, pemimpin sivik, dan bendahari wanita pertama di Amerika Syarikat. Bab University of Alabama, yang mempunyai 72 anggota, dan bab kebangsaan tidak memberi respons kepada permintaan untuk dimaklumkan oleh NBC News.

Kontroversi ini tidak mempunyai sebarang kesan negatif terhadap pengambilan kejururawatan secara keseluruhan, kerana University of Alabama menambah rekod 2,261 wanita kepada sistem keahlian pada hari Sabtu, yang mungkin merupakan kelas ikrar terbesar di negara ini. Jurucakap universiti itu memberitahu AL.com bahawa 214 wanita adalah minoriti.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter dan Google+.