‘Saya benar-benar menyesal’: Matt Lauer menjawab dakwaan salah laku seksual

Sehari selepas tuduhan melakukan salah laku seksual menyebabkan dia dipecat sebagai jangkamasa panjang hari ini, Matt Lauer memecah kesunyiannya untuk menyatakan “kesedihan dan penyesalan untuk kesakitan yang saya telah menyebabkan orang lain melalui kata-kata dan tindakan.”

Lauer, salah seorang personaliti paling terkenal yang mengalami keruntuhan kerjaya dalam ribut tuntutan salah laku seksual yang melibatkan tokoh media berita, dipecat Rabu selepas NBC News menerima aduan terperinci daripada seorang rakan wanita yang menuduh dia melakukan tingkah laku seksual yang tidak sesuai Sukan Olimpik Sochi 2014.

Matt Lauer: ‘Tidak ada kata-kata untuk menyatakan kesedihan dan penyesalan saya’

Nov.30.201704:19

“Tidak ada kata-kata untuk menyatakan kesedihan dan penyesalan saya atas kesakitan yang saya telah menyebabkan orang lain melalui kata-kata dan tindakan. Kepada orang yang saya cedera, saya sangat menyesal. Semasa saya menulis ini, saya sedar akan kedalaman kerosakan dan kekecewaan yang saya tinggalkan di rumah dan di NBC, “kata Lauer dalam satu kenyataan yang turut membincangkan dakwaan yang dibuat terhadapnya.

“Sebahagian daripada apa yang dikatakan tentang saya adalah tidak benar atau salah nyata, tetapi ada kebenaran yang cukup dalam cerita ini untuk membuat saya berasa malu dan malu. Saya menyesal bahawa rasa malu saya sekarang dikongsi oleh orang yang saya hargai dengan harga yang mahal. “

Selepas berita penamatannya Rabu, The New York Times melaporkan bahawa dua lagi wanita membuat aduan selepas Lauer dipecat. Seorang bekas pekerja yang tidak dikenali berkata Lauer secara seksual menyerangnya di pejabatnya pada tahun 2001.

Selain itu, Variety menerbitkan akaun yang lebih menyerupai yang menunjukkan corak salah laku yang dikatakan oleh Lauer dengan sekurang-kurangnya tiga wanita dalam beberapa tahun.

Hari ini - Season 66
Matt Lauer mengeluarkan permintaan maaf dan mengutuk dakwaan terhadapnya dalam satu kenyataan.
NBC

Pegawai NBC secara berasingan mengesahkan bahawa dua lagi penuduh telah tampil ke rangkaian pada hari Rabu.

Lauer, yang telah berlabuh HARI INI sejak 1997, berjanji dalam kenyataannya untuk memulakan kerja “membaiki kerosakan” yang telah dibuatnya, tetapi berkata ia “akan mengambil banyak masa dan mencari jiwa.”

“Saya komited untuk memulakan usaha itu. Sekarang saya kerja sepenuh masa, “katanya. “Dua hari yang lalu telah memaksa saya untuk melihat dengan jelas kesilapan saya sendiri. Ia telah merendahkan diri. Saya diberkati dikelilingi oleh orang yang saya sayangi. Saya berterima kasih kepada mereka kerana kesabaran dan rahmat mereka. “

Dalam memo yang dihantar kepada pekerja Rabu pagi sebelum HARI INI terus hidup, Pengerusi NBC News, Andrew Lack berkata aduan terperinci rangkaian diterima terhadap Lauer diwakili, “selepas kajian serius, pelanggaran jelas terhadap piawaian syarikat kami.”

“Walaupun ia adalah aduan pertama mengenai tingkah laku beliau dalam lebih dua puluh tahun dia berada di NBC News, kami juga diberi alasan untuk mempercayai bahawa ini mungkin bukan kejadian terpencil,” tulisnya dalam memo.