Undercover at Disney: skema ‘deplorable’ untuk melangkau garis

Koresponden Penyiasat Kebangsaan HARI INI Jeff Rossen membawa anda ke Disneyland untuk menunjukkan kepada anda apa yang ramai memanggil helah memalukan untuk melangkau garisan perjalanan.

Ia dibuat tajuk baru-baru ini. Kita semua tahu betapa mengecewakannya, menunggu di garis panjang di Disney. Tetapi sekarang beberapa keluarga menipu sistem. Mereka menyewa pemandu pelancong yang kurang upaya supaya mereka dapat mengurangkan hak ke depan. Kami pergi menyamar dan menangkap semua itu dengan pita.

Tunggangan, watak-watak: Disneyland adalah “tempat paling bahagia di bumi” – kecuali jika anda sedang menunggu di garis panjang itu, anda dan anak-anak anda, jam menunggu di panas.

Jadi bagaimana satu keluarga dapat melangkau semua orang yang lalu? Mereka menunggang selepas naik selepas naik, dikawal ke hadapan setiap kali.

Ia adalah perniagaan yang paling keterlaluan yang tahu tentang: keluarga melangkaui garis dengan menyewa pemandu pelancong yang kurang upaya dengan pas khas. Di kebanyakan taman tema seperti Disney, mereka mempunyai dasar yang hebat: Orang kurang upaya mendapat akses cepat untuk tunggangan. Tetapi sekarang keluarga yang sihat menyalahgunakan sistem, memberikan panduan kurang upaya untuk mendapatkan mereka dengan sehingga lima tetamu.

Tahu penipuan? Telah ripped off? Klik di sini untuk menghantar e-mel kepada Rossen Reports

“Orang tua menyebutnya pemandu Disney yang cacat di pasaran gelap,” kata penyelidik sosial, Rabu, Martin, yang menemui praktik itu sambil menyusun buku yang akan datangnya, “Primates of Park Avenue.” “Ia hampir seperti simbol status.”

Mengenai iklan yang kami dapati di Craigslist, pemandu pelancong membual tentang pas orang kurang upaya mereka: “Mari kita memotong garisan Disney bersama-sama,” “akses ke … pintu masuk khas.” Oleh itu kami mempunyai pengeluar dan keluarganya yang menyamar dengan kamera video rumah, menyewa dua orang pemandu yang kurang upaya untuk menunjukkan kepada mereka sekitar Disneyland.

Pertama adalah panduan yang bernama Mara, yang mengatakan dia mendapat pas dia selepas kemalangan kereta. “Saya berada di sini untuk memastikan semua orang berseronok di Disneyland dan kami dapat naik sebanyak mungkin,” katanya kepada kami.

“Dan anda mempunyai senjata rahsia yang akan membantu kami?” pengeluar kami bertanya.

“Saya ada kad khas yang akan membantu kami menewaskan barisan,” jawab Mara sambil mengedipkan mata.

Dan dia dikenakan $ 50 satu jam untuk melakukannya. Kami bermula pada perjalanan Pesta Teh Mad. Garis panjang tidak ada masalah bagi kami: Kami melangkah ke hadapan, dan masuk ke pintu sebelah.

Panduan orang kurang upaya kedua kami, Ryan, menanggung keluarga kami $ 200 dan membawanya ke pintu sisi lain di Star Tours, tarikan yang diilhamkan oleh “Star Wars.” “Saya tidak percaya kita sudah melepasi semua orang,” kata produser kami.

Barisan di Splash Mountain sekurang-kurangnya satu jam panjang. Tetapi kami tergelincir terus melalui pintu belakang terima kasih sekali lagi untuk pas penyandang cacat itu.

Sebenarnya, dalam masa dua hari, Ryan dan Mara melepaskan laluan mereka dan membawa kami akses segera ke beberapa tarikan yang paling popular, memintas garis raksasa di Pirates of the Caribbean dan melepasi semua orang di Alice in Wonderland. Para pemandu gembira mengambil wang kami sementara keluarga lain terpaksa menunggu.

