Tali pinggang lelaki? ‘Mirdle’ tudung tummy flab

Ia untuk lelaki yang mempunyai sedikit banyak perkara – lelaki ikat, atau “mirdle.”

Di sebuah negara yang memerintah metroseksual, sebuah gedung di London berharap dapat menaikkan pasaran seluar lelaki lelaki yang lumayan pada hari Khamis dengan melancarkan pengembalian kepada zaman Victoria, pakaian usang yang mengatakan para pereka akan membantu lelaki membuatnya melalui pengetatan tali pinggang kali.

Kontraksi yang menyerupai menyerupai puncak tangki tanpa lengan normal atau T-shirt lengan panjang – hanya menyusut dua atau tiga saiz dalam gabungan khas Spandex, nilon dan poliester. Seluar kawalan akan dilancarkan pada akhir tahun ini.

“Ia menjadikan pengawal kelihatan lebih baik, meningkatkan postur dan membantu lelaki memasuki sut yang lebih nipis terkini,” kata Gavin Jones, ketua syarikat Australia, Equmen, yang melancarkan garis guaman lelaki di Selfridges pada hari Khamis. “Lelaki berada di bawah banyak tekanan sekarang untuk melakukan kewangan, sosial dan romantik. Kenapa kita tidak mempunyai produk yang sama yang telah dimiliki wanita selama bertahun-tahun untuk membuat kita berasa lebih baik?”

Eropah telah berada di barisan depan revolusi metroseksual, yang digambarkan oleh gambar-gambar Daniel Craig yang ketat di batang mandi yang ketat atau tuksedo yang dipasang sebagai 007, dan David Beckham yang tidak berambut panjang dalam celana pendek Armani bikini putih – iklan yang lebih besar daripada kehidupan yang meregangkan di luar bas dua tingkat London. Malah, Clive Owen, pelakon Britain yang terkenal dengan wataknya yang baik dan watak pelik, adalah wajah barisan penjagaan kulit anti penuaan baru Lancome.

Perniagaan yang berkembang pesatOleh kerana kesombongan lelaki telah meningkat pada dekad yang lalu, begitu juga dengan jualan runcit.

Di United Kingdom, jualan produk dandanan lelaki – pelembap, peralatan waxing rumah, kit manicure – berjumlah kira-kira 840 juta pound ($ 1.18 bilion dolar) tahun lepas, menurut laporan dari firma penyelidikan pasaran Mintel.

Begitu juga, jualan pakaian dalam lelaki semakin berkembang daripada wanita. Di Selfridges, jualan seluar lelaki meningkat 21 peratus manakala seluar dalam wanita meningkat sebanyak 10 peratus tahun lepas. UK sahaja berjumlah kira-kira 679 juta pound ($ 957 juta) dalam jualan seluar lelaki pada tahun 2007 – statistik terbaharu tersedia – sedangkan AS mencatatkan kira-kira $ 4.9 bilion pada 2008, menurut Mintel.

Pakaian baju Equmen berjanji untuk “lakukan untuk dada lelaki apa yang telah dilakukan Spanx untuk paha wanita yang lusuh.”

“Jenama seperti Spanx sangat besar untuk wanita, jadi kami fikir tidak lama lagi perkara yang sama akan berlaku untuk lelaki,” kata Mithun Ramanandi, selimut seluar pembeli. “Kami melihat jenama tahun lepas dan ia adalah sesuatu yang tidak kelihatan seperti korset – sesuatu yang lelaki boleh memakai untuk kelihatan lebih langsing tanpa kelihatan bodoh.”

Spanx, salah satu jenama terkemuka pakaian wanita untuk wanita yang melebihi $ 350 juta dalam jualan runcit tahun lepas, juga sedang mempertimbangkan barisan baru untuk lelaki.

“Kami ada sesuatu dalam kerja-kerja ini,” kata Misty Elliott, jurucakap syarikat yang berpangkalan di Atlanta. “Lelaki telah meminta kita untuk melakukannya dan mari kita hadapi – mereka mahu memanfaatkan gaya-gaya yang digunakan oleh wanita selama bertahun-tahun.”

Gedung-gedung di Amerika Syarikat, seperti Saks Fifth Avenue, juga menawarkan pakaian kawalan lelaki. Saks mula menjalankan tahun lepas dari 2 (X) ist, yang menampilkan seluar dan baju kurus.

Kehadiran kawalan lelaki telah berlaku sejak zaman Victoria di Britain, di mana dewa-dewa seperti Lord Byron dan Oscar Wilde terkenal dengan pakaian mereka yang feminin dan sedikit feminin. Iklan untuk girdles lelaki menjadi popular pada tahun 1930-an tetapi banyak produk berjuang untuk kelihatan berbeza daripada pakaian wanita.

Gordle lelaki hari ini kelihatan seperti sesuatu yang mungkin dipakai Marlon Brando dalam “A Streetcar Named Desire” – Brando yang lebih ramping dan lebih teguh, iaitu.

“Seorang saudara kandung lama berkata ada biasa lelaki dan wanita, kini ada kelabu ini,” kata Pete Bainbridge, 31, seorang perunding dalam perkhidmatan kewangan. “Saya rasa sesetengah orang mahu kelihatan baik, bukan citarasa saya.”

Pilihan lelakiPeruncit berkata ia bukan tentang membuat lelaki lebih feminin, ini mengenai memberi mereka lebih banyak pilihan.

Sesetengah bersetuju, secara teori.

“Saya rasa saya akan membeli produk yang saya tidak akan mempunyai 10 tahun yang lalu,” kata Adam Lazarus, 51, seorang perunding perniagaan.

Jones, yang mengasaskan Equmen pada tahun 2007, berkata beliau mendapat idea itu dengan melihat pakaian khusus yang dipakai atlet.

“Saya fikir jika ada pakaian yang dapat membantu mencukur detik untuk perenang atau penunggang basikal mesti ada sesuatu yang dapat meningkatkan prestasi pekerja yang rajin yang mempunyai anak-anak dan gadai janji untuk membayar – seorang lelaki yang tidak semestinya mempunyai masa untuk melepaskan diri dan melihat sendiri dan berasa lebih baik. “

Selfridges, yang membuka sebuah spa tahun lepas untuk lelaki, telah meningkatkan jabatan pakaian mereka dengan lebih daripada satu pertiga di kedai utama London. Di lokasi UK yang lain, jabatan pakaian mempunyai tiga kali ganda di ruang angkasa untuk memberi ruang untuk pakaian khusus seperti Equmen.

“Jika ia akan dipanggil tali ikat berduri atau ‘mirdle’ maka saya akan mengambilnya di pipi jika ia mendapat lelaki untuk mencubanya,” kata Jones. “Tetapi saya fikir ada garis yang perlu dibuat antara seorang lelaki yang mempunyai sedikit maskara dan membeli produk yang akan memberi lebih keyakinan kepadanya dan menyimpan perutnya daripada menggantung tali pinggangnya.”

Kaedah ketepatan Equmen, bermula pada £ 49 ($ 69 dolar). Barisan lain untuk iklim panas akan dikeluarkan tidak lama lagi.

Loading...