Repositori Arkib Noah’s Ark menghidupkan pelancong di Belanda

Semasa ark yang diperintahkan oleh Russell Crowe dalam epik Alkitab yang akan datang, “Noah” adalah produk yang mempunyai kesan khas, terdapat sebuah arkak saiz sebenar di Belanda yang merupakan hasil kerja tiga tahun dan lebih dari satu juta dolar. 

Berikutan perkadaran yang dinyatakan dalam Alkitab, orang Belanda Johan Huibers membina replika Arkib Nuh yang telah mengalu-alukan kira-kira 3,000 pelancong setiap hari sejak dibuka kepada orang ramai pada tahun 2012. Bot kayu besar di Dordrecht, Belanda, menempatkan haiwan plastik berskala penuh dengan sepasang teater filem dan restoran. 

Huibers telah diilhamkan untuk membina bahtera itu dengan mimpi buruk yang dia alami pada tahun 1990-an di mana dia bermimpi bahawa Belanda terharu dengan banjir yang sama dengan yang ada di dalam Kitab Kejadian. Pada tahun 2004, dia membina sebuah bahtera yang separuh daripada saiz spesifikasi dari Alkitab dan kemudian menggunakan hasil dari pelancong untuk membina satu saiz hidup sepenuhnya dari pokok-pokok pain di Sweden. Ia mengambil masa tiga tahun dan menelan belanja lebih dari satu juta dolar.

Di dalam Alkitab, Tuhan memerintahkan Nuh untuk membina sebuah bot yang panjangnya 300 hasta, 50 hasta lebar dan 30 hasta tinggi sebelum banjir besar. Huibers menyamakan panjang kepada purata panjang lengan lelaki dalam membina versinya. Berikut adalah “Johan’s Ark” dengan angka-angka: 

  • 450 kaki: Panjang bot
  • 3 cerita: Ketinggian bot
  • 75 kaki: Lebar bot
  • 14,000: Bilangan pokok yang diperlukan untuk membina bahtera
  • 1,500: Bilangan orang yang boleh ditahan oleh bahtera
  • 3,000: Bilangan pelancong yang melawatnya setiap hari secara purata
  • $ 11,000: Kos satu replika gajah plastik saiz hidup di atas bahtera

Ikuti Scott Stump di Twitter dan Google Plus