Suami Kate Spade mengatakan dia mempunyai masalah kesihatan mental, bunuh diri adalah ‘kejutan lengkap’

Suami yang sakit hati Kate Spade mengeluarkan kenyataan selepas kematiannya mendedahkan iblis peribadi yang dia berjuang di belakang kejayaannya.

Andy Spade berkata dia dan anak perempuan pasangannya, Frances Beatrix, 13, “dihancurkan” oleh kehilangan pereka fesyen terkenal, yang meninggal dunia akibat bunuh diri pada 5 Jun pada usia 55.

Suami Kate Spade mendedahkan perincian perjuangan pribadinya

Jun.07.201803:04

“Tidak ada petunjuk dan tidak memberi amaran bahawa dia akan melakukan ini,” katanya. Dan ia jelas bukan dia. Terdapat setan peribadi yang dia lawan.

“Dia secara aktif mencari bantuan untuk kemurungan dan kecemasan sejak lima tahun yang lalu, melihat doktor secara teratur dan mengambil ubat untuk kedua-dua kemurungan dan kecemasan. Tiada penyalahgunaan bahan atau alkohol.

Spade juga mengesahkan bahawa dia telah tinggal berasingan daripada isterinya, yang telah berkahwin pada tahun 1994, sejak 10 bulan yang lalu.

“Kami tidak dipisahkan secara sah, dan tidak pernah membincangkan perceraian,” kata Spade. “Kami adalah sahabat yang berusaha untuk menyelesaikan masalah kami dengan cara yang terbaik untuk mengetahui bagaimana kami bersama selama 35 tahun. Kami sangat saling mencintai dan hanya memerlukan rehat.”

Kate Spade bergelut dengan penyakit mental selama bertahun-tahun, kata kakaknya

Jun.06.201804:08

Andy Spade, yang merupakan saudara lelaki pelakon David Spade, juga merupakan rakan perniagaan isterinya dalam empayar fesyen mereka.

Kenyataannya menafikan dakwaan yang dibuat oleh kakak Kate, Reta Saffo, yang memberitahu The City City Star dalam e-mel bahawa bunuh dirinya “tidak terduga” dan dia telah menjadi “depresi manik penuh”.

Dia mendakwa Spade berubat dengan alkohol dan enggan pergi ke rawatan kerana dia fikir ia akan menyakiti jenamanya.

“Kadang-kadang anda tidak dapat menyelamatkan orang dari diri mereka sendiri!” Saffo menulis. “Salah satu perkara terakhir yang dia katakan kepada saya adalah, ‘Reta, saya tahu anda membenci pengebumian dan tidak menghadiri mereka, tetapi bagi saya, adakah anda MINE, sekurang-kurangnya. Tolong! ‘ Saya tahu dia mungkin mempunyai rancangan, tetapi dia menegaskan dia tidak. “

Kematian Kate Spade mendedahkan stigma penyakit mental: meja bulat Megyn Kelly

Jun.06.201811:55

Sumber yang dekat dengan keluarga itu menembusi tuntutan tersebut.

“Keluarga itu jijik dan sedih pada saat ini kesedihan yang besar, kakak Kate, yang telah berpisah dari seluruh keluarga selama lebih dari 10 tahun, akan memilih untuk bersabar dengan komentar yang tidak berasas,” kata sumber kepada NBC News.

Kenyataan Andy Spade menyampaikan penghormatan kepada Kate oleh David Spade, yang mengatakan bahawa dia “tajam dan pantas di kakinya” dan menjadikannya “ketawa sangat keras” dan mengingati kenangannya, Rachel Brosnahan.

Bintang Amazon “Puan Maisel yang Menakjubkan” menyiarkan video tentang Kate dan Andy menari bersama-sama, memanggilnya “sensitif indah” dan “penuh semangat.”

Sekiranya anda atau seseorang yang anda tahu sedang dalam krisis, hubungi Lifeline Prevention Suicide Nasional A.S. di 800-273-8255, teks TALK ke 741741 atau lawati SpeakingOfSuicide.com/resources untuk sumber tambahan.