Shaun White memandang pingat Olimpik lain – dalam skateboarding: ‘Saya tidak selesai’

Shaun White tidak selesai.

Hanya beberapa jam selepas merangkul pingat emas ketiga dalam separuh lelaki itu, snowboarder Olimpik itu berkata dia tidak bercadang untuk bersara dan mencadangkan agar dunia dapat melihatnya lagi dalam masa dua tahun – pada Sukan Olimpik Musim Panas 2020 di Tokyo.

“Mereka meletakkan skateboarding, dan saya fikir, betapa luar biasa jika saya boleh pergi untuk Sukan Olimpik Musim Panas?” Katanya pada hari Rabu. “Ia akan menjadi mimpi untuk bersaing dalam skateboarding di Tokyo.”

White menjadi pro sebagai pemain skateboard di kalangan remaja dan merupakan satu-satunya atlet untuk memenangi pingat dalam Sukan Musim Panas dan Musim Sejuk X.

Gambar: Snowboard - Winter Olympics Day 5
Shaun White mengambil emas dalam separuh lelaki di papan atas snowboarding pada hari Rabu. Getty Images

Mengenai kerjaya snowboardingnya, White berkata, “Saya tidak pasti, saya akan mengambil masa untuk berehat dan berfikir tentang apa yang saya mahu lakukan.”

White, 31, membuat sejarah pada Rabu apabila dia menjadi pemain snowboard pertama untuk memenangi tiga pingat emas. Kemenangannya juga memberikan pasukan Amerika Syarikat ke Sukan Olimpik Musim Sejuk yang ke-100.

Kemenangan White muncul selepas mendarat 1440 dalam larian ketiga dan terakhir di bawah separuh, yang dia masuk di tempat kedua di belakang Ayuma Hirano dari Jepun. Putih meletupkan air mata sebaik sahaja dia tahu dia mendapat emas.

“Skor melanda dan saya hanya lumpuh dengan kegembiraan dan kebahagiaan yang luar biasa. Ia adalah perjalanan yang panjang untuk sampai ke tahap ini, “katanya kepada Savannah Guthrie TODAY dan Hoda Kotb.

Shaun White: Saya minta maaf saya merujuk kepada dakwaan gangguan seksual sebagai ‘gosip’

Februari.14.201801:15

Kemenangan itu datang empat tahun selepas White merindui podium pada Sukan Olimpik Sochi 2014, satu kerugian yang membuatnya merasa dia mempunyai “perniagaan yang belum selesai.”

Kemenangan itu juga datang beberapa bulan selepas kemalangan semasa berlatih di New Zealand meninggalkannya dengan 62 jahitan di wajahnya.

Tetapi mood perayaannya diturunkan pada sidang akhbar pada hari Rabu apabila dia ditanya tentang tuntutan pencabulan seksual 2016 yang diselesaikannya dengan bekas pemain drum band rocknya, Bad Things. (Putih memainkan gitar dalam band.)

Gambar: Snowboard - Winter Olympics Day 5
Putih menangis secara terbuka selepas merangkul emas dalam larian ketiga dan terakhirnya. Getty Images

Lena Zawaideh menuduh White menghantar “imej yang jelas dan grafis,” memaksa dia menonton video yang mengganggu seks dan membuat kenyataan kasar, mengikut tuntutan undang-undang.

Semasa sidang akhbar itu, White menolak isu itu sebagai “gosip,” pilihan perkataan yang dia katakan HARI INI dia menyesal.

“Saya benar-benar memohon maaf kerana saya memilih kata ‘gosip’. Ini adalah pilihan kata-kata yang tidak baik untuk menggambarkan subjek yang sensitif di dunia hari ini dan saya hanya sangat menyesal,” katanya pada HARI INI. “Saya sangat terharu dengan hanya ingin bercakap tentang hari yang menakjubkan dan berkongsi pengalaman saya.”

Shaun White on TODAY
Shaun White, segar dari pingat emasnya di bahagian separuh, menerangkan apa yang seterusnya dalam kerjaya sukannya.HARI INI

Ditanya sama ada dia mahu mengakui tuduhan itu atau sama ada dia telah belajar dari pengalaman itu, White berkata dia “berkembang sebagai orang sejak bertahun-tahun.”

“Sungguh mengagumkan bagaimana kehidupan berfungsi dan lilitan dan bertukar dan pelajaran dipelajari,” katanya. “Setiap pengalaman dalam hidup saya, saya rasa ia mengajar saya pelajaran, dan saya pasti merasa saya lebih banyak berubah daripada saya ketika saya masih muda. Dan saya bangga dengan siapa saya hari ini. “