Temui Courtney Holmes, tukang gunting rambut yang memberikan potongan rambut anak-anak untuk membaca kepadanya

Barbers bukan orang asing untuk membuat ceramah kecil dengan pelanggan mereka, tetapi Courtney Holmes, stylist rambut dari Dubuque, Iowa, memotong chit-chat pada acara komuniti baru-baru ini, memberi ganjaran kepada kanak-kanak yang membaca buku kepadanya semasa dia bekerja dengan potongan rambut percuma.

Holmes adalah ahli Dubuque Black Men Coalition (DBMC), sebuah organisasi yang berfungsi untuk meningkatkan kualiti hidup dalam komuniti mereka dengan memberikan sokongan dan kepimpinan kepada program yang berusaha untuk membuat perubahan dalam kehidupan pemuda Afrika-Amerika.

DBMC baru-baru ini menganjurkan Bash Back-to-School tahunan kedua mereka, acara yang dirancang untuk menyediakan sumber pendidikan, bekalan sekolah dan sokongan kepada keluarga dengan kanak-kanak tentang memulakan tahun sekolah baru.

Tukang gunting rambut Courtney Holmes, who gave away free haircuts to children in exchange for them reading him stories at a community back to school festival last weekend.
Barber Courtney Holmes memberikan potongan rambut percuma kepada anak-anak sebagai pertukaran untuk mereka membacanya cerita.Gabungan Dubuque Black Men

Holmes, yang mempunyai dua orang anak lelaki sendiri, berkata ketika ia didatangi oleh Anderson Sainci, yang menganjurkan acara itu, dan meminta untuk memberikan potongan rambut percuma kepada anak-anak yang membaca buku kepadanya, dia langsung tahu dia ingin turut serta. Melalui acara itu, Holmes memberikan hampir 15 potong rambut kepada anak-anak yang menghadiri tadika melalui sekolah menengah, sementara pelanggannya yang kecil membacanya buku tentang segala-galanya dari “Big Hero Six” kepada sukan dan wira-wira.

BERKAITAN: Bagaimana Buku Barber mendapat anak-anak muda yang teruja membaca

“Mereka teruja. Mereka mahu potong rambut dan mereka tidak mempunyai masalah membaca kepada saya, “kata Holmes kepada ibu-ibu. “Dan ibu bapa – mereka suka apa yang saya lakukan. Mereka sudah tentu mahu memotong rambut anak-anak mereka, tetapi mereka juga suka bahawa kami telah membacanya. “

“Dan itulah yang kami mahu lakukan – untuk mencapai bukan sahaja anak-anak, tetapi ibu bapa,” katanya, “untuk memberitahu mereka bahawa kami berada di sana untuk mereka dan mempunyai sistem sokongan untuk anak-anak mereka yang mungkin tidak mempunyai akses untuk membaca bantuan atau buku. “

Sainci berkata DBMC bekerjasama dengan organisasi tempatan yang lain, Setiap Anak, Setiap Janji, untuk tidak hanya menyediakan buku-buku yang dapat dibaca anak-anak pada acara itu, tetapi juga menawarkan buku-buku untuk anak-anak pulang ke rumah. Beliau berkata sebahagian daripada acara ini direka untuk menangani keperluan kritikal dalam komuniti mereka – untuk mendapatkan anak-anak membaca pada tahap gred yang sesuai.

“Kami tahu anak-anak di kawasan berpendapatan rendah dan kanak-kanak warna – mereka adalah sebahagian daripada mereka yang tidak mempunyai akses, yang tidak menyedari betapa pentingnya membaca,” kata Sainci. “Oleh itu, setiap orang dalam organisasi kami mempunyai kepentingan peribadi – sebagai bapa, sebagai pemimpin – apabila ia datang kepada ini.”

BERKAITAN: Bertemu dengan wanita yang menenangkan anjing tempat tinggal dengan membaca kepada mereka

Holmes berkata beliau mahu menggalakkan pelanggan mudanya bukan sahaja membaca, tetapi untuk memahami dan belajar dari apa yang mereka baca.

“Pada akhir potongan rambut, saya bertanya kepada mereka, ‘Apa buku tentang?’ Saya memastikan mereka membaca sampul buku sebelum mereka mula, jadi mereka akan tahu apa yang mereka baca – dan selepas itu saya akan membuat mereka menjawab soalan dan beritahu saya tentang apa yang mereka baca, “kata Holmes.

Holmes, yang telah memotong rambut selama 15 tahun, berkata kejayaan acara itu telah membawa kepada perbincangan mengadakan acara bulanan serupa di salon di mana dia menyewa kerusi, Spark Family Salon.

“Kami terharu dengan kegembiraan sekarang,” kata Sainci mengenai perkongsian itu. “Kami cuba bukan sahaja memberi impak terhadap komuniti kami, tetapi memberi kesan kepada anak-anak yang berpendapatan rendah, dan cuba cat gambar ini kepada mereka di mana anda boleh berjaya melalui membaca.”

Masih mencari pantai membaca? Kami telah mendapat perlindungan anda

Ogos.01.201503:51

Loading...