Kami bertemu dengan Mara di tempat letak kereta. “Anda mendapat keuntungan dari ini,” kata kami.

“Nah, Disneyland mendapat banyak keuntungan dari semua orang yang masuk,” katanya.

“Adakah anda akan terus melakukan ini?”

“Ya, saya akan,” kata Mara. “Kami hidup di negara kapitalis, dan saya tidak merasakan ia salah secara moral.”

Mara tidak mementingkan diri, tetapi ketika kami menemubual Ryan, dia benar-benar menentang. “Adakah anda fikir anda menyalahgunakan sistem?”

“Tidak,” kata Ryan.

“Kenapa tidak?”

“Saya memberinya lawatan hebat,” jawab Ryan.

“Dengan pas penyandang cacat anda, di mana anda pergi melalui pintu masuk dan pintu masuk,” kami menegaskan. “Dan mereka tidak cacat sama sekali, mereka adalah orang asing yang lengkap, dan kamu membebankan mereka.”

“Dan?” Ryan berkata.

“Pernahkah anda berasa rasa bersalah ketika anda memotong melewati semua orang yang sedang menunggu selaras dengan orang yang membayar anda, yang tidak dilumpuhkan sama sekali?” kami tanya.

“Ini satu soalan moral.”

“Dan itulah persoalan, anda tidak merasakan secara moral -“

“Saya tidak peduli,” kata Ryan.

“Mengenai orang-orang yang menunggu dalam barisan,” kata kami.

“Tidak.”

Tetapi Disney mempunyai masalah besar dengannya, memberitahu kami dalam satu kenyataan: “Kami mendapati ia menyedihkan … Kami telah memulakan semakan terhadap penyalahgunaan ini dan akan mengambil langkah yang sesuai untuk menghalang jenis aktiviti yang tidak dapat diterima ini.”

Jadi tiada siapa yang melompat di hadapan anda musim panas ini yang tidak sepatutnya.

Siasatan kami mendapat hasil. Disney menghancurkan, menghantar surat amaran kepada sesiapa yang mengiklankan perkhidmatan ini dalam talian. Dan jika mereka menangkap mana-mana “pemandu pelancong kurang upaya” ini dalam perbuatan itu, pas orang kurang upaya mereka akan dibatalkan, dan mereka tidak akan dibenarkan kembali ke taman.

Dengan cara ini, kami juga dikenali sebagai Persatuan Orang Kurang Upaya Amerika. Mereka bersetuju dengan Disney bahawa amalan ini adalah kesat dan harus dihentikan.

Berikut adalah pernyataan penuh dari Disney:

“Kami merasa sangat menyedihkan bahawa orang akan mengupah orang kurang upaya untuk menyalahgunakan penginapan yang dirancang untuk membenarkan tetamu kami yang kurang upaya menikmati masa mereka di taman kami. Kami telah memulakan semakan terhadap penyalahgunaan ini dan akan mengambil langkah yang sesuai untuk menghalang jenis ini tidak dapat diterima aktiviti. “

Inilah kenyataan penuh dari Mark Perriello, presiden dan CEO Persatuan Orang Kurang Upaya Amerika:

“Tiada siapa yang suka menunggu di garis panjang, tetapi mengeksploitasi orang kurang upaya untuk melangkau ke depan adalah memalukan.

“Walaupun Disney mesti bergerak pantas untuk melatih pekerja mereka untuk mengenali dan menghentikan penyalahgunaan ini, adalah penting untuk diperhatikan bahawa Disney mempunyai rekod prestasi hebat untuk menampung orang kurang upaya. Ini menggangu bahawa pelawat tidak dapat memanfaatkan kemudahan ini. menunjukkan bahawa wang boleh membeli banyak, tetapi nampaknya kesopanan dan rasa hormat tidak ada di antara perkara-perkara itu. ”

Adakah anda mempunyai masalah atau topik yang anda ingin lihat disiasat? Klik di sini untuk menghantar e-mel kepada Laporan Rossen.