‘Trio ke Rio’: Adik-beradik ini adalah kembar pertama untuk bersaing di Olimpik

Apabila saudara-saudara Luik mengambil langkah pertama melepasi garisan permulaan pada maraton Olimpik wanita bulan depan di Rio de Janeiro, mereka akan membuat sejarah.

Memanggil diri mereka sebagai “Trio ke Rio,” adik-beradik Estonia Leila, Liina dan Lily Luik, 30, dipercayai set pertama kepada tiga kali untuk bersaing di Sukan Olimpik.

Liina Luik,Leila Luik,Lily Luik
Adik-beradik Estonia (dari kiri) Lily, Liina dan Leila Luik bersedia untuk membuat sejarah sebagai triplet pertama untuk bersaing dalam Sukan Olimpik. Ketiganya bertanding dalam maraton.AP

“Kami fikir apabila kami berada di sana dan bersama di barisan permulaan maka kami akan menyedari apa yang telah kami capai,” kata Leila kepada HARI INI melalui e-mel. “Sudah tentu, kami sangat gembira dan berpuas hati bahawa kami hampir mencapai apa yang kami miliki bermimpi sejak kita mula berlari. “

Terdapat 200 set kembar yang telah bersaing dalam Sukan Olimpik, termasuk 188 daripadanya bersaing di pertandingan yang sama, tetapi tidak ada catatan tiga kali ganda yang pernah mengambil bahagian dalam acara musim sejuk atau musim panas, menurut ahli sejarah Olimpik Bill Mallon, yang mempertahankan pangkalan data 12,000 atlet Olimpik.

Memang lebih mustahil, saudara perempuan Luik bahkan tidak berkerja secara kompetitif sehingga enam tahun lalu, ketika mereka berusia 24.

Seorang kawan mencadangkan kepada trio, yang menari secara profesional selepas sekolah menengah,

Tonton di NBCOlympics.com: Kembara Estonia mengambil saingan persaudaraan ke peringkat baru

“Sejak zaman kanak-kanak, kita semua telah melakukan perkara yang sama dan kita mempunyai rasa dan hobi yang sama,” kata Liina kepada HARI INI. “Sudah jelas bahawa apabila salah seorang dari kami mula berlari, kami semua mula mencintai ini.”

Adik-beradik itu menjadi tiga kualifikasi Estonia untuk maraton dengan berjalan di bawah masa cut-off Olimpik yang dimandatkan selama 2 jam dan 45 minit.

BERKAITAN: gimnasium ‘Magnificent Seven’ menyatukan kembali, menyaksikan kejayaan Olimpik 20 tahun kemudian

Leila adalah yang terpantas dengan yang terbaik dari 2:37:11, diikuti oleh Liina pada 2:39:42 dan Lily pada 2:40:30. Lily adalah yang terakhir untuk melayakkan diri selepas mendaftar masa di Hamburg Marathon di Jerman pada bulan April.

Walaupun mereka akan membuat sejarah dengan bersaing pada 14 Ogos, adik perempuan itu tidak dianggap pesaing medali.

Pemain terbaik Leila jauh di belakang rekod maraton Olimpik pada 2:23:07, yang ditetapkan oleh Tiki Gelana Ethiopia pada Sukan Olimpik 2012 di London.

Sementara itu, Estonia, sebuah negara Eropah Timur yang berjumlah 1.3 juta orang, mempunyai kejayaan kecil di kalangan marathon wanita di pentas antarabangsa.

BERKAITAN: Pelari ibu bersaing dalam Percubaan Olimpik 4 bulan selepas melahirkan anak

Rekod wanita Estonia telah ditetapkan pada tahun 1997 oleh Jane Salumae, yang berlari 2:27:04 pada sebuah maraton di Turin, Itali. Kemunculan Olimpik terbaiknya adalah tempat ke-44 dalam pertandingan pada 1996 dan 2004.

Tiada wanita Estonia telah memenangi pingat dalam maraton sejak Estonia mula bersaing dengan sendiri pada tahun 1992 selepas pembubaran Kesatuan Soviet.

Setakat sama ada adik-beradik akan berlari bersama atau secara berasingan semasa maraton di Rio, itu lebih bergantung pada bagaimana perlumbaan berlaku.

Mereka tidak berlatih bersama-sama setiap hari, sebaliknya bergantian antara berlari sahaja dan berlari dengan satu sama lain.

RELATED: Sukan Olimpik? Pasti. Tetapi perenang Cammile Adams juga mempunyai perkahwinan untuk merancang

“Jika kita mempunyai tahap yang sama, maka kita akan selesai bersama,” kata Lily kepada HARI INI. “Tetapi kita akan melihat apa yang berlaku dalam realiti. Impian kami adalah untuk menjalankan yang terbaik, menikmati perlumbaan dan apabila mungkin untuk berlari bersama, itu juga akan menjadi hebat. “

Saudara-saudara Luik juga ingin menggunakan pengalaman di Rio untuk berpotensi membuat larian di Sukan Olimpik 2020 di Tokyo.

Ada juga harapan populariti mereka yang semakin meningkat dapat merangsang minat yang lebih jauh dari jarak jauh di negara asal mereka.

“Kami telah bekerja keras, dan kini kami dapat mengatakan bahawa ‘Trio to Rio’ akan menjadi kenyataan, ” kata Leila.” Lebih menyenangkan untuk menyelesaikan impian ini dengan rakan-rakan yang positif dan positif seperti saudara perempuan anda yang sama. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.

Bekas Olympian Michael Johnson kini melatih atlet lain menggunakan teknologi

Julai.13.201605:30