Selepas ribut, Halloween dibatalkan di banyak bandar

Hujung minggu ini, Mother Nature menunjukkan bahawa dia mempunyai kuasa untuk melakukan sesuatu yang tidak ada goblin atau kejam, tidak ada mantra penyihir atau topeng hoki yang memakai pembunuh kapak – boleh membatalkan Halloween.

Kegiatan trick-or-treat dan lain-lain Halloween telah ditangguhkan dalam masyarakat dari Maine ke New Jersey selepas nor’easter hujung minggu ini mencipta keadaan berbahaya. Alam Ibu menipu orang-orang yang tidak menganggapnya salju pada bulan Oktober dan merawat mereka untuk ribut yang meninggalkan kekacauan garisan kuasa menurun, pokok-pokok yang jatuh dan salji berat di timur laut. Dua belas kematian juga dilaporkan akibat daripada badai, yang juga menyebabkan lebih banyak gangguan kuasa daripada Badai Irene di beberapa tempat.

Negara kecemasan telah diisytiharkan di Massachusetts, New Jersey, Connecticut dan beberapa bahagian di New York, dan banyak bandar-bandar di Timur Laut telah ditangguhkan menipu atau Khamis atau Jumaat. Dalam kes Charlton, Mass., Halloween akan diraikan pada 8 November, hanya 16 hari sebelum Kesyukuran.

Pekan-pekan Massachusetts lain seperti Auburn, Worcester dan Leicester juga menunda Halloween, memetik pemadaman kuasa, pokok-pokok yang tidak dapat diakses dan terjejas sebagai bahaya yang boleh membuat tipu muslihat atau tidak merawat keluarga. Plainfield, Mass., Dipukul dengan 27 inci salji, dan Windsor menimbun 26 inci.

“Kami memerlukan masa untuk membersihkan dan menikmati trik atau merawat dan semua perayaan mengetahui bahawa kami akan selamat,” kata Pengurus Bandar Worcester, Michael V. O’Brien kepada Worcester Telegram dan Warta. “Kami tidak mahu keluarga dan anak-anak bergerak di sekeliling cerun salji dan pokok-pokok turun.”

Di Sidang Kemuncak, N.J., trick-or-treat telah ditangguhkan hingga hari Jumaat, berkat pemadaman kuasa, wayar elektrik hidup dan pokok-pokok jatuh yang membuatnya sukar dan berbahaya untuk bergerak di sekitar bandar. Sidang Kemuncak Datuk Bandar Jordon Glatt mengeluarkan kenyataan yang meminta penduduk tinggal di dalam untuk keselamatan mereka sendiri. Suhu dijangka pada 60-an minggu ini untuk mencairkan salji dan menjadikannya lebih selamat untuk penipuan atau perlakuan pada akhir minggu.

Kali terakhir New Jersey mencatatkan salji pada bulan Oktober tahun 1952, dan ia kurang dari satu inci, menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan. Sebahagian negeri terkena lebih dari satu kaki pada hari Sabtu, termasuk 19 inci di West Milford. Ribut itu mengakibatkan 102 daerah sekolah sama ada ditutup pada hari Isnin atau mempunyai bukaan tertangguh, jadi kostum Halloween menyeberang negeri tidak disengajakan.

“Anda mengalami ribut ini, anda mengalami Badai Irene, anda mengalami musim banjir pada musim luruh dan anda mengalami badai buruk pada musim sejuk yang lalu,” kata Hamilton Township, N.J., penduduk Tom Jacobsen kepada Associated Press. “Saya mula berfikir bahawa kita benar-benar telah menandatangani Mother Nature entah bagaimana kerana kita telah mendapat spanked olehnya selama kira-kira satu tahun sekarang.”

Lebih daripada tiga juta rumah kehilangan kuasa hasil daripada badai salji Oktober yang jarang dan bersejarah, yang menetapkan rekod untuk salji pada bulan Oktober di banyak kawasan. Di Connecticut, 750,000 pelanggan masih tanpa kuasa pada hari Isnin, menurut The Hartford Courant. Di Brookfield, Conn., Trick-or-treat telah ditangguhkan hingga hari Sabtu, dan Wakil Negara Demokratik Tim Larson telah mencadangkan undang-undang yang akan menetapkan Sabtu akhir pada bulan Oktober sebagai hari untuk merayakan Halloween di Connecticut.

Di Selatan Windsor, Conn, polis dan pengurus bandar menyarankan untuk menipu atau merawat, tetapi ibu bapa di kawasan kejiranan yang masih berkuasa dialu-alukan untuk membawa anak mereka keluar, kata Vanessa Perry, pembantu pengurus bandar.

Seorang ibu, Cyndi Stoddard, berkata dia kecewa kerana bandar itu tidak mencadangkan tarikh lain untuk Halloween. Dia terpaksa memecahkan berita itu kepada anak perempuannya yang berusia 4 tahun, yang merancang untuk berpakaian sebagai puteri salju.

“Anak bongsu saya kecewa, dia tidak faham,” kata Stoddard. “Saya rasa tidak baik untuk anak-anak kecil, tetapi ia adalah perkara kecil dalam skema perkara tetapi ia adalah perkara yang besar untuk kanak-kanak.”

McKenzie Gallasso, yang berusia dua belas tahun, memutuskan untuk berpakaian sebagai penyihir atau werewolf apabila telefonnya melanda Isnin dengan berita buruk.

“Saya kecewa kerana saya benar-benar mahu melakukan trick-and-treat dan mendapatkan gula-gula,” kata McKenzie, yang menambah ibunya tidak mahu dia pergi keluar kerana salji. “Tahun ini saya perlu makan gula-gula dari ibu saya.”

Di Concord, N.H., kapitol negeri itu dihiasi dengan 22.5 inci salji, salji ketiga terbesar dalam sejarah negara. Trick-or-treat telah ditangguhkan sehingga hujung minggu depan di beberapa bandar New Hampshire, termasuk Manchester, yang secara tradisinya mempunyai perayaan pada malam Ahad sebelum cuti tetapi kini akan meraikan Halloween pada 6 November.

13 foto

Tayangan slaid

HARI RAYA HARI INI hari ini

HARI INI mengadakan tontonan utama dalam mencipta kemegahan perkahwinan Diraja Will dan Kate.

Anak-anak muda yang berkostum jauh ke utara sebagai Maine terpaksa menunggu lebih lama untuk meletakkan pakaian mereka kerana badai. Perayaan yang dirancang dan perarakan di South Berwick, Me., Dipindahkan dari Ahad hingga Isnin malam kerana cuaca. Ribut itu juga melanda komuniti di barat, kerana parade Halloween di komuniti Pennsylvania Allentown, Bethlehem dan Hamburg ditangguhkan.

Sesetengah ibu bapa bagaimanapun mencari cara untuk menipu anak-anak mereka, walaupun dibatalkan di kampung halaman mereka.

Doreen Kelley, dari Foxborough, Mass., Mengatakan bahawa apabila dia mendengar bandar itu memanggil menipu atau merawat, dia memutuskan untuk membawa anaknya ke kejiranan rakannya di Bellingham, kira-kira 20 minit jauhnya.

“Anak saya kecewa, tetapi saya hanya memanggil kawan saya dan kami pergi ke sana jadi dia baik-baik saja sekarang,” kata Kelley.

– Penyumbang TODAY.com Scott Stump dan Associated Press menyumbang kepada laporan ini.

Loading...