Selepas 72 tahun, dua wanita bertukar ketika lahir akhirnya datang bersemuka

Linda Jourdeans sentiasa tertanya-tanya kenapa dia adalah rambut merah tunggal dalam keluarga blondes.

Denice Juneski selalu ingin tahu mengapa dia adalah satu-satunya penggemar berambut perang dan bukan sukan dalam keluarga atlet berambut gelap.

Wanita bertukar pada kelahiran 72 tahun yang lalu

Jun.14.201804:59

Ia mengambil masa 72 tahun dan ujian DNA melalui syarikat 23andMe untuk mengetahui sebabnya: Mereka bertukar semasa kelahiran di Hospital Bethesda di St. Paul, Minneapolis, pada 19 Disember 1945.

Denice Mary Mayer dilahirkan pada jam 2:17 pagi dan Linda Jean Nielsen diikuti pukul 2:48 pagi, dan mereka entah bagaimana dengan keluarga yang salah. Mereka bercakap dengan sekutu NBC KARE mengenai cerita mereka.

“Ia satu perkara yang gila,” Juneski memberitahu stesen itu. “Orang ramai hanya menganggap mereka mendapat keluarga yang betul.”

Dua Midwestern women, Denice Juneski and Linda Jourdeans, were switched at birth 72 years ago and reunited.
Denice Juneski (kiri) dan Linda Jourdeans (kanan) dilahirkan pada hari yang sama pada tahun 1945 di sebuah hospital Minnesota dan entah bagaimana pulang dengan keluarga yang salah. NBC News

Para wanita masih tidak tahu bagaimana hospital bercampur dengan mereka dan menganggap jururawat yang menjaga mereka telah mati.

Walaupun mempunyai dunia tersinggung, mereka bersyukur untuk mengetahui kebenaran.

“Saya menganggapnya hadiah, dan perkara-perkara baik keluar, saya fikir,” kata Juneski.

Kedua-dua wanita membesar di keluarga Minnesota yang bahagia. Juneski, peminat silsilah, memulakan penemuan dengan menyerahkan DNAnya kepada 23andMe pada bulan April. Hasilnya mengatakan bahawa dia tidak sepadan dengan sesiapa sahaja di keluarganya.

Dua Midwestern women, Denice Juneski and Linda Jourdeans, were switched at birth 72 years ago and reunited.
Linda Jourdeans (barisan bawah, terakhir di sebelah kanan) membesar sebagai rambut perang tunggal dalam keluarga anak-anak berambut perang. NBC News

Dia kemudian mengambil ujian untuk kali kedua hanya sekali lagi melihat senarai nama orang asing yang lengkap.

“Sama ada 23andMe membuat kesilapan, atau saya dihidupkan semasa kelahiran,” kata pemikiran Juneski.

Sementara itu, Jourdeans disifatkan ketika keponakannya melihat nama Juneski mengenai laporan DNAnya sendiri. Keponakan membuat tuntutan yang mengagumkan kepada ibu saudaranya bahawa dia percaya Jourdeans dihidupkan semasa kelahiran.

Sekali Jourdeans menjalani ujian DNAnya sendiri, ia mendedahkan kebenaran: Selama tujuh dekad, dia menjalani kehidupan yang dimaksudkan untuk Juneski, dan sebaliknya.

Dua Midwestern women, Denice Juneski and Linda Jourdeans, were switched at birth 72 years ago and reunited.
Denice Juneski (di sebelah kiri) membesar sebagai seorang berambut perang dalam keluarga rambut merah dan brunettes. NBC News

“Kadang-kadang saya mempunyai perasaan bahawa saya tidak cukup sesuai,” kata Juneski. “Saya benar-benar sepatutnya menjadi orang lain.”

Kedua-dua wanita akhirnya bertemu pada bulan April, yang membawa kepada momentum emosi yang lain.

Jourdeans berusia 17 tahun ketika ibunya, Rochelle Nielsen, meninggal dunia akibat kanser pada usia 42 tahun. Kini, pada usia 72 tahun, dia telah bersatu semula dengan ibunya biologi dan ibu Juneski, Marianne Mayer, yang berusia 99 tahun dan dalam penjagaan memori.

Dua Midwestern women, Denice Juneski and Linda Jourdeans, were switched at birth 72 years ago and reunited.
Marianne Mayer, 99, (kiri) bersatu semula dengan anaknya biologi, Linda Jourdeans (kanan), selepas menaikkan Denice Juneski (tengah). NBC News

“Tidak dapat dipercaya,” kata Jourdeans.

Mereka bukan adik perempuan, tetapi mereka kini lebih banyak daripada orang yang tidak dikenali.

“Kami hanya kawan baru,” kata Jourdeans.

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter