Tulang lucu Obama: mencium, kering dan sering diam

Mengulas mengenai Republikan House baru-baru ini, Presiden Barack Obama mengatakan beberapa perkara lebih penting daripada nombor undian tinggi – “dan ini, tiada siapa yang boleh menuduh saya tidak hidup dengan prinsip saya.”

Percayalah mengenai slaid penilaiannya sendiri menarik ketawa daripada beberapa musuh politik paling garang di presiden. Ia juga menangkap perasaan lucu Obama: morden, menghina diri sendiri, sangat ironis.

Adakah Barack Obama mempunyai tulang lucu? Presiden pastinya nampaknya tidak melihat dirinya sebagai komik semulajadi. Tetapi lebih kerap daripada dia mendapat kredit, dia berkelip-kelip tajam dan bengis. Ia merupakan komponen penting dalam gayanya, yang membantu menanam keperibadian orang lain dalam cara yang boleh membuktikan berharga dalam perang politik di hadapan.

“Dia mempunyai sinar alami di matanya,” kata pelawak dan pelakon Larry Miller (“Pretty Woman,” “10 Perkara I Hate About You”), yang pertama kali melihatnya semasa kempen.

‘Kering, elegan’
Pada jamuan amal Al Smith tahunan pada tahun 2008, calon itu Obama mempunyai elite tuksedoed New York dalam jahitan dengan sentuhan rawatan fawningnya oleh media nasional. “Bertentangan dengan khabar angin yang anda dengar, saya tidak dilahirkan di sebuah palungan,” katanya untuk mengetahui ketawa. “Saya sebenarnya dilahirkan di Krypton dan dihantar ke sini oleh bapa saya Jor-El untuk menyelamatkan Planet Bumi.”

“Maksud saya, lelaki ini lucu,” kata Miller. “Dan tidak hanya pada masa, atau lucu, atau sedikit lucu, dia benar-benar telah pergi, dia mengatakan perkara yang kering, elegan.”

Walaupun tidak dapat dielakkan, kebanyakan humor Obama melibatkan politik.

Dalam ucapannya di Kesatuan, dia menyeru pelonggaran bank “seperti popular sebagai kanal akar.” Beliau mencadangkan mesyuarat bulanan dengan pemimpin kongres, sambil menambah, “Saya tahu anda tidak boleh menunggu.”

Di mesyuarat bandar New Hampshire, beliau menyalahkan orang Republikan kerana membanteras pakej rangsangan kerajaan dan memuji projek kampung halamannya yang dibiayai. “Mereka telah menemui cara untuk mendapatkan kek mereka – dan mengundi terhadapnya,” katanya.

Semasa permainan bola keranjang kolej, Obama kidal memberitahu pewawancara dia bertemu dengan House Republicans “untuk membuktikan bahawa saya boleh pergi ke kanan saya sekali-sekala.”

Buta leluconnya
Sebagian besar humor Obama tidak bertujuan untuk melawan musuh-musuhnya, tetapi pada dirinya sendiri.

Pada pemeliharaan Hari Wanita Antarabangsa yang baru-baru ini, dia mengucapkan terima kasih kepada wanita berani “dari orang-orang di Mayflower kepada yang saya diberkati untuk memanggil isteri saya, yang melihat di meja makan dan berfikir, ‘Saya lebih bijak daripada lelaki itu. ‘”Ia menurunkan rumah itu.

Dalam komik Obama mengatakan, wanita pertama adalah orang yang membuatnya dalam barisan, atau membawanya ke bawah pasak apabila dia memerlukannya. Dia bercakap mengenai anak perempuan Malia dan Sasha dan wanita lain dalam hidupnya sebagai bos semula jadi.

Bercakap mengenai tarian yang dirancang untuk tidur, anak-anak perempuannya dalam kerja-kerja tersebut, Obama memberitahu seorang wartawan “terdapat 24 kromosom X-ganda di Camp David seperti yang kita katakan, agak menakutkan.”

Jadi bagaimana Obama menilai skala humor presiden moden? Cukup tinggi, ternyata.

“Saya rasa dia mempunyai rasa humor yang baik,” kata Meena Bose, ahli sejarah presiden di Hofstra University. “Dia mempunyai cerebral, tetapi ironi kering ini. Anda perlu memberi perhatian yang cukup untuk mendapatkan apa yang dikatakannya.”

