‘Saya tidak tahu ayah saya’: Obama mendapat perbualan peribadi di dalam tahanan dengan penghuni

Satu pandangan eksklusif pada HARI INI Isnin lawatan bersejarah Presiden Barack Obama ke penjara persekutuan sebagai sebahagian daripada HBO Special oleh VICE News memberikan gambaran ke arah empatinya untuk pesalah yang tidak ganas.

Lawatan Obama ke penjara persekutuan: Satu pandangan eksklusif

21.20.201504:23

“Saya rasa kejujuran adalah apa yang menggegarkan saya, tentang bagaimana dia membuka dan berkata, ‘Ya, saya telah melakukan ubat-ubatan di sana tetapi untuk rahmat Tuhan pergi saya, dan saya tidak tahu ayah saya, Pengasas dan CEO VICE Shane Smith memberitahu Savannah Guthrie dan Willie Geist.

“Itu sangat unik terutamanya kerana bangsa presiden ini akan mengadakan presiden duduk di sana dan menjelaskan mengapa dia mempunyai empati terhadap tahanan ini.”

BERKAITAN: Donald Trump: ‘Bukan tanggungjawab saya untuk mempertahankan presiden’

Pada bulan Julai, Obama menjadi presiden pertama yang berkunjung ke penjara persekutuan apabila dia pergi ke Institusi Pembetulan Persekutuan El Reno di Oklahoma, di mana dia bertemu dengan enam banduan yang menunaikan masa untuk kesalahan dadah.

Lawatan itu ditangkap oleh VICE News untuk sebuah HBO khas yang disebut “Memperbaiki Sistem,” yang menyoroti isu penangkapan massa di Amerika.

HARI INI diberi pandangan eksklusif di dokumentari yang disiarkan pada 27 September.

Obama visits a federal prison
Presiden Obama melawat tahanan di penjara persekutuan di Oklahoma dalam dokumentari VICE yang akan datang.HARI INI

Bagi Obama, ia adalah sebahagian daripada kempennya untuk memperbaharui sistem keadilan jenayah, terutamanya hukuman mandatori bagi pesalah yang tidak ganas. Terdapat kira-kira 1,574,700 banduan di penjara negeri dan persekutuan, menurut angka 2013 daripada Biro Keadilan Statistik.

“Sebagai sebuah masyarakat, kita nampaknya OK dengan komuniti tertentu yang hanya terkunci dalam kitaran ini,” kata Obama dalam majlis itu.

“Anak-anak kita sedang dibesarkan di sekitar jenayah dadah, mereka secara semulajadi tertarik dengan jenayah dadah, mereka kemudiannya terlibat dalam sistem keadilan jenayah, dan ia hanya berpura-pura, dan semua orang berpendapat itu normal.”

Smith memberitahu HARI INI dia percaya ada konsensus di antara presiden, peguam negara dan Republikan dan Demokrat bahawa sesuatu “salah sekali.”

“Tidak banyak perbezaan pendapat, kini hanya ‘Bagaimana kita membaikinya?’ ” Kata pengasas bersama VICE.

Di dalam khas itu, Obama melawat dengan tahanan yang bernama Tyrone yang berada di tengah-tengah hukuman selama 15 tahun untuk caj dadah yang tidak ganas dan mengambil kesempatan daripada program kolej penjara.

Tyrone berkata dia mahu lulus supaya dia dapat menjadi lelaki yang lebih baik untuk anak-anaknya, yang mengetuai Obama untuk membicarakan tentang bapanya sendiri, Barack Obama, Sr.

“Saya tidak tahu ayah saya, dan tidak terlalu banyak anak muda kita yang tidak mengenali bapa mereka,” kata Obama.

“Jelas sekali mereka dapat melihat anda dengan cara yang kuat dan positif, itu akan memberi impak, saya bertemu dengan ayah saya selama sebulan ketika saya berusia 10 tahun. Itulah satu-satunya masa saya berjumpa dengannya sepanjang hidup saya . “

Presiden juga mengakui bahawa kadang-kadang nasib malang adalah faktor dalam menghindari penahanan.

“Saya melakukan banyak perkara bodoh ketika saya masih muda, tetapi saya telah mengatakannya sebelum ini – saya hanya berada di persekitaran di mana anda mampu membuat beberapa kesilapan,” katanya. “Saya mempunyai lebih banyak margin untuk kesilapan daripada banyak kanak-kanak. “

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.

Loading...