Salon Boston menawarkan potongan rambut wanita yang tidak berumahtangga – dan meningkatkan harga diri

Isnin setiap bulan, di mana-mana dari satu hingga dua belas wanita tunawisma memasuki salon Boston yang anggun. Beberapa jam kemudian, mereka muncul dengan lebih banyak daripada rambut yang berkerut dengan cantik, tetapi sesuatu yang banyak di antaranya mengandaikan mereka telah lama hilang: rasa bermaruah.

Apabila memasuki Green Tangerine Salon dan Spa, para wanita ditawarkan senyuman hangat dari kakitangan, dan kopi dan pastri dari dulang mewah. Ada yang hanya memotong dan meniup kering. Lain-lain mendapatkan rambut mereka santai atau mempunyai kelabu mereka tersentuh. Tab untuk perkhidmatan ini akan berjalan dengan baik ke ratusan untuk pelanggan lain, tetapi bagi wanita ini ia berada di rumah.

Boston spa/salon, the Green Tangerine, gives homeless women free haircuts once a month.
Spa / salun Boston, Tangerine Hijau, berfungsi dengan tempat perlindungan harian tempatan untuk memberikan potongan rambut wanita tanpa tempat tinggal sebulan sekali. Peggy Rose

Pengalaman itu boleh menjadi emosi bagi wanita, yang sering merasa ragu-ragu dan takut ketika berjalan ke salon, kata Elizabeth Keeley, pengarah eksekutif Tempat Makan Siang Wanita, tempat perlindungan yang bersahabat dengan salon.

BERKAITAN: Spearheads wanita Maryland menolak untuk mendapatkan produk bras dan feminin kepada mereka yang tiada tempat tinggal

“Ini perubahan dari kehidupan seharian mereka,” katanya kepada TODAY.com. Dia mengingati seorang wanita yang tidak dapat berhenti menangis sepanjang masa dia duduk di kerusi stylist.

Keeley berkata memanjakan wanita mendapatkan dari penata rambut, yang memberikan sukarela perkhidmatan mereka pada hari-hari mereka, memberikan lebih daripada sekadar kecantikan semata-mata.

“Ia boleh mengubah wanita menjadi lebih baik dengan dirinya dan merasa layak membuat pilihan baru dalam hidupnya,” katanya. “Mereka benar-benar merasakan mereka layak, dan itulah pengalaman yang, sayangnya, terlalu ramai tetamu kami tidak kerap merasa.”

Boston spa/salon, the Green Tangerine, works with a local day shelter to give homeless women free haircuts once a month.
Spa / salun Boston, Tangerine Hijau, berfungsi dengan tempat perlindungan harian tempatan untuk memberikan potongan rambut wanita tanpa tempat tinggal sebulan sekali. Peggy Rose

Dalam surat ucapan terima kasih, dia menulis kepada Women’s Lunch Place mengenai lawatan salunnya yang baru-baru ini, seorang wanita bernama Nilda berkata dia mendapat rambutnya pada hari yang dia merasa kecewa dan sedih tentang harus beralih dari satu tempat perlindungan ke tempat lain.

BERKAITAN: Pegawai polis menyediakan keluarga tanpa tempat tinggal dengan tempat tinggal dan makanan pada harga sepunya

“Sekali sekali, saya dapat melupakan dunia dan merasa baik. Ia membantu saya merasakan bahawa saya masih saya. Dan kemudian saya boleh dan akan teruskan, “catatan itu dibaca. “Terima kasih banyak untuk ini. Anda tidak tahu betapa penting dan baiknya. “

Pemilik salon, Mike Barsamian berkata beliau menyaksikan transformasi yang menakjubkan di kalangan mereka yang menggunakan perkhidmatan itu dalam setengah tahun lokasinya telah menawarkannya.

“Ia begitu menggembirakan untuk melihat wanita-wanita ini masuk, dan kemudian apa yang mereka kelihatan dan apa yang mereka rasa apabila mereka pergi,” katanya. “Ia seperti anda mendermakan satu juta dolar kepada seseorang.”

Boston spa/salon, the Green Tangerine, gives homeless women free haircuts once a month.
Sebelum dan selepas melihat salah seorang wanita yang menerima perkhidmatan rambut percuma.Peggy Rose

Pengarah Salon Louise Rusk menyifatkan perubahan kepada kuasa sentuhan.

“Tidak seorang pun pernah menyentuh wanita ini dari satu minggu ke depan, jadi apabila anda boleh menyentuh seseorang dengan cara yang bermakna, seperti melalui syampu atau memberi mereka urutan kepala yang baik dan berbual dengannya, ia menjadikan mereka berasa baik,” katanya..

BERKAITAN: Keluarga bertukar menjadi perayaan untuk gelandangan selepas pernikahan dipinggirkan

Tangerine Green adalah salun serba lengkap 5,500 kaki persegi yang terletak di tingkat bawah Sheraton Boston Hotel di kejiranan Back Bay yang bersejarah dan bersejarah di bandar. Pada mulanya, hanya stylists junior salon yang masuk pada hari Isnin yang ditetapkan. Hari ini, stylists dari semua peringkat bersemangat untuk menjadi sukarelawan, kata Barsamian, yang baru-baru ini mula mendapat panggilan dari stylists salon lain – beberapa dari luar batas bandar – berminat untuk mendermakan masa mereka.

“Pendandan rambut tidak mahu dibayar kerana mereka mahu merasakan mereka menyerah,” katanya.

Boston spa/salon, the Green Tangerine, works with a local day shelter to give homeless women free haircuts once a month.
Spa / salun Boston, Tangerine Hijau, berfungsi dengan tempat perlindungan harian tempatan untuk memberikan potongan rambut wanita tanpa tempat tinggal sebulan sekali. Peggy Rose

Stylist Brenna Clauson, yang menghabiskan masa setahun di salon itu sebagai pembantu, mula bekerja dengan pelanggan yang tiada tempat tinggal empat bulan lalu ketika dia dinaikkan pangkat untuk bekerja di lantai.

BERKAITAN: Pegawai polis berkongsi makan dengan lelaki yang tiada tempat tinggal: ‘Tiada siapa yang mahu makan sendirian’

“Sudah pasti sesuatu yang saya mahu menjadi sebahagian daripada,” kata Clauson. “Ia cara saya memberi balik kepada Boston. Ia penting untuk saya. “

Beliau berkata pengalaman itu juga telah mengubah perspektifnya tentang orang-orang yang tiada tempat tinggal, yang dia tidak pernah memberikan pemikiran kedua sebelum ini.

Tetapi melalui perbualan yang dia lakukan semasa bekerja dengan wanita, Clauson berkata dia menyedari bahawa “setiap orang mempunyai cerita.”

“Semua orang mendapat jalan yang berbeza,” katanya. “Ia hanya membuka mata anda dan membuat anda berfikir dua kali sebelum menyampaikannya di jalan dan menghakimi mereka.”

Ikuti penulis TODAY.com Eun Kyung Kim di Twitter.

Harapan untuk Ia: Membantu wanita tunawisma bermula

Jul.28.201504:19