Texans menceritakan kisah yang menggembirakan di sebalik foto Hurricane Harvey yang ikonik

Ia merupakan imej yang telah menjadi lambang simbol ketahanan dalam menghadapi kemusnahan Badai Harvey, menunjukkan ketidakberdayaan pekerja penyelamat di tengah malapetaka ribut.

Gambar itu menunjukkan seorang ibu muda, Cathy Pham, yang membungkus bayi tidurnya ketika dia dibawa ke keselamatan melalui banjir oleh ahli pasukan SWAT Houston Daryl Hudeck pada Ahad.

Hurricane Harvey: Texans ditangkap dalam gambar dramatik bersuara

Ogos.29.201702:37

Diambil oleh jurugambar Associated Press, David Phillip, gambar itu telah dipaparkan di sampul surat khabar terkemuka di seluruh negara kerana banjir yang tidak pernah berlaku di selatan Texas terus.

“Saya fikir ia hanya fakta orang yang membantu orang, dan anda tahu, tidak peduli siapa orang ini, siapa orang itu,” kata Pham kepada Stephanie Gosk TODAY hari Selasa tentang mengapa gambar itu bergema.

Pham dan suaminya, Troy, terkandas di sebuah loteng di rumah mereka di barat daya Houston, bersama anak lelaki mereka yang berusia 1 tahun, Aiden, selepas lantai pertama mereka dipenuhi dua kaki air.

Troy menyenaraikan bantuan anggota SWAT Houston dan sukarelawan awam selepas berkayuh di jalan mencari bantuan. Keluarga itu kemudian diselamatkan dari rumah mereka dengan bot, dan Aiden jatuh tertidur dalam lengan Pham sebelum Phillip menawan Hudeck membawa mereka ke keselamatan.

“Kami sangat bersyukur kerana saya tidak tahu sama ada kami tidak berlari masuk dan melihat mereka, saya tidak tahu berapa lama saya akan berada di sana, seperti berapa lama ia akan diambil untuk seseorang temui kami, ” kata Pham.

Aiden, yang berumur 13 bulan, tidur dengan selamat menerusi seluruh pengalaman pahit.

Hurricane Harvey survivor: Banjir mengisap rumahnya ‘dari mana-mana’

Ogos.29.201702:55

“Sebaik sahaja kami naik bot, angin sejuk dan saya rasa pergerakan bot, dia hanya ‘Baik hei, ini masa yang sempurna untuk saya sekarang,’ ” kata Pham..

Satu lagi foto yang merangkumi kepahlawanan ketika ribut menggambarkan Timbalan Rawak Sheriff Harris County Sheriff memegang seorang anak lelaki muda dalam satu lengan dan seorang gadis kecil yang lain ketika dia melalui jalan pinggang dalam Cypress, Texas.

Johnson telah mengetuk pintu untuk melihat jika orang memerlukan bantuan, dan dia memberitahu ibu bapa bahawa dia akan membawa anak-anak itu ke keselamatan kerana mereka mengumpulkan barang-barang penting yang diperlukan oleh keluarga semasa memindahkan.

Gambar itu ditangkap di telefon bimbit oleh salah satu rakan sekerja Johnson.

“Anda mempunyai seorang lelaki, saya sendiri yang memakai biru, yang saya bangga,” Johnson memberitahu Gos pada HARI INI. “Saya seorang lelaki Afrika Amerika, dan anak-anak berasal dari keturunan Kaukasia, tetapi ketika saya pergi ke sana, Itu bukan pemikiran dalam anda, dalam fikiran saya, itu bukan pemikiran sama sekali. “

Johnson, seorang veteran tentera yang berkhidmat di Iraq dan Afghanistan, adalah bapa kepada empat orang.

Hurricane Harvey: Tempat perlindungan utama Houston yang memenuhi keperluan mangsa

Ogos.29.201702:53

“Ada orang yang memerlukan,” katanya. “Saya ada cara untuk membantu anda. Saya di sini untuk membantu anda. Mari pergi dan buat ini berlaku. Itu sahaja. “

Walaupun keadaan mengerikan itu, kanak-kanak dapat dilihat tersenyum dan tenang. Mereka dibawa bersama ibu bapa mereka ke sebuah kenderaan penyelamat yang membawa mereka ke tempat perlindungan yang berdekatan.

“Saya seorang yang sangat baik, ditambah dengan trak yang kami naik adalah hebat, jadi ia sangat membantu,” kata Johnson. “Jadi (anak-anak) seperti,” Oh, lihat ini, timbalan, lelaki keren, ya, mari kita pergi. ” ‘

Johnson tidak pernah belajar nama-nama anak-anak yang dia bawa, tetapi seperti ramai orang yang ditangkap dalam gambar menyentuh dari badai yang dijangka membuang antara 40 dan 50 inci hujan, mereka akan dihubungkan selama-lamanya.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.