Teman wanita Otto Warmbier membayar penghormatan emosi: ‘Dia adalah pasangan jiwa saya’

Teman wanita dari Otto Warmbier, pelajar Amerika yang meninggal minggu ini hanya beberapa hari selepas dibebaskan dari penjara Korea Utara, memberi penghormatan kepadanya sebagai semangat petualang yang menjadikan hidupnya “hidup yang lebih cantik dan bernilai.”

“Dia adalah pasangan jiwa saya pada banyak peringkat dan saya benar-benar percaya bahawa dia membantu saya menjadi manusia yang lebih baik, orang yang saya hari ini,” kata Alex Vagonis kepada sekumpulan pelajar pada hari Selasa di University of Virginia, dari mana Warmbier akan telah lulus tahun ini.

22 tahun asal Ohio, telah melawat Korea Utara sebagai sebahagian daripada kumpulan pelancong pada Januari 2016 apabila dia ditangkap kerana didakwa mencuri poster propaganda dari hotelnya. Dia dijatuhkan hukuman 15 tahun kerja keras.

Pada 13 Jun, Korea Utara mengeluarkan Warmbier dalam keadaan comatose. Kerajaan mendakwa dia mengontrak botulisme dan kemudian mengambil pil tidur yang menyebabkan koma.

Otto Warmbier akan dibaringkan untuk berehat ketika keluarga menolak bedah siasat

Jun.22.201702:52

Tetapi doktor di Pusat Perubatan Universiti Cincinnati, di mana dia akhirnya diterbangkan semasa pembebasannya, tidak menemui sebarang botulisme aktif.

Mereka berkata Warmbier kekal dalam keadaan “tidak berjaga-jaga” sehingga dia meninggal pada hari Isnin.

Warmbier secara rasmi diletakkan untuk berehat pada hari Khamis di bandar asalnya di Wyoming, Ohio.

Pengebumian Held For Otto Warmbier Who Was Detained By N. Korea For Over A Year
Orang ramai menghadiri khidmat pengebumian Otto Warmbier di Wyoming, Ohio, di sekolah menengah pelajar kolej berusia 22 tahun telah menghadiri. The Warmbier Family / Getty Images

Hanya dua hari sebelum ini, kawan-kawannya mengadakan vigil yang dihadiri ratusan di University of Virginia di Charlottesville.

Vagonis, yang bertarikh Warmbier lebih setahun sebelum dia pergi ke Korea Utara, teringat bagaimana kedua-dua mereka bertemu di sebuah pesta di apartmen Warmbier, di mana dia melihat koleksi “gila”.

“Kami mengklik secara serta-merta dan angin badai hubungan kami yang semakin berkembang hanya berlepas dari sana,” katanya.

“Ia bukan sekadar hidup saya yang dia buat lebih berwarna, tetapi orang lain,” katanya. “Setiap orang yang mempunyai keistimewaan berinteraksi dengannya walaupun hanya seketika semua orang merasakan kesan magnet yang sama terhadap kehadirannya.”

Otto Warmbier attends a new conference in Pyongyang North Korea
Lebih panas semasa sidang berita Februari 2016 di Pyongyang, Korea Utara, berikutan penahanannya di sana. REUTERS / Kyodo

Vagonis menyeru penonton untuk mengingati tiga baki rakyat Amerika yang ditawan di Korea Utara.

Dia juga menggalakkan semua orang untuk saling menyokong di masa depan.

“Sekarang, kami bertahan,” katanya. “Kami semua akan berjaya dan kami akan berkembang maju. Untuk melakukan sebaliknya akan menjadi penghinaan kepada Otto, mengetahui bahawa dia selalu ingin melihat orang lain terbang. “