Humor presiden lalu
Kepada ramai, standard emas komedi di kalangan presiden moden ialah John F. Kennedy. Sama ada persidangan berita secara langsung atau interaksi dengan penonton, Kennedy selalu nampaknya siap dengan kecerdasan untuk menarik atau melucutkan senjata. Dan dia mempunyai rasa tidak masuk akal. Selepas mengisytiharkan di Tembok Berlin, “Ich bin ein Berliner”, Kennedy berhenti untuk terjemahan, kemudian diedarkan, “Saya menghargai penerjemah saya menerjemahkan bahasa Jerman saya.”

Tetapi beberapa presiden baru-baru ini juga telah menjadi humorists yang menonjol. Fikirkan Ronald Reagan, hari dia ditembak, memberitahu doktor bilik kecemasan, “Saya harap awak semua Republikan.”

Fikirkan juga ucapan selepas makan malam oleh Bill Clinton dan George W. Bush pada jamuan malam koresponden White House.

Dalam video perpisahan Clinton, yang disiarkan di majlis makan malam wartawan, dia bermain bosan dengan bosan, mengembara Gedung Putih mengetuk mesin layan diri ketika isterinya tidak berkempen. Bush, untuk bahagiannya, muncul dengan pelawak-ganda yang memberi suara kepada fikirannya yang bodoh – dan ungrammatikal – batin.

Penghinaan diri sedemikian menyumbang kepada ketertarikan seorang pemimpin, dan dapat membantu menyerlahkan roda pembuatan kebijakan Washington.

“Rasa humor yang baik tidak akan membuat reputasi seorang presiden,” kata Bose. “Tetapi rasa humor yang baik dapat meningkatkan reputasi yang baik.

“Ini menandakan keselesaan, rasa tidak ditimpa oleh tuntutan kerja,” katanya.

Dalam kes Obama, ia boleh membantu menjelaskan mengapa populariti peribadinya kekal kuat, walaupun nombor kelulusan kerjanya telah merosot. Dalam satu tinjauan baru-baru ini Press-GfK, sembilan di 10 berkata mereka menyukai Obama, termasuk tiga daripada empat Republikan.

Kebaikan dan keburukan
Ia tidak boleh menyakiti bahawa Obama cuba untuk tidak mengambil perkara terlalu serius.

Pada bulan Jun, melawat ladang kuda Raja Abdullah berhampiran Riyadh, dia mendapat raja Saudi yang berangin dengan senyuman dengan mengagumi dewan khalayak seperti khemah besar: “Ini adalah khemah yang jauh lebih baik daripada yang anda berikan kepada Putera Charles.”

Mei lalu, dia meminta pengarah angkasawan jika mereka dapat melihat rumahnya di Chicago: “Saya cuba untuk mengetahui jika rumput saya semakin dipotong, saya tidak kembali dalam beberapa bulan.”

Sudah tentu, humor Obama juga mendapat masalah. Berikutan penampilan menunjukkan “Malam Ini”, dia memohon maaf kerana membandingkan kemahiran bolingnya yang lemah kepada atlet Olimpik Khas.

Beberapa contoh Obama yang tidak menentu:

  • Dalam temu bual, dia mengadu tentang “polis bersinar,” yang membantu dia memeluknya dengan alat solek TV.
  • Bercakap tentang Hari Ibu, dia memuji ketua kakitangannya yang tajam, Rahm Emanuel, yang “tidak biasa mengatakan perkataan ‘hari’ selepas ‘ibu.'”
  • Di sebuah sekolah menengah di Nevada, dia iri dengan penantian kepala sekolah itu: “Jelas sekali masa ujian belum.”
  • Dalam satu sesi foto, dia enggan memakai helmet helmet kepadanya oleh juara pasukan bola sepak University of Alabama: “Ia akan merosakkan saya.”
  • Memuji kereta api berkelajuan tinggi, dia berkata keselamatan yang kurang ketat-dari-lapangan terbang itu: “Anda tidak perlu melepaskan kasut anda, betul? Semak untuk melihat jika anda memakai kaus kaki tanpa lubang di dalamnya?”

Miller, seorang veteran penulisan komedi dan komedi, mempunyai nasihat yang tidak diminta untuk Obama: Lakukan lebih banyak lagi.

“Saya akan membiarkannya sedikit,” kata Miller. “Dia menyimpannya di bawah sebuah bushel. Anda mahu berkata, ‘Buddy, tolong bongkarkan sedikit dan biarkan beberapa humor itu keluar …'”.

“Orang berfikir tentang humor sebagai remeh, tetapi ia bukan semata-mata.”