Survivors of Flight 1549: ‘It’s great to be alive today’

Apabila para penyiasat persekutuan meneruskan siasatan mereka sama ada sekumpulan burung menyebabkan juruterbang pesawat jet penumpang untuk menenggelamkan pesawat ke Sungai Hudson yang berais, yang selamat dari Penerbangan 1549 hanya terlalu gembira Jumaat untuk berkongsi kisah hidup mereka dan mengucapkan terima kasih kepada krew wira dan penyelamat.

“Ia hebat untuk menjadi hidup hari ini,” kata Martin Sosa, salah seorang daripada 150 penumpang di atas kapal terbang Charlotte, berkata pada hari Jumaat.

Satu demi satu, penumpang yang berada di atas kapal terbang US Airways Airbus A320 berjajar dengan juruterbang Chesley “Sully” Sullenberger III untuk menyelamatkan pesawat dengan selamat di perairan Sungai Hudson di seberang pertengahan Manhattan. Tentangan burung yang jelas mengetepikan kedua-dua enjin pesawat sejurus selepas berlepas dari Lapangan Terbang LaGuardia New York.

“Sukar untuk percaya kita selamat,” kata Sosa. “Kami sentiasa berterima kasih kepada juruterbang dan semua orang yang hebat yang membantu kami.”

‘Sesuatu yang melanda sesuatu’
Sosa dan anak perempuannya yang berumur 4 tahun duduk berasingan dari isterinya dan anak lelaki berusia 9 bulan berumur 2 bulan. Isterinya Tess tidak suka susunannya, tetapi lelaki yang duduk di sebelahnya dan anaknya dalam Row 19 dengan cepat meletakkannya dengan selesa.

“Dia seolah-olah seorang lelaki yang sangat tenang, sejuk dan dikumpulkan. Dia telah mengembara banyak sekali, dan dia juga menyebut dia adalah bapa kepada lima orang anak. Dia dibawa oleh anak saya segera, “kata Tess Sosa kepada Matt Lauer TODAY Jumaat di New York.

Oleh itu apabila dia mendengar suara “seperti sesuatu yang memukul sesuatu,” dia berpaling kepada lelaki itu, yang dikenali sebagai Jim Whittaker, untuk memberi jaminan. Dia dengan tenang memandang dari bahan bacaannya, memandang tingkap, dan berkata dalam nada perkara yang sebenarnya, “Oh, sesuatu yang memukul enjin.”

“Adakah kita akan menjadi OK?” Dia bertanya.

“Ya,” katanya.

“Adakah anda pasti?”

“Ya.”

“Dia berkata, ‘Kami beralih dan kami menuju ke landasan. Kita akan baik-baik saja. ‘”

Memberi kesanSebagai Tess Sosa menceritakan kisah itu, anaknya, Damian, merenung dan merenung di pangkuannya, tidak menyedari betapa bertuahnya dia dan keluarganya tetap hidup dan bukan di bawah Sungai Hudson. Dia terpaksa berkongsi ruang di pangkuan ibu dengan kakaknya yang berusia 4 tahun, Sophia, yang telah duduk bersama bapanya dan suami Tess Sosa, Martin Sosa, dalam Barisan 23.

Selepas kesannya dan ketika kapal terbang mula turun ke lapangan terbang lain tetapi menuju Sungai Hudson, Tess Sosa berkata dia dapat mendengar Sophia, yang cuba meninggalkan ayahnya untuk mendapatkan ibunya. Dia berbalik dan berteriak, “Kami akan menjadi OK, Sophia. Kami akan menjadi OK. “

Ketika sebuah suara di interkom memberitahu para penumpang untuk memberi kesan, Whittaker bersikap sukarela untuk mengambil Damian dan menahannya untuk kesan. “Saya hanya percaya kepadanya,” kata Tess Sosa. “Kerana dia menyebut bahawa dia telah melakukan penerbangan menakutkan sebelum ini.”

‘Seperti roller coaster’
Martin Sosa mengambil alih cerita untuk isterinya. “Ia seperti roller coaster,” katanya kepada Lauer. “Ia seperti yang anda lihat dalam filem. Ia adalah kesan yang tajam dan mendadak. Perkara seterusnya yang kita tahu, air masuk ke kabin. “

Martin berkata pemikiran seterusnya ialah: “Jadi sekarang kami selamat kesannya. Apa yang akan berlaku seterusnya? “

Seperti penumpang lain, kedua-dua Sosas menggambarkan kekacauan semiorganized sebagai air ais sejuk mula membanjiri kabin dan penumpang bergegas untuk turun.

