Tiada lagi surat dari Kutub Utara? Ho ho oh no!

Kanak-kanak bermata berbintang yang menulis surat kepada lelaki gembira di Kutub Utara musim cuti ini mungkin tidak akan mendapat sambutan daripada Santa Claus atau pembantunya.

Perkhidmatan Pos A.S. menjatuhkan program nasional yang popular yang bermula pada tahun 1954 di bandar kecil Kutub Utara Alaska, di mana sukarelawan membuka dan memberi respons kepada beribu-ribu huruf yang ditujukan kepada Santa setiap tahun. Balasan datang dengan catatan pos Kutub Utara.

Tahun lepas, seorang pekerja pos di Maryland mengiktiraf seorang sukarela Operasi Santa di sana sebagai pesalah seks berdaftar. Pekerja pos itu mengadu sebelum individu boleh menjawab surat kanak-kanak, tetapi Perkhidmatan Pos dilihat episod sebagai menakutkan yang cukup besar untuk mengetatkan peraturan dalam program sedemikian di seluruh negara.

Orang di Kutub Utara marah dengan perubahan itu, menyamakan Perkhidmatan Pos ke Grinch yang cuba mencuri Krismas. Program surat itu adalah tradisi bercuti yang dihormati di North Pole, di mana jawatan cahaya melengkung dan bergaris seperti tongkat gula-gula dan jalan-jalan mempunyai nama-nama seperti Kris Kringle Drive dan Santa Claus Lane. Sukarelawan dalam program surat itu juga menandatangani surat sambutan sebagai bujang dan pembantu Santa.

Datuk Bandar Kutub Utara Doug Isaacson bersetuju bahawa berhati-hati diperlukan untuk melindungi kanak-kanak. Tetapi dia marah program North Pole harus dipengaruhi oleh tindakan pesalah seks di Pantai Timur – dan dia fikir ia adalah salah bahawa penduduk tempatan hanya mengetahui tentang perubahan dalam beberapa hari kebelakangan ini.

“Ia Grinchlike bahawa Perkhidmatan Pos tidak pernah memberitahu semua bunian kecil sebelum fakta,” katanya. “Mereka telah berusaha untuk ini berapa lama?”

Perkhidmatan Pos mula menyekat dasarnya dalam program tersebut pada tahun 2006, termasuk menghendaki sukarelawan untuk menunjukkan identifikasi.

Tetapi insiden Maryland yang melibatkan pesalah seks mendorong perubahan tambahan, malah memaksa agensi untuk menggantung secara ringkas program Operasi Santa tahun lepas di New York dan Chicago.

Agensi sekarang melarang sukarelawan daripada mempunyai akses kepada nama dan alamat keluarga kanak-kanak, kata jurucakap Sue Brennan. Perkhidmatan Pos bukannya mengubah nama dan alamat terakhir pada setiap huruf dan menggantikan alamat dengan kod yang sesuai dengan alamat komputer yang diketahui hanya ke pejabat pos – dan meninggalkannya ke pejabat pos individu jika mereka mahu melalui usaha yang memakan waktu untuk perisai maklumat.

Jurucakap agensi yang berpangkalan di Anchorage Pamela Moody berkata menangani sekatan yang lebih ketat tidak boleh dilakukan di Alaska.

“Ia sentiasa menjadi program yang baik, tetapi kami berada dalam masa yang berlainan dan prihatin terhadap privasi maklumat itu,” katanya.

Moody menegaskan bahawa kanak-kanak di seluruh dunia masih boleh menghantar surat kepada Santa Claus. Perkhidmatan Pos masih menjalankan Operasi Santa Program gergasi di mana anak-anak di seluruh dunia boleh mempunyai surat mereka untuk menjawab Santa, dan sekatan tidak mempengaruhi organisasi swasta yang menjalankan usaha surat mereka sendiri.

Tetapi apa yang akan berubah adalah surat yang ditujukan secara umum kepada “Santa Claus, North Pole” yang selama bertahun-tahun telah diteruskan kepada sukarelawan di bandar Alaska. Program itu akan berhenti, kecuali perubahan dibuat sebelum Krismas.

Kehilangan cache Santa-huruf adalah tamparan kepada komuniti 2,100 orang, yang bangga dengan hubungan Natal mereka. Tempat-tempat pelancongan yang besar di sini termasuk kedai-kedai Natal, Santa Claus House, dan pejabat pos, di mana para pengunjung boleh mendapatkan tanda pos tangan di poskad dan bungkusan mereka jika mereka memintanya.

Isu lain yang menimbulkan kekecohan di sesetengah penduduk adalah perubahan baru-baru ini. Anchorage – 260 batu (400 kilometer) ke selatan – kini memproses beribu-ribu permintaan untuk tanda pembatalan pos Kutub Utara pada kad Krismas dan pakej dari luar negeri. Ia adalah kerja panjang yang dikendalikan oleh Fairbanks yang berdekatan, kira-kira 15 batu (24 kilometer) jauhnya.

Moody berkata dengan sebanyak 800,000 item yang diproses tahun lepas, Fairbanks tidak dilengkapi untuk mengendalikan beban. Anchorage adalah satu-satunya bandar di Alaska dengan peralatan berkelajuan tinggi yang diperlukan untuk melakukan kerja tanpa berlengah-lengah. Moody tidak bersetuju dengan kepercayaan Datuk Bandar bahawa proses itu mewujudkan tanda pos palsu.

Santa Claus House, dibina seperti chalet Swiss dan chock penuh dengan semua barangan Krismas, menjual lebih daripada 100,000 surat dari Santa dan salah satu gewang adalah tanda pos.

Pengurus Operasi Paul Brown percaya perniagaannya akan terjejas di bawah perubahan kepada sukarelawan program surat Santa kerana puluhan ribu surat ditujukan kepada Santa Claus House, North Pole, Alaska.

Surat-surat tersebut masih akan diteruskan kepada sukarelawan tetapi tidak jelas lagi jika ada yang akan dilakukan dengan mereka. Mereka yang dipintas oleh perkhidmatan pos mungkin akan dicabut.

Kebimbangan Brown mengenai salah tafsir mengenai perubahan, seperti orang percaya bahawa tidak lagi mungkin untuk mendapatkan potongan individu mel yang diisi dengan tanda kutip North Pole.

Loading...