Siapa James Matthews? Temui lelaki itu berkahwin dengan Pippa Middleton

Salah satu acara sosial yang paling dinanti di seluruh kolam, jika bukan untuk kebanyakan dunia, akan menjadi perkahwinan Sabtu antara Pippa Middleton dan James Matthews.

Dia, tentu saja, adalah adik perempuan bekas Kate Middleton, kini Duchess of Cambridge. Pippa Middleton, 33 tahun, pertama kali menarik perhatian dunia enam tahun lalu kerana pesona yang dipaparkan di perkahwinan kakaknya – bersama dengan gaun yang memeluk lengkung.

Kate Middleton Wedding
Putera William dan Duchess of Cambridge, berjalan di lorong diikuti oleh Putera Harry dan Pembantu Rumah Pippa Middleton selepas majlis perkahwinan mereka di Westminster Abbey pada 29 April 2011.POOL / Reuters

Tetapi siapa lelaki yang hendak menjadi suaminya?

Matthews, 41, adalah seorang pembiaya jutawan yang pertama kali bertemu Middleton lebih dari satu dekad yang lalu ketika keluarganya berlibur di pulau St. Bart’s di Caribbean, di mana keluarganya memiliki resort. Kedua, bagaimanapun, tidak mula bertarikh sehingga 2012 tetapi hanya untuk beberapa bulan. Mereka berkumpul dengan baik pada tahun 2015.

Pippa Middleton and James Matthews
Selepas masa yang singkat bersama pada tahun 2012, James Matthews dan Pippa Middleton mula berkencan dengan serius pada tahun 2015. Mereka terlibat musim panas berikutnya.SilverHub / REX / Shutterstock

Pasangan itu akan mengikat simpulan Sabtu di gereja abad ke-12 yang terletak di estet Berkshire swasta. Majlis ini menarik perhatian yang meluas kerana senarai tetamunya: Lima anggota royalti British akan hadir, termasuk keponakan dan anak saudara Middleton, Prince George yang berusia 3 tahun dan Puteri Charlotte yang berusia 2 tahun, yang masing-masing mempunyai peranan dalam Majlis perkahwinan.

Ibu bapa kanak-kanak, Duchess Kate dan Prince William, juga akan berada di majlis itu, serta Putera Harry, yang dijangka membawa teman wanitanya, pelakon Amerika Meghan Markle.

Sebelum hidupnya sebagai pembiaya, Matthews adalah pemandu kereta kaum profesional, mengambil ayahnya, yang bersara dari sukan bermotor dan memulakan perniagaan pengedar kereta yang lumayan sebelum akhirnya masuk ke pembangunan hartanah. Ibunya adalah artis kelahiran Zimbabwe.

Matthews adalah salah seorang daripada tiga lelaki dalam keluarganya. Dia sebagai kunci rendah kerana saudara lelakinya bintang TV realiti, Spencer, sangat mencolok. Spencer adalah bintang bersama dengan bangga British show, “Made in Chelsea,” yang mengikuti kehidupan 20 orang kaya di London. Saudara lelaki Matthews lain, Michael, meninggal dunia pada umur 22 tahun selepas mendaki Gunung Everest. Dia juga mempunyai adik perempuan, Nina, dari perkahwinan pertama ayahnya.

Pippa Middleton and James Matthews
Pippa Middleton dan James Matthews menyusuli khidmat gereja Hari Krismas Disember lalu.Rupert Hartley / REX melalui Shutterstock

Matthews menghadiri Eton College, sekolah asrama yang sama dengan saudara ipar Middleton, Putera William, dan adiknya, Putera Harry, berpendidikan. Matthews tidak pergi ke kolej tradisional, sebaliknya memilih untuk terus ke perlumbaan kereta seperti bapanya.

Beliau memulakan karier kewangannya pada pertengahan 1990-an ketika ia memulakan pekerja sebagai peniaga di London. Pada tahun 2001, beliau menubuhkan firma penasihat pelaburan yang dinamakan Eden Rock Capital Management Group, selepas resort mewahnya di St. Bart’s.

Matthews tinggal di sebuah rumah palatial di kejiranan Chelsea di London dan memiliki jet peribadi.

Pippa Middleton and James Matthews
Pasangan itu pada Julai lalu di Kejohanan Tenis Wimbledon.
Karwai Tang / WireImage

Seorang peminat sukan, dia menyentuh lereng ski apabila mungkin, semangat dia berkongsi dengan tunangnya. Dia dan Middleton juga telah melihat sisi pengadilan di Wimbledon dan telah bersaing dalam berbagai acara olahraga amal, seperti tunggangan basikal dan berenang berenang sejauh 47 mil di Sweden yang mengumpul wang untuk yayasan yang dibentuk untuk menghormati saudara Matthews, Michael.

Matthews dan Middleton berteman selama lebih satu dekad apabila mereka menghidupkan semula romantik 2012 yang pendek pada tahun 2015. Matthews mencadangkan kepada Middleton pada bulan Julai berikutnya semasa percutian hujung minggu ke Lake District, sebuah taman nasional British.

BERKAITAN:

Royally comel! Putera George, Princess Charlotte akan berada di perkahwinan ibu saudara Pippa

Lihat Duchess Kate dan Pippa Middleton sebagai pengiring pengantin pada perkahwinan tahun 1991

Ikuti Eun Kyung Kim di Twitter atau Facebook.