“Orang hanya cuba melompat satu sama lain, melompat ke atas kerusi,” kata Martin Sosa. “Sesetengah orang sebenarnya pergi untuk bagasi mereka. Segala-galanya yang tidak sepatutnya dilakukan, orang lakukan. “

Lauer bertanya kepadanya sekiranya orang sekurang-kurangnya mengikuti diktum klasik untuk mendapatkan wanita dan kanak-kanak terlebih dahulu.

“Itu boleh dibahaskan,” kata Martin Sosa, sambil menambah, “Banyak orang yang sangat berani, cuba membantu orang ramai.”

Salah seorang daripada orang yang mendaki tempat duduk ialah Tess Sosa, yang melihat bahawa sebagai satu-satunya cara untuk turun pesawat. “Ia tidak mudah,” katanya, mengutip seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai “Brad” akhirnya membantu dia masuk ke lorong dan bersama suaminya dan anaknya.

Di sayapKeluarga akhirnya mendapati diri mereka bersama di sayap pesawat yang tenggelam, berdiri di dalam air yang semakin semakin mendalam.

Selepas mendapatkan keluarganya di rakit kehidupan, yang mana mereka dipindahkan ke feri menunggu yang telah memberi respons kepada usaha menyelamat, Martin Sosa tinggal di sayap, cuba menarik rakit lebih dekat untuk memudahkan orang lain untuk diselamatkan. “Tangan saya berubah menjadi biru,” katanya. Tetapi, seperti orang lain di dalam pesawat kecuali seorang wanita yang memecahkan kedua kakinya, dia tidak mengalami kecederaan serius.

Keluarga itu sedang dalam perjalanan ke Charlotte, N.C., di mana mereka merancang untuk bersama ibu Tess Sosa, yang akan menjalani pembedahan pada hari Jumaat. Rancangan itu perlu disusun semula, tetapi tiada siapa yang mengadu.

Ini termasuk anak muda Sosas, Sophia. Dia diam sepanjang wawancara itu, tetapi semasa rehat, Lauer berkata dia memberitahunya: “Pesawat itu berubah menjadi bot, dan itu sepatutnya tidak berlaku.”

Kerana ia agak jarang berlaku untuk kapal terbang komersil untuk mendarat di perairan, pegawai persekutuan sedang menyiasat mengapa juruterbang US Airways terpaksa berbuat demikian Khamis.

Walaupun disyaki bahawa kawanan angsa Kanada terbang ke dalam enjin, penyebab pasti kemalangan itu belum ditentukan, Kitty Higgins dari Lembaga Keselamatan Pengangkutan Nasional (NTSB) memberitahu Ann KARIR TODAY dalam wawancara langsung dari Sungai Hudson Dermaga, di mana kru salib telah bekerja untuk mendapatkan kapal terbang yang jatuh.

‘Saya mendengar letupan’
FBI hampir memberi jaminan kepada orang ramai bahawa mainan tidak disyaki, tetapi penyiasat ingin memastikan bahawa ia adalah burung, bukan masalah mekanikal, yang menyebabkan kedua-dua enjin gagal.

Dave Sanderson, 47, dari Charlotte, yang bekerja untuk Oracle Corp, telah pulang ke rumah selepas perjalanan perniagaan. Bapa yang berkahwin dengan empat berada di kerusi 15A, di sebelah kiri pesawat.

“Saya mendengar letupan, dan saya melihat api datang dari sayap kiri dan saya fikir, ‘Ini tidak baik,'” katanya.Kemudian ia hanya terkawal huru-hara Orang ramai mula berlari lorong. keluar dari jalan.”

Higgins NTSB berkata penyiasat akan menemubual penumpang selepas bercakap terlebih dahulu kepada juruterbang, co-pilot, krew penerbangan dan pengawal trafik udara hari ini. Higgins memberitahu Curry bahawa serangan burung tidak biasa, tetapi enjin diuji untuk insiden seperti sebelum mereka dimasukkan ke dalam perkhidmatan.

“Sudah tentu, kita tidak pernah melihat sesuatu yang penting dalam beberapa ketika,” katanya.

Dalam kebanyakan penyiasatan, Higgins berkata dia dan rakannya menyiasat apa yang salah menyebabkan kecelakaan tragis.

“Dalam kemalangan ini, walaupun terdapat beberapa perkara yang berlaku, terdapat banyak perkara yang berlaku,” katanya. “Kami mahu belajar dari itu.”

Ketika penyelidik mencari saksi, penyelam dan kru pemulihan bekerja untuk menarik pesawat dari sungai. Selepas terbelah bertentangan 48th Jalan, kapal terbang mengapung sekitar empat batu ke Sungai Bateri di hujung Manhattan.

Ketika pesawat meluncur ke Sungai Hudson, para penumpang menggambarkan kabin itu sebagai penuh dengan bunyi orang berdoa.

Salah satu daripada orang yang menarik untuk penyelamatan ilahi adalah Jeff Kolodjay, 31, dari Norwalk, Conn., Yang sedang dalam perjalanan dengan bapanya ke North Carolina, di mana mereka merancang untuk menyertai kawan-kawan untuk ekspedisi golf.

“Ia benar-benar pelik,” kata Kolodjay kepada Lauer. “Anda fikir ‘saya mungkin mati,’ dan banyak perkara yang berlaku melalui fikiran anda.”

“Anda fikir pesawat mungkin meletup, atau saya mungkin tenggelam,” tambah penumpang lain, Denise Lockie.

Lockie, yang bekerja untuk Staples dan sering terbang antara New York dan Charlotte, duduk di Row 2 di kabin kelas pertama. Selepas enjin dimatikan, dia melihat seorang juruterbang yang bekerja untuk syarikat penerbangan yang lain dan berada dalam penerbangan sebagai penumpang. Lockie bertanya, “Adakah kita akan turun?”

Juruterbang berkata apa-apa, hanya mengangguk kepala dia ya.

“Saya fikir hidup saya sudah berakhir,” kata Lockie kepada HODA HODA Kotb dan Kathie Lee Gifford dalam wawancara kedua. “Lelaki yang duduk di sebelah kiri saya, kami memeluk dan berdoa. Walaupun semasa berfikir ini adalah akhir, Lockie berkata dia dan lelaki itu di kerusi seterusnya berkata, “Kami akan membuatnya. Kami akan membuatnya. “

Apabila pesawat itu melanda air, Lockie kehilangan cermin mata. “Saya tidak dapat melihat tanpa mereka,” katanya kepada Lauer. Dia bersetuju bahawa keluarnya adalah huru-hara. “Depan pesawat – ia adalah kejam,” katanya, sambil menambah bahawa ketika dia sedang meluncur di pelantar kecemasan, penumpang lain melompat dari pesawat dan masuk ke sungai. “Kami tidak tahu sama ada ia akan meletup,” jelasnya.

Penumpang Linda Hahn memberitahu Lauer bahawa dia menyertai mereka berdoa. Beliau menyifatkan penumpang lain sebagai membantu semasa pemindahan: “Semua orang benar-benar saling membantu dan ia luar biasa,” katanya.

‘Bot yang kelihatan pelik’
Para pengungsi telah dimuatkan ke kapal feri yang meninggalkan laluan normal mereka untuk tergesa-gesa ke tempat kejadian. Vince Lombardi, kapten salah sebuah kapal, memberitahu Lauer bahawa dia pergi untuk membuat perjalanan trans-Hudson ketika dia memandang sungai dan melihat sesuatu yang aneh.

“Itu bot yang aneh,” katanya kepada anak kapal. “Dia berkata, ‘Saya fikir itu pesawat.'”

Lombardi menyedari itulah yang berlaku. “Saya memukul pendakian,” katanya, menuju ke arah yang pantas sejauh mana dia dapat ke tempat kejadian. Lombardi berkata beliau dan ketua-ketua feri lain bertindak secepat mereka terima kasih kepada latihan yang mereka lalui beberapa kali sebulan untuk mempersiapkan kecemasan.

Semua orang memuji Sullenberger, juruterbang. Seorang lagi penumpang, Billy Campbell, berkata selepas itu

semua orang berada di luar pesawat, dia mendengar perintis bersama memberitahu Sullenberger, “Anda tahu, Sully, tiada sesiapa yang pernah berjaya di hadapannya. Anda menariknya. “

Campbell berkata Sullenberger tinggal di hadapan pesawat, memastikan semua orang turun. Selepas kabin dibersihkan, saksi mengatakan juruterbang itu membuat dua pas melalui kabin untuk memastikan tiada siapa yang tertinggal sebelum dia meninggalkan pesawatnya.

Apabila Campbell keluar, dia berkata “Terima kasih” kepada juruterbang wira.

“Dia hanya berkata, ‘Anda dialu-alukan,'” kata Campbell kepada Lauer. “Ia adalah masa yang luar biasa.”

.