Ryan Lochte dan Matt Lauer: Swimmer mengambil tanggungjawab penuh untuk skandal Rio

Ryan Lochte telah meminta maaf kerana melebih-lebihkan kisahnya yang ditahan di tembakan di Rio, memberitahu Matt Lauer hari ini bahawa dia dan rakan sepasukannya tidak akan “dalam kekacauan ini” adakah dia tidak berbohong.

“Mereka (orang-orang Rio) memainkan permainan yang hebat, mereka melakukan segala-galanya dan tingkah laku yang tidak matang, saya mencemarkan sedikit,” kata Lochte.

Ryan Lochte: ‘Tingkah laku saya yang tidak matang dan memalukan’ adalah ‘Permainan Rio yang hebat’

Ogos.22.201604:56

Ditanya sama ada dia sendiri merosakkan bilik mandi gas, Lochte menjawab bahawa dia tidak mempunyai minda pada waktu itu untuk mengetahui dengan pasti.

“Saya tidak tahu, maksud saya, saya sangat mabuk, ia tidak matang, ia adalah kebudak-budakan,” kata Lochte. “Saya bertanggungjawab penuh untuk segala-galanya.”

Pada hari Jumaat, pingat Olimpik 12 kali memohon maaf kepada Instagram dan Twitter, menulis bahawa dia menyesal kerana “peranannya mengambil tumpuan dari banyak atlet yang memenuhi impian mereka untuk menyertai Olimpik.”

Dia terus menulis bahawa dia “sepatutnya lebih bertanggungjawab dalam bagaimana saya mengendalikan diri saya sendiri,” dan menyebut bahawa dia akan membebaskan permintaan maaf lebih awal, tetapi menunggu sehingga tiga rakan sepasukannya, juga terlibat dalam insiden itu, dibenarkan untuk kembali ke AS.

“Anda memberitahu saya di telefon, Ryan, anda berkata, ‘Kami mangsa di sini,'” Matt bertanya kepada perenang itu. “Kami adalah mangsa dan kami gembira kerana kami selamat.” Dalam sidang akhbar polis, mereka berkata, ‘Bukan mangsa, mereka adalah pengacau.’ Bagaimana perasaan anda tentang itu? “

“Ini adalah bagaimana anda mahu, bagaimana anda mahu … membuatnya kelihatan sama, sama ada anda menyebutnya sebagai rompakan, sama ada anda memanggilnya pemerasan atau kami membayar hanya untuk ganti rugi,” jawab Lochte..

Ryan Lochte pada kejadian bilik mandi Rio: ‘Ia adalah kebudak-budakan dan tidak matang’

Ogos.22.201602:15

Dia meneruskan: “Seperti, kita tidak tahu, apa yang kita tahu ialah terdapat pistol yang menunjuk ke arah kami dan kami diminta untuk memberi wang.”

Pada mulanya, Lochte memberitahu HARI INI dan NBC News bahawa lelaki yang kelihatan sebagai pegawai polis merompak dia dan tiga rakan sepasukannya sebagai senjata ketika mereka kembali dari pesta. Tetapi kembali ke A.S., dia menceritakan kisahnya lagi kepada NBC News, kali ini mengubah beberapa butirannya. Terutama, dia menyatakan bahawa pistol itu tidak ditahan terhadap kepalanya dan peristiwa itu telah berlaku di sebuah stesen minyak.

15 Ogos: Ryan Lochte memberikan akaun awalnya kepada Billy Bush

15.1.201502:36

Tetapi minggu lalu, selepas menyemak rakaman pengawasan dan bercakap dengan saksi, polis Brazil berkata tiada rompakan dan pengawal keselamatan telah menarik senjata mereka hanya selepas perenangnya merosakkan bilik mandi gas stesen dan diminta membayar kerosakan.

Sementara itu, tiga perenang dengan Lochte (Gunnar Bentz, Jack Conger dan Jimmy Feigen) berkongsi versi cerita mereka sendiri, dan memberitahu polis bahawa beberapa kenangan Lochte mengenai kejadian itu tidak sejajar dengan mereka sendiri. Conger juga mendedahkan bahawa dia dan Lochte telah membuang air kecil di belakang stesen minyak.

BERKAITAN: Pergi ke dalam bilik gas stesen minyak Rio perenang Amerika yang didakwa dirusak

Apabila Matt menekan Lochte, menegaskan bahawa laporan awalnya mengenai rompakan itu lebih lanjut mengenai “jalan-jalan Rio” daripada “beberapa kelakuan bisu,” Lochte mengakui: “Itulah sebabnya saya mengambil tanggungjawab penuh untuk itu.

“Ia adalah tingkah laku saya yang tidak matang.”

Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia telah menubuhkan sebuah suruhanjaya disiplin untuk memberikan lebih banyak maklumat tentang skandal. Dan pada hujung minggu, USOC mengumumkan ia akan meneruskan tindakan disiplin lanjut terhadap Lochte dan rakan sepasukannya.