Rempuhan ais: Majalah merangkumi keseronokan di Putin, Rusia

The cover of the Feb. 3 edition of The New Yorker magazine has some fun with Russian president Vladimir Putin in the midst of controversy over Russian anti-gay laws heading into the Winter Olympics in Sochi next week.
Cover edisi 3 edisi majalah The New Yorker bersenang-senang dengan presiden Rusia Vladimir Putin menuju ke Sukan Olimpik Musim Sejuk di Sochi minggu depan. Majalah New Yorker / Hari Ini

Dua majalah yang berbeza meliputi dengan konsep serupa yang menggabungkan presiden Rusia Vladimir Putin dan skating angka untuk mencipta cermin satirikal di atas ais. 

Dengan Sukan Olimpik akan bermula minggu depan, The New Yorker dan The Economist kedua-duanya bersenang-senang dengan Putin dalam liputan terbaru mereka, yang menggambarkannya sebagai pemain skater yang menonjol. Dalam kartun berjudul “Juri Peers ” di sampul isu 3 Februari, artis New York, Barry Blitt menggambarkan Putin di gelanggang luncur yang melompat ke udara dengan penyebaran tangannya sebagai panel Putin yang sama menilai prestasinya.

Dalam jawatan mengenai penutup di laman The New Yorker, Blitt berkata: “Mr Putin adalah hadiah kepada caricaturists (tetapi kepada manusia pada umumnya, tidak begitu banyak).”

The Feb. 1 issue of The Economist also depicts Putin as a figure skater, leaving the symbolic
Terbitan The Economist pada 1 Februari juga menggambarkan Putin sebagai pemain skat, meninggalkan simbol “Rusia” pada masa dia. The Economist / Today

Salah satu kontroversi hak-hak manusia yang paling terkenal pemimpin Rusia telah melibatkan undang-undang anti-gay yang diluluskan pada Julai lalu. Ia mengharamkan “propaganda” hubungan seksual yang tidak tradisional di sekeliling orang dewasa. Bagaimanapun, dalam ulasan kepada media yang dikendalikan oleh kerajaan pada minggu lalu, Putin berkata: “Kami tidak melarang apa-apa dan tidak ada orang yang ditangkap di luar jalan, dan tidak ada hukuman untuk jenis hubungan … Anda boleh merasa tenang dan tenang [ di Rusia], tetapi tinggalkan anak-anak sahaja. ” 

Sampul terbitan The Economist pada 1 Februari menunjukkan Putin menarik perhatian pada skate angka sementara skater perempuan jatuh di belakangnya di belakangnya. Perkataan “Rusia” terletak di belakang pakaiannya. Tajuknya ialah “Kejayaan Vladimir Putin.” 

Kerajaan telah membelanjakan $ 51 bilion untuk menyiapkan Olimpik di Sochi dan menafikan banyak tuduhan rasuah. Laporan 2012 oleh Dewan Audit kerajaan menggali $ 500 juta dalam perbelanjaan “tidak munasabah” berkaitan dengan Sukan Olimpik, menurut The Associated